Πολιτική

03/05/2020 - 12:38

140.400 ευρώ δίνει ο Δήμος Μυτιλήνης σε ιδιώτες για την καθαριότητα - Επιστολή από την Λαϊκή Συσπείρωση στον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής

Κύριε Πρόεδρε της Οικονομικής Επιτροπής,

Είναι απαράδεκτο και άκρως προκλητικό μέσα σε συνθήκες που διαρκούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μέσα σε μία περίοδο που ο κόσμος καλείται να «μείνει σπίτι», να έρχεται προς ψήφιση στην προσεχή οικονομική επιτροπή η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας με τη μορφή της απευθείας ανάθεσης σε εργολάβους και στις έξι δημοτικές ενότητες, και μάλιστα μέσα από τη διαδικασία της δια περιφοράς συνεδρίασης!

Προτείνετε δηλαδή ως δημοτική αρχή να δοθούν υπηρεσίες καθαριότητας σε ιδιώτες έναντι του ποσού των 140.400€, τα οποία έχετε «κατατμήσει» σε έξι εργολαβίες 23.400€ για να διευκολυνθεί η απευθείας ανάθεση σε κάθε δημοτική ενότητα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, του ανώτατου οργάνου, από τον Οκτώβριο του 2019, στο οποίο μετά από δια ζώσης συζήτηση και ιδίως κάτω από την επιρροή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του Δήμου μας, το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία εναντιώθηκε στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας. Επομένως, το να έρχεται το θέμα αυτό με την επίκληση του επείγοντος και του κορονοϊού στη δια περιφοράς συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στην οποία η δημοτική αρχή έχει εκ του νόμου την πλειοψηφία λόγω των διατάξεων που νόθευσαν περαιτέρω την απλή αναλογική και στην οποία επιτροπή δε συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις είναι επιπλέον και ασέβεια προς το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για την πρόσθεση αυτή της δημοτικής αρχής που προχωράει ακάθεκτα! Είναι ασέβεια και πρόκληση και για τους ίδιους τους εργαζόμενους των οποίων το ψήφισμα «στήριξε» η δημοτική αρχή κι ας μην το πίστευε όπως αποδεικνύεται.

Σας υπενθυμίζουμε επίσης πως η δημοτική αρχή έχει προβεί στην πρόσληψη συμβασιούχων για την καθαριότητα, που τελικά πολύ αμφιβάλουμε εάν απασχολούνται πράγματι όλοι στην καθαριότητα. Διότι εάν ίσχυε αυτό, τότε πως δικαιολογούνται αυτές οι εργολαβίες που τώρα προωθούνται;

Η επιθυμία της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις με αυτό τον τρόπο και σε αυτές τις συνθήκες μας βρίσκει κάθετα αντίθετους ως παράταξη.

Από την άλλη θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε να είχε ήδη μεριμνήσει να στελεχώσει τις υπηρεσίες καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό γιατί είναι φανερό ότι η καθαριότητα και ο ευπρεπισμός της πόλης και των χωριών στο βαθμό που επιτυγχάνεται οφείλεται στην αυτοθυσία των εργαζομένων που δουλεύουν πολλές φορές χωρίς άδειες και ρεπό, καθώς και στην προσφορά προέδρων και τοπικών συμβούλων των χωριών. Όπως επίσης και να είχε μεριμνήσει για να δοθούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και το γάλα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, τόσο τώρα άμεσα για τις τρέχουσες ανάγκες τους, όσο και να είχε ήδη προχωρήσει η αποτίμησή τους και η πληρωμή σε χρήμα για τις χρονιές που δεν τα έλαβαν.

Ζητάμε να αποσύρετε εδώ και τώρα το θέμα αυτό από την προσεχή συνεδρίαση, συνειδητοποιώντας ότι η ενέργεια αυτή της δημοτικής αρχής ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για τους δημότες και για τους εργαζόμενους του δήμου μας, αφού δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από το πρώτο βήμα για την παράδοση του συνόλου των υπηρεσιών της καθαριότητας σε ιδιώτες εργολάβους, δηλαδή ενός φιλέτου που διάφοροι το περιμένουν πως και πως, που θα σημαίνει σμπαραλιασμένα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μισθούς χαρτζιλίκι και υποβαθμισμένες υπηρεσίες πανάκριβα πληρωμένες. 

Μυτιλήνη 3 Μαΐου 2020

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης

Η δημοτική σύμβουλος

Νίκη Τσιριγώτη

Επικεφαλής της παράταξης 

και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής

Μοιράσου το άρθρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ