Περιβάλλον

19/09/2015 - 08:20

Τέλος στη στροφή -καρμανιόλα στα φανάρι στη Σουράδα Μυτιλήνης

Ενημερώνουμε τους δημότες και επισκέπτες της πόλης, ότι η Δημοτική Αρχή μέσω της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Αντιδημάρχου Νίκου Καρασάββα, προχώρησε στην υλοποίηση της εισήγησης του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, που αφορά στη νέα  κυκλοφοριακή ρύθμιση της διασταύρωσης της κεντρικής λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου με τη Νεομάρτυρος Θεοδώρου (το γνωστό “Φανάρι της Σουράδας”, μπροστά από το ξενοδοχείο “ΠΥΡΓΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ”).

 

Η νέα ρύθμιση αφορά στην ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ εισόδου στην οδό Νεομάρτυρος Θεοδώρου (για Χρυσομαλλούσα), των οχημάτων που κινούνται επί της Ελ. Βενιζέλου, με κατεύθυνση από τα νότια προάστια προς το κέντρο.

 

Με τη ρύθμιση αυτή επιλύεται ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι οδηγοί, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής, αφού παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ειδικός κόμβος λόγω στενότητας δρόμου, η στροφή προς τα αριστερά (Νεομάρτυρος Θεοδώρου) επιτρεπόταν, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνεχώς κυκλοφοριακή συμφόρηση, μόλις κάποιο αυτοκίνητο επιχειρούσε να εισέλθει στη Χρυσομαλλούσα. Αυτό συνέβαινε, γιατί ενώ τα φανάρια ήταν “πράσινα” και προς τις δύο κατευθύνσεις, ταυτόχρονα υπήρχε παλλόμενος σηματοδότης (πορτοκαλί τόξο που αναβοσβήνει) προς τα αριστερά. Το πρώτο όχημα που ειδοποιούσε με φλάς ότι θα στρίψει, μπλόκαρε όλα τα υπόλοιπα που ακολουθούσαν, αφού περίμενε επί ώρα ακίνητο, μέχρι που να σταματήσει η συνεχής ροή της αντίθετης και ανηφορικής κατεύθυνσης, για να ξεκινήσει την πορεία του.   

 

Αυτή η ανορθόδοξη κυκλοφοριακή ρύθμιση, ευθυνόταν:

 

α) για τα πάμπολλα τροχαία ατυχήματα (συγκρούσεις οχημάτων), που συνέβαιναν σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα δε το καλοκαίρι. Δεδομένου ότι η αντίθετη ροή έχει “πράσινο”, οι οδηγοί δεν ανέμεναν κινούμενο εμπόδιο και εξακολουθούσαν την πορεία τους προς το αεροδρόμιο. Ταυτόχρονα το όχημα που έστριβε προς Χρυσομαλλούσα, διέσχιζε κάθετα την Ελ. Βενιζέλου, με μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί πλαγιομετωπική σύγκρουση. 

 

β) για τη σχεδόν μόνιμη ύπαρξη μιας μεγάλης “ουράς” αυτοκινήτων, η οποία τις ώρες αιχμής μετατρεπόταν σ’ ένα ατελείωτο και εκνευριστικό “κομβόϊ”. Ιδιαίτερα δε το καλοκαίρι, με τους ανύποπτους επισκέπτες, οι οποίοι δεν γνώριζαν καθόλου τη ρύθμιση αυτή, η κατάσταση επιδεινωνόταν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

 

Προκειμένου να βελτιωθεί η κυκλοφοριακή κατάσταση στο σημείο αυτό και για να περιοριστούν τα τροχαία ατυχήματα, από την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015, απαγορεύτηκε τελείως η στροφή προς τη Νεομάρτυρος Θεοδώρου (Χρυσομαλλούσα), των οχημάτων που κινούνται επί της Ελ. Βενιζέλου, με κατεύθυνση από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης. Η είσοδος των οχημάτων στη Νεομάρτυρος Θεοδώρου από την αντίθετη κατεύθυνση, εξακολουθεί να επιτρέπεται κανονικά. 

 

Για το σκοπό αυτό, τοποθετήθηκε αντίστοιχο απαγορευτικό σήμα στροφής προς τα αριστερά και διακόπηκε η λειτουργία του παλλόμενου σηματοδότη (πορτοκαλί τόξο) προς αριστερά.

 

Ενημερώνουμε τους οδηγούς, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή ατυχημάτων, ιδιαίτερα στο πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας κυκλοφοριακής ρύθμισης. Η είσοδος στη Χρυσομαλλούσα μπορεί να γίνεται είτε από τις άλλες διόδους (πριν και μετά τη Νεομάρτυρος Θεοδώρου), είτε από την αντίθετη κατεύθυνση, μετά από αναστροφή σε μεταγενέστερο σημείο.    

 

Ο Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης,                                        Ο Γραμματέας του Συμβουλίου

  

 

 

 

      Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                             Γιώργος Καρίνος 

Μοιράσου το άρθρο!