Περιβάλλον

04/06/2014 - 19:26

«Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου»

Τι γίνεται όταν ένας διαγωνισμός για τους υγρότοπους εμπνέει 320 μαθητές σε Λέσβο και Πάρο; Παράγεται ένα μοναδικό αποτέλεσμα από 18 βίντεο και 60 παραμύθια που διδάσκουν φαντασία, δημιουργικότητα και οικολογική ευαισθησία! Ένα αποτέλεσμα που σας περιμένει να το απολαύσετε. Μια γιορτή παραμυθιού, με ιστορίες παιδιών που θα σας κάνουν να γελάσετε, να πικραθείτε και να σκεφτείτε...Ένα φεστιβάλ βίντεο, με τους προβληματισμούς και την επαναστατική ορμή των εφήβων...

 

Αυτή η διπλή γιορτή και η επιβράβευση των καλύτερων έργων που θα γίνει την Παρασκευή 13 Ιουνίου, στις 18.00 στο Επιμελητήριο Λέσβου (Π. Κουντουριώτη 17, Μυτιλήνη, τηλ. 22510-28564 / 28431) είναι το επιστέγασμα του μαθητικού διαγωνισμού παραμυθιού και βίντεο που υλοποιήθηκε τη σχολική χρονιά που πέρασε στα σχολεία της Λέσβου και της Πάρου. Σας περιμένουμε να ακούσουμε μαζί τα βραβευθέντα παραμύθια να ζωντανεύουν από τις αφηγήσεις των Μαντώ Βελέ, Μαριλίζ Καρακοντή-Διόλατζη και Αθανασία Κύρκου, να δούμε τα ντοκουμέντα για τον τόπο τους που δημιουργησαν οι μικροί μας φίλοι αλλά και τα δρώμενα που ετοίμασαν ειδικά για αυτή την τελετή!

Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς για τους νησιωτικούς υγρότοπους και υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό».

Στόχος του συγκεκριμένου εγχειρήματος ήταν οι μαθητές να ανακαλύψουν, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού, τους υγρότοπους του νησιού, να εκτιμήσουν την αξία τους (οικολογική, οικονομική, κοινωνική), να τους ερευνήσουν, να αντιληφθούν τις απειλές και την ανάγκη προστασίας τους, να απολαύσουν τη φύση και να δημιουργήσουν τη δική τους αφήγηση.

Η διαδικασία της ανάδειξης των καλύτερων ήταν δύσκολη! Από τον «Κάβουρα τον Αλέξανδρο» που ήθελε να γίνει κτηνίατρος και να σώζει τα άγρια ζώα των υγροτόπων ως την πρόσκληση στη φυσική σιωπή ή τις λέξεις κραυγή των παιδιών που αποτυπώνουν όλο το «είναι» του δικού τους υγροτόπου, οι αφηγήσεις είναι συναρπαστικές, δροσερές, οργισμένες, ζωντανές!

Σας περιμένουμε στις 13 Ιουνίου να ζήσουμε μαζί τη συγκίνηση αλλά και τον θυμό, την απογοήτευση αλλά και την ελπίδα που αναδύουν τα έργα της νέας γενιάς. Μιας γενιάς που αφηγείται τη δική της πατριδογνωσία.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr

Μαρίνα Συμβουλίδου, ειδική συνεργάτης δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κατάρτισης WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893,m.symvoulidou@wwf.gr

Μοιράσου το άρθρο!