Περιβάλλον

07/10/2013 - 19:50

Υπογραφή σύμβασης για 16 περιπατικές διαδρομές της Λέσβου

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, συνυπέγραψε με τον ανάδοχο εργολάβο, Γρηγόρη Χάλακα, τη σύμβαση κατασκευής του έργου με τίτλο: «ΕΠΕΚΤΑΣΗ & ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ«ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» προϋπολογισμού 306.054,40 (με Φ.Π.Α.), που χρηματοδοτείται κατά 100% από το Μέτρο 3.21 του Άξονα 3 Προτεραιότητας του Προγράμματος  Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013.

Το μεγάλης σημασίας αυτό έργο, αφορά στη βελτίωση, καθαρισμό αποκατάσταση, επισκευή και σηματοδότηση μονοπατιών πεζοπορικών διαδρομών, με στόχο την ανάδειξη των διαδρομών – μονοπατιών που συνοδεύουν τους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους όλων των περιοχών παρέμβασης του Άξονα 3, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  για το Δήμο Λέσβου, με επιλεγμένα ορμητήρια – οικισμούς και θέσεις υπαίθριας αναψυχής, ώστε να εδραιωθεί το Δίκτυο Πεζοπορικών Διαδρομών που υπάρχει στη Λέσβο και συμβάλει καθοριστικά ως αξιοποιήσιμος τουριστικός πόρος για την τουριστική ανάπτυξη και τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση αγροτικών περιοχών και οικισμών.

Οι διαδρομές επιτρέπουν την ανάδειξη σημαντικών φυσικών πόρων  σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, εκτός περιοχών του Δικτύου NATURA.

Συγκεκριμένα, το έργο  αφορά 16 διαδρομές στις Δημοτικές Ενότητες:

  • Αγιάσου
  • Ευεργέτουλα
  • Μήθυμνας
  • Καλλονής
  • Πέτρας
  • Γέρας
  • Πλωμαρίου
  • Ερεσού –Αντίσσης
  • Πολιχνίτου

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη ενταχθεί στον Άξονα 4 – Leader, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013, ακόμη δέκα (10) περιπατητικές διαδρομές των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίας Παρασκευής, Ερεσού – Αντίσσης, Ευεργέτουλα, Λουτροπόλεως Θερμής, Μανταμάδου, Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, που επίσης θα δημοπρατηθούν μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών.               

Ένα σωστά οργανωμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών σε συνάρτηση με το περιβάλλον και στον πολιτισμό της Λέσβου, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο άσκησης τουριστικής πολιτικής. Δίνει βάθος στο τουριστικό προϊόν, προσφέροντας επιπλέον επιλογές στον τουρίστα -παραθεριστή, καθιστώντας τον έτσι, επισκέπτη-περιηγητή μιας περιοχής και δυνατότητες να προσελκυθεί ένας απαιτητικότερος τουρίστας - ταξιδευτής ο οποίος ενδεχομένως να έχει και ειδικά ενδιαφέροντα, (οικολογικά, ιστορικά, θρησκευτικά, γεωλογικά).

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, αφού με συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, ξεκινούν οι εργασίες ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου, που θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της επισκεψιμότητας του νησιού μας.

Μοιράσου το άρθρο!