Πολιτική

09/04/2020 - 12:26

Ακολουθήστε για τους μετανάστες τη διαδικασία για τις αφίξεις από το εξωτερικό - Καθαρές κουβέντες από τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δυτικής Λέσβου

Στις 6/4/2020 με αφορμή μία τηλεφωνική καταγγελία από κάτοικο της Πέτρας εκδώσαμε μία ανακοίνωση με τίτλο «Όχι παιχνίδια με την υγεία των συνδημοτών μας». Στη παραπάνω ανακοίνωση επισημάναμε το ουσιαστικό πρόβλημα που προκύπτει με τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες εν όψει της πανδημίας του κορονοϊού. Αναφέραμε δε την απαράδεκτη αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος από τη κυβέρνηση και το δήμο Δυτικής Λέσβου όταν κάθε μέρα ανακοινώνονται σωρεία μέτρων για τη προστασία της δημοσίας υγείας. Σε καμία περίπτωση δεν προβήκαμε στη παραπάνω διαδικασία και δεν ζητήσαμε να τεθεί θέμα δημοτικού συμβουλίου αξιοποιώντας ένα τέτοιο ζήτημα υγείας και ανθρωπιάς για επικοινωνιακούς λόγους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες να ακολουθείται η διαδικασία και να ισχύει ότι για όλους τους ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι απαιτούνται κατάλληλοι χώροι και προσωπικό, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την καραντίνα λόγω κορονοϊού. Για αυτό ακριβώς προτείναμε την ενοικίαση ξενοδοχείων όπως πραγματοποιείται από τη κυβέρνηση σε ανάλογες περιπτώσεις. Άλλωστε ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει Έλληνες, πρόσφυγες ή μετανάστες. Ώστε όλοι οι εργαζόμενοι που άμεσα που εμπλέκονται (π.χ. γιατροί, νοσηλευτές, λιμενικοί, συνεργεία καθαριότητας) και οι ίδιοι οι πρόσφυγες να έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής των κανόνων υγιεινής.

 

Δεν συμφωνούμε με την αξιοποίηση της δομής της Συκαμνιάς για τους παρακάτω λόγους:

Α. Δεν είναι ο κατάλληλος χώρος που μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες που προβλέπονται σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, εκτός και αν δεν έχουμε κατανοήσει την επικινδυνότητα αυτής της πανδημίας.

Β. Θα αποτελέσει προηγούμενο για τη δημιουργία νέας δομής καθώς ο δρόμος για τη λύση του προβλήματος του κορονοϊού είναι μακρύς.

Γ. Είναι εύκολος τρόπος να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη για τη λύση του ζητήματος.

Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε ότι εμείς ουδέποτε υποδείξαμε ποια ξενοδοχεία θα ενοικιασθούν και που θα βρίσκονται αυτά, αφού αυτή η διαδικασία είναι καθαρά ευθύνη της κεντρικής εξουσίας, όπως έχει γίνει και σε άλλα μέρη της ώρας αυτή τη περίοδο. Για αυτό πιστεύουμε ότι η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου στις 8/4/2020, έχει γραφτεί εκ του πονηρού, καθώς από τη μια μεριά θέλει να αποποιηθεί τις ευθύνες της για τη χρήση του χώρου της δομής της Συκαμνιάς και από την άλλη να φέρει τη παράταξη μας αντιμέτωπη με τους συνδημότες μας παραποιώντας τη θέση μας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι δημοτικές αρχές ψηφίστηκαν για να αναλαμβάνουν ευθύνες και να μη φοβούνται να συγκρουστούν με τη κεντρική εξουσία ως το τέλος για τα συμφέροντα των δημοτών τους.

Λαϊκή Συσπείρωση Δυτική Λέσβου 

Μοιράσου το άρθρο!