Κοινωνία

16/08/2016 - 16:25

Από το Πεζάρο της Ιταλίας στη Μυτιλήνη: Τα παιδιά προσφέρουν στα παιδιά

 

Στις 10 Αυγούστου έφθασε στην Μυτιλήνη μια ομάδα μαθητών και φοιτητών, μουσικού σχολείου και σχολής τεχνών αντίστοιχα,  με τους συνοδούς τους καθηγητές από το Πέζαρο μια πόλη 95.000 χιλιάδων κατοίκων που βρίσκεται στην ακτή της Αδριατικής και είναι πρωτεύουσα της επαρχιακής κοινότητας του Πέζαρο   στην Ιταλία. Ο σκοπός του ταξιδιού τους στην Ελλάδα ήτα  να μεταδώσουν μέσα από  μουσικοχορευτικά παιχνίδια , κατασκευές και χρώματα έναν  εναλλακτικό τρόπο  προσέγγισης και αντιμετώπισης  στα προβλήματα  που τα  προσφυγόπουλα  βιώνουν. «Τα παιδιά προσφέρουν στα παιδιά»   αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος στο οποίο είναι ενταγμένο όλο αυτό το εγχείρημα το οποίο και χρηματοδοτείται  μέσα από κονδύλια για την ενίσχυση   της  παιδείας  του Βατικανού, και μάλιστα από ότι έλεγε ένας από τους συνοδούς καθηγητές , ό Πάπας  Φραγκίσκος  ασχολείται  προσωπικά με την πρόοδο των πτυχίων "Μάστερ" που  αφορούν  στην  καταγραφή  των εμπειριών  με πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Η περιοδεία τους ξεκίνησε από την  Αθήνα όπου  σε συνεργασία με την «Αλληλεγγύη  για όλους»  επισκέφτηκαν τους  χώρους φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά.
Την Μυτιλήνη την επισκέφτηκαν για δύο μέρες μετά από πρόσκληση της «Αλληλεγγύης  για όλους» Λέσβου. Μετά απο συνεννόηση  με τον υπεύθυνο  του Ανοικτού κέντρου Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, εξασφαλίσαμε  μαζί με την «Συνύπαρξη» διαμονή στο κέντρο.
Την πρώτη μέρα ( 10 Αυγούστου )  οι  44  μαθητές και φοιτητές μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους Μarco de Carous και Davide Loma  έδωσαν μια παράσταση στο κέντρο που τους φιλοξένησε που περιελάμβανε μουσικοχορευτικά δρώμενα και θεατρικό παιχνίδι. Όλοι οι συμμετέχοντες   μικροί  και μεγάλοι  χόρεψαν και έπαιξαν  με ξεγνοιασιά και απόλαυσαν  όλο αυτό το ψυχοκινητικό   βιωματικό  απελευθερωτικό παιχνίδι εμπειρίας.
Την δεύτερη μέρα ( 11 Αυγούστου) η ομάδα της Αλληλεγγύης με επικεφαλής την Βόλτσιου Κατερίνα και η ομάδα της Συνύπαρξης με επικεφαλείς τους Στρατή Πόθα και Νέλλη Χατζιδάκη οργάνωσαν  μια συνάντηση μεταξύ των 44 ιταλών μαθητών  και φοιτητών και μιας ομάδας 25 ανήλικων  ασυνόδευτων   αγοριών του  κέντρου κράτησης της Μόριας. Τα παιδιά  παρόλη την εθνοτική και πολιτισμική τους  διαφορετικότητα και κοινής γλώσσας κατάφεραν  να παίξουν να γελάσουν να διασκεδάσουν και τελικά να επικοινωνήσουν με  έναν μοναδικά εντυπωσιακό τρόπο. Ακολούθησε ένα ελαφρύ γεύμα με αναψυκτικά γλυκά και φρούτα.
Η συνάντηση έληξε  με  ανταπόδοση της πρόσκλησης  από μέρους των καθηγητών .

Μοιράσου το άρθρο!