Πολιτική

08/06/2016 - 18:43

Ανοιχτή συνέλευση Λαϊκής Ενότητας Λέσβου

yle="text-align: justify;">Το Σάββατο 11 Ιούνη 2016 και ώρα 19:00 στο ξενοδοχείο Λέσβιον θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση της Λαϊκής Ενότητας Λέσβου. Η συνέλευση καλείται εν όψει της Ιδρυτικής Πανελλαδικής συνδιάσκεψης της Λαϊκής Ενότητας που θα διεξαχθεί στις 24-26/6/2016 στην Αθήνα. Στη συνέλευση θα συζητηθούν το κείμενο της ιδρυτικής συνδιάσκεψης, οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι για την συνδιάσκεψη.

 
Η πορεία μας προς τη συνδιάσκεψη να είναι μια πορεία εξωστρέφειας της Λαϊκής Ενότητας. Γι αυτό είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε απόψεις και θέσεις, οι οποίες ίσως δεν περιέχονται στο κείμενο, ίσως το τροποποιούν, ίσως το αλλάζουν και ριζικά. Είμαστε ανοιχτοί σε αυτούς τους προβληματισμούς και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι αντιπρόσωποι στην Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη. Αυτοί θα αποφασίσουν τελικά για τις θέσεις μας από δω και μπρος.
 
Η Λαϊκή Ενότητα με τις θέσεις και την προγραμματική της πρόταση ανοίγει τη συζήτηση για να σπάσει η λογική του ενδομνημονιακού διπολισμού. Να μην εμπεδωθεί η απογοήτευση, η αποδοχή τελεσμένων, η λογική του μονόδρομου. Να αναδειχθεί ότι υπάρχει πράγματι ένας άλλος δρόμος, άμεσος, ρεαλιστικός, ένας δρόμος αξιοπρέπειας που μπορεί να φέρει σε καλύτερη κατάσταση τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας.
 
Η Λαϊκή Ενότητα, με το κείμενο της ιδρυτικής συνδιάσκεψης, αναδεικνύεται πλέον και στην πράξη ως η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα, η οποία έχει να παρουσιάσει μια συγκροτημένη, συλλεκτική, εναλλακτική, ρεαλιστική, ριζοσπαστική πολιτική και οικονομικοκοινωνική πρόταση απέναντι στην μνημονιακή λεηλασία της χώρας.
 
Υπάρχει εναλλακτική λύση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με την θέληση και τους αγώνες του ελληνικού λαού και να ανοίξει καινούργιους θετικούς δρόμους για την Ελλάδα, για την διέξοδο από την κρίση, για την ανασυγκρότησή της, για την διαμόρφωση μιας νέας πορείας, με ορίζοντα και προοπτική
 
Τα βασικά σημεία, του κειμένου της Ιδρυτικής Διακήρυξης το οποίο έχει δοθεί στη δημοσιότητα είναι τα εξής:
Το πρώτο σημείο, είναι η ακύρωση και η κατάργηση των μνημονίων. Το δεύτερο είναι η διαγραφή του δημόσιου χρέους, με όπλο την στάση πληρωμών. Το τρίτο σημείο είναι η Σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη για τους κοινωνικά πιο αδύνατους, διαγραφή δηλαδή ιδιωτικών χρεών για τα πιο αδύνατα κοινωνικά στρώματα, και γενναία ρύθμιση του χρέους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και να το αποπληρώσουν για τους υπόλοιπους. Το τέταρτο σημείο είναι η σχεδιασμένη έξοδος από την ευρωζώνη και η συγκρότηση εθνικού νομίσματος σε καινούργια βάση, το οποίο θεωρούμε ότι είναι σε θεμελιώδης προϋπόθεση για την εφαρμογή του προοδευτικού μας προγράμματος.Το πέμπτο σημείο αφορά την επαναφορά όλων των εργασιακών κατακτήσεων με επίκεντρο βεβαίως την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση της λιτότητας, τη στήριξη και ενίσχυση μισθών, συντάξεων, λαϊκών εισοδημάτων και την καταπολέμηση της ανεργίας. Έκτο σημείο είναι το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, τέλος στις ιδιωτικοποίησεις. Η εθνικοποίηση των τραπεζών και η εθνικοποίηση και ανασυγκρότηση των στρατηγικών δημόσιων επιχειρήσεων και η κοινωνικοποιημένη λειτουργίας τους. Το έβδομο σημείο αφορά μια μεγάλη ριζοσπαστική αλλαγή που θα έχει προσανατολισμό και κατεύθυνση ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα που θα βοηθάει στην δίκαιη αναδιανομή του πλούτου στη χώρα. Το όγδοο σημείο είναι ένα σχέδιο το οποίο καταγράφεται στο κείμενο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό και οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Το ένατο είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για ένα αναβαθμισμένο δημοκρατικό δημόσιο σύστημα παιδείας για ένα καθολικό δημόσιο σύστημα υγείας και για την πολιτιστική αναζωογόνηση της χώρας. 
 
Το δέκατο σημείο αφορά την ανάγκη διαμόρφωσης Συντακτικής Συνέλευσης, εκλεγμένης Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα γίνει αφετηρία για μια νέα λαϊκή μεταπολίτευση και ένα νέο δημοκρατικό Καταστατικό Χάρτη της χώρας, που θα κατοχυρώνει και ενισχύει την δημοκρατία, την διαφάνεια παντού, την λαϊκή συμμετοχή και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Τέλος το ενδέκατο σημείο είναι η ανάγκη μιας πολυδιάστατης, ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής και πολυδιάστατης πολιτικής διεθνών οικονομικών σχέσεων ως βασικά συστατικά διεξόδου από την κρίση αλλά και στήριξης της προοδευτικής εναλλακτικής λύσης που προτείνουμε.
Η Λαϊκή Ενότητα θέλει να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός μεγάλου κινήματος και ενός μεγάλου δημοκρατικού και προοδευτικού λαϊκού ρεύματος εξόδου από την ευρωζώνη και σύγκρουσης με τα όλο και πιο αντιδραστικά και ολοκληρωτικά πλαίσια που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση.
Και αυτό το ρεύμα για εμάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον αγώνα για την εθνική μας ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την δημοκρατία, την δικαιοσύνη και ένα προοδευτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Εμπνεόμενοι από τις μεγάλες στιγμές του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, την εαμική αντίσταση, τον αντιδικτατορικό αγώνα, τα κοινωνικά κινήματα της μεταπολίτευσης ας βαδίσουμε επιτέλους το δρόμο που θα βγάλει τη νεοελληνική κοινωνία από τα σημερινά αδιέξοδα και θα επιτρέψει στις πραγματικές δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, τις δυνάμεις της εργασίας, της γνώσης και του πολιτισμού να γράψουν τη δική τους ιστορία, διδάσκοντας αγώνα και αξιοπρέπεια, γράφοντας νέες σελίδες δικαιοσύνης και χειραφέτησης. 
Γι αυτό το δρόμο ανοίγει η Λαϊκή Ενότητα και στη Λέσβο τη συζήτηση. 
Σ’αυτό το δρόμο καλούμε τους πολίτες της Λέσβου σε συμπόρευση.
 

Μοιράσου το άρθρο!