Πολιτική

12/11/2019 - 10:08

Ανυπόταχτη Μυτιλήνη: Αθανασίου και Μουτζούρης δημιουργούν ξενοφοβικό και ρατσιστικό κλίμα

Ο εχθρός δεν είναι ο πρόσφυγας. Ο εχθρός είναι αυτός που σπέρνει πολέμους και θερίζει προσφυγιά.

Οι δηλώσεις του κου Αθανασίου περί “νέας Ροδόπης” σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του κου Μουτζούρη για  ένα νέο ΚΥΤ σε μη κατοικημένη περιοχή, το μόνο που στοχεύουν είναι να δημιουργήσουν ένα διάχυτο ξενοφοβικό και ρατσιστικό κλίμα. Στόχος τους να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο της Μυτιλήνης από τα πραγματικά προβλήματα σε εργασιακό, φορολογικό και ασφαλιστικό μεταξύ άλλων αλλά και να κρύψουν το ποιοι είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι που έφτιαξαν τη Μόρια που στεγάζει χιλιάδες ψυχές  παραπάνω από την ονομαστική χωρητικότητά της ακόμα και σήμερα ενώ δεν δείχνουν προθέσεις να την κλείσουν εφαρμόζοντας αυστηρό γεωγραφικό περιορισμό.

Ταυτόχρονα είναι αυτοί οι ίδιοι πολιτικοί που τοπικά υποκινούν και επικροτούν  τραμπούκικες συμπεριφορές όπως αυτή που είχαμε στη Θερμή, όταν μερίδα κατοίκων προσπάθησε να απομακρύνει δύο οικογένειες προσφύγων από την περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως  στη Θερμή διαμένουν και εργάζονται εδώ και χρόνια πρόσφυγες και μετανάστες, σε ξενοδοχεία και δομές ενώ μεγάλο είναι το κομμάτι των κατοίκων της περιοχής που τους έχει αγκαλιάσει.

Η αντι-μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει και εντείνει η παρούσα κυβέρνηση με τις εκβιαστικές επιταγές της ΕΕ και που είχαν εισάγει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι η πολιτική των κλειστών συνόρων και των χιλιάδων νεκρών και αγνοούμενων στις θάλασσες και τα σύνορά μας. Δεν θα είναι αυτή που θα μειώσει τις ροές προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τους πολέμους, την ανέχεια, την φτώχια και την καταπίεση. Αντίθετα, θα αυξήσει το συνωστισμό των προσφυγικών πληθυσμών την αστυνομοκρατία και την ξενοφοβία. Είναι η μνημονιακή πολιτική που βυθίζει τους πολίτες στην ανέχεια και στον αποκλεισμό από την παροχή υπηρεσιών πρόνοιας. 

  • Πιο επίκαιρη από ποτέ η κατάργηση της ρατσιστικής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
  • Συστηματική και ομαλή προώθηση των προσφυγικών πληθυσμών στην ηπειρωτική χώρα και σε  όποιους άλλους τελικούς προορισμούς επιθυμούν οι ίδιοι.
  • Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να ενσωματωθεί ο προσφυγικός πληθυσμός στον αστικό ιστό για όσο χρόνο χρειαστεί.
  • Μόνιμες προσλήψεις σε υγεία και παιδεία για το προσωπικό που θα αποδεσμεύεται από τα ΚΥΤ
  • Παροχή ασύλου και νόμιμων εγγράφων που επιτρέπουν την ελεύθερη μετακίνηση, διαμονή, εργασία, παιδεία και ένταξη σε όλους.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ίσα δικαιώματα και κοινωνικές παροχές υψηλού επιπέδου για ντόπιους, ξένους και επισκέπτες του νησιού μας.

Εμείς από μεριάς μας, καλούμε τους κατοίκους της πόλης της Μυτιλήνης, αλλά και των χωριών, να κλείσουν τα αυτιά στις φωνές μισαλλοδοξίας που θέλουν να υψωθούν στον τόπο μας. Η Λέσβος και η Μυτιλήνη συνεχίζει να παραμένει τόπος αλληλεγγύης και αντίστασης, που δέχεται τους κατατρεγμένους από πολέμους στις γειτονιές και στα σχολειά της, όπως έκανε δεχόμενη τους Μικρασιάτες πρόσφυγες το ‘22.

Δε θα επιτρέψουμε άλλα πογκρόμ ή άλλες αλυσίδες αποκλεισμού στα σχολεία και τις γειτονιές μας!

Λέσβος, Γη αντιφασιστική

 

“Ανυπόταχτη Μυτιλήνη”

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση κατοίκων και δημοτ(ισσ)ών Δήμου Μυτιλήνης

Μοιράσου το άρθρο!