Περιβάλλον

23/09/2010 - 00:06

ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΔΥΟ ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΠΕΥΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ;

Οι Οικολόγοι πράσινοι έγιναν αποδέκτες καταγγελιών πολιτών για μια επιχειρούμενη περιβαλλοντική αυθαιρεσία. Πρόκειται για το κόψιμο δύο τεράστιων αιωνόβιων πεύκων μέσα στον οικισμό της Πέτρας, ύστερα από αίτημα ιδιώτη προς το Δήμο. Ο Δήμος έχει καλέσει το δασονομείο Καλλονής να γνωμοδοτήσει για την επικινδυνότητα αυτών των δέντρων και αναμένονται εξελίξεις.

Ενεργοί πολίτες της Πέτρας κινητοποιήθηκαν για να σώσουν αυτά τα πεύκα τα όποια είναι συνυφασμένα με την ιστορία του τόπου. Τα δέντρα δεν έχουν μόνο οικολογική αξία, αλλά αποτελούν και κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Κάτω από αυτά τα δέντρα παίξαμε και ιδρώσαμε σαν παιδιά, αγαπήσαμε αλλά κάναμε και τα πρώτα βήματα με τα μωρά μας.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το φαινόμενο αυτό αποτελεί δυστυχώς συνέχεια της στάσης της Πολιτείας απέναντι στο περιβάλλον και τον ρόλο των δέντρων στους οικισμούς μας. Δεν ξεχάσαμε την αποψίλωση των δέντρων του δημοτικού κήπου της Μυτιλήνης που τόσα χρόνια μετά ακόμα παλεύουμε να αποκαταστήσουμε την όψη του, ούτε την παράνομη την κοπή των κυπαρισσιών στην Παναγιούδα την περυσινή χρονιά ή την «νόμιμη» κοπή άλλων αιωνόβιων πεύκων δέντρων στο Καγιάνι.

Τι ακολουθεί; Μήπως στα πλαίσια της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου να κόψουμε και τους φοίνικες της Παναγιούδας; Κάποιοι μπορούν να βάλουν ομπρέλες εκεί, να έχει έσοδα και ο δήμος, να μεγαλώσει η παραλία αλλά να έχει και καλύτερη θέα στη θάλασσα η γειτονική νέα "Πολιτεία της μεζονέτας".

Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία (Κυβέρνηση, Νομαρχία και Δήμοι) να πάρουν θέση και να δείξουν την οικολογική τους ευαισθησία εκεί που πρέπει και μπορούν να παρέμβουν. Υπάρχει η πολιτική βούληση για αυτό; Η κοινωνία πλέον απαιτεί περιβαλλοντική ποιότητα για εμάς και τα παιδιά μας και οι πολιτικοί μας «άρχοντες» ακόμα δεν το έχουν καταλάβει. Δεν χρειαζόμαστε άλλα κροκοδείλια δάκρυα. Θέλουμε πράξεις!!

Μοιράσου το άρθρο!