Πολιτική

31/03/2023 - 07:01

8 μήνες και ακόμη περιμένουν οι πυρόπληκτοι σε Βρίσα - Βατερά

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου Θεματική Αγροτικού

Έχουν περάσει οκτώ μήνες από την υπόσχεση του υφυπουργού  παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρ. Τριαντόπουλου για την άμεση βοήθεια και αποκατάσταση των ζημιών που προξένησε η πυρκαγιά στα Βατερά και οι αγρότες ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις που τους είχαν υποσχεθεί. Επομένως για τους αγρότες που έχουν καεί οι αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις παρά τις αρχικές υποσχέσεις μόνο άμεση δεν ήταν η βοήθεια. 

Η καθυστέρηση που υπάρχει στην πληρωμή της προκαταβολής για τις ζημιές από το Ταμείο Αρωγής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, είναι αδικαιολόγητη, όπως αδικαιολόγητη  είναι και η αδράνεια που παρατηρείται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως προς την  διευθέτηση της  δήλωσης των καμένων εκτάσεων στο φετινό ΟΣΔΕ, λόγω ανωτέρας βίας.

Επειδή σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις για το νέο ΟΣΔΕ κι επειδή η φετινή χρονιά θα είναι έτος αναφοράς για την χορήγηση των ενισχύσεων όλης της προγραμματικής περιόδου, μέχρι το 2027, θα πρέπει τόσο ο κ. Τριαντόπουλος, ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να έχουν επιλύσει τα παραπάνω ζητήματα πριν την διάλυση της Βουλής λόγω των επικείμενων εκλογών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύριζα Λέσβου στην ανακοίνωση που είχε βγάλει αμέσως μετά την πυρκαγιά των Βατερών για τους αγρότες, μεταξύ άλλων, είχε ζητήσει τα εξής:

-Η αποζημίωση να δοθεί στο 100% επί της πραγματικής ζημιάς σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους από το Ταμείο Αρωγής.

-Να δηλωθούν όλες οι εκτάσεις των καμένων ελαιοκτημάτων  στο ΟΣΔΕ.

-Να πραγματοποιηθεί αναφύτευση όλων των καμένων εκτάσεων.

- Να ενισχύονται ανά έτος με De – Minimis οι ελαιοπαραγωγοί μέχρι την ολική αποκατάσταση των καμένων ελαιοκτημάτων τους και να ενισχυθούν για την αγορά ζωοτροφών  οι κτηνοτρόφους που κάηκαν τα βοσκοτόπια τους.

Μοιράσου το άρθρο!