Περιβάλλον

10/05/2012 - 00:46

Θα επέμβει τελικά ο εισαγγελέας Μυτιλήνης για το έργο της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής;

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Της 36ΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ – ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Καλούνται πλέον ο εισαγγελέας Μυτιλήνης και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τα περαιτέρω

Σε συνέχεια των αναφορών και των καταγγελιών των Οικολόγων Πράσινων και των Φίλων της Πράσινης Λέσβου προς το Υπ. Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για το ζήτημα των προβλημάτων που προκαλούνται στο φυσικό περιβάλλον από το έργο κατασκευής της ΕΟ Μυτιλήνης - Καλλονής, η Ειδική Υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) προχώρησε σε πράξη βεβαίωσης παράβασης, βεβαιώνοντας τις καταγγελίες μας που είχαν ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2010.   

Συγκεκριμένα η ΕΥΕΠ με επιστολή της προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, το ΥΠΕΚΑ, Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου καλεί  αφενός μεν την Εισαγγελία να διερευνήσει τυχόν αξιόποινες πράξεις στην εν λόγω υπόθεση αλλά και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την αδειοδότηση και τον έλεγχο του συγκεκριμένου έργου, να ενεργήσουν για να την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την επιβολή των αναλόγων κυρώσεων, όπου απαιτείται.

Αναλυτικά η ΕΥΕΠ βεβαιώνει παραβάσεις που αφορούν:

Α. Στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την κατασκευή παράδρομου εντός του υγροτόπου των αλυκών. Ζητείται από την αρμόδια υπηρεσία η καθαίρεση του παράδρομου και η αποκατάσταση των λειτουργιών του υγροτόπου.

Β. Στην παράβαση όρου επί των τοιχίων αντιστήριξης στην περιοχή των αλυκών (που οδήγησε στην καταστροφή των δέντρων)

Γ. Στην παράνομη απόληψη αδρανών υλικών από ρέμα της περιοχής .

Δ. Στη χρήση μη εγκεκριμένων δανειοθάλαμων – αποθεσιοθάλαμων κατά την εκτέλεση του έργου.

Δύο χρόνια μετά από τις πρώτες παρεμβάσεις μας οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου χαιρετίζουν την ενέργεια των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Δυστυχώς η ολιγωρία των αρμοδίων υπηρεσιών  μας οδηγεί να διαπιστώνουμε τις παραβάσεις και να μην τις προλαβαίνουμε. Η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι τεχνικό έργο που με τεχνικές λύσεις μπορεί να επιτευχθεί. Ακόμα και την περασμένη εβδομάδα όπως βλέπεται στις φωτογραφίες που κοινοποιούμε υπήρχε παράνομη απόθεση αδρανών υλικών, μέσα στον ποταμό, στην καρδιά της περιοχής Νατούρα, περιοχή που επισκέπτονται εκατοντάδες επισκέπτες, παρατηρητές πουλιών. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση αυτή, καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για περεταίρω έλεγχο των καταγγελιών και αναμένουμε τις άμεσες εξελίξεις. Πρέπει όλοι επιτέλους να καταλάβουμε ότι μας ενώνει μια κληρονομιά που έχουμε δανειστεί από το μέλλον και τα παιδιά μας, την οποία πρέπει να σεβαστούμε και να συμπληρώσουμε αντί να την καταστρέφουμε, πολλές φορές ανεπανόρθωτα. Αυτός είναι ο πλούτος μας, αυτό είναι το μέλλον των νησιών μας.

--------------------------------------

κάντε like στην επίσημη σελίδας του Lesvosnews στο Facebook

Μοιράσου το άρθρο!