Πολιτική

29/03/2014 - 13:23

Δεύτερη περιοδεία της Αγλαΐας Κυρίστη στη Λέσβο: «Δέσμευσή μας να αλλάξουμε τις ζωές των νησιωτών μας»

trong>«Δέσμευσή μας να αλλάξουμε τις ζωές των νησιωτών μας»

Με δύο επισκέψεις σε νευραλγικές υπηρεσίες της Μυτιλήνης, άρχισε τη δεύτερη περιοδεία της στη Λέσβο η Αγλαΐα Κυρίτση. Η υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στην Aποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, οι οποίοι την ενημέρωσαν για την πληθώρα των αρμοδιοτήτων που διαχειρίζονται, αλλά και τις δεκάδες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην άσκηση των καθηκόντων τους. Ακολούθησε επίσκεψη-ενημέρωση για το ΕΣΠΑ στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και το πρόγραμμα της Παρασκευής έκλεισε με την περιοδεία στην Αγιάσο. 

«Παλεύουμε μόνοι, μέσα σε ένα διοικητικό χάος» ήταν η πρώτη φράση, φράση αγωνίας, των εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς την Αγλαΐα Κυρίτση. «Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ζήτημα των κληροδοτημάτων, το οποίο προσπαθούμε να το βάλουμε σε τάξη, ενώ απουσιάζουν οι κατευθύνσεις, η  καθοδήγηση δηλαδή από τη νομοθεσία. Σε όλα αυτά προσθέστε και τις τραγικές ελλείψεις στο προσωπικό», τόνισαν οι ίδιοι περιγράφοντας το ζοφερό εργασιακό παρόν και μέλλον τους.

Εκτός από τις ελλείψεις που έχουν φέρει οι διαθεσιμότητες, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίζουν και τις συνέπειες του άρθρου 22 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Επείγουσες Ρυθμίσεις» στο οποίο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, «αυτοδίκαιες αποσπάσεις». Η πιθανή εφαρμογή του θα δώσει τη χαριστική βολή στην λειτουργία της υπηρεσίας, διαλύοντας τις δομές της, αλλά κυρίως τις ζωές των εργαζομένων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το νησί, καθώς έδρα της Διοίκησης είναι ο Πειραιάς.

«Είμαι εξοργισμένη από την κυβερνητική πολιτική που για μια ακόμη φορά υπολογίζει τη νησιωτικότητα μόνο στα λόγια κι ετοιμάζεται να διαλύσει μια νευραλγική υπηρεσία μαζί με τις ζωές εργαζομένων, εξαναγκάζοντάς τους σε παραίτηση μέσω αναγκαστικών αποσπάσεων. Οι εργαζόμενοι θα μας βρουν συμπαραστάτες στον δίκαιο αγώνα τους. Η διάλυση του κράτους στα νησιά μας δεν θα περάσει», δήλωσε η υποψήφια περιφερειάρχης.

Ακολούθησε η επίσκεψη στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, τον κόμβο διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Η Αγλαΐα Κυρίτση ενημερώθηκε αναλυτικά τόσο για την πορεία των έργων που εκτελούνται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όσο και για τον επόμενο κύκλο του ΕΣΠΑ που θα καλύψει χρονικά την περίοδο μέχρι το 2020.

«Η σημερινή επίσκεψη στην Διαχειριστική Αρχή δείχνει τη βούληση μας να συνεργαστούμε με κάθε κύτταρο δημιουργικής σκέψης, να εκμεταλλευτούμε κάθε πόρο, ευρωπαϊκό ή εθνικό, για να αλλάξουμε τις ζωές των νησιωτών μας. Έργα ουσίας, παρεμβάσεις σε υποδομές, συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή και το ανθρώπινο δυναμικό της, σχεδιασμός που θα συμβαδίζει με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι με μπακαλίστικες διευθετήσεις που έχουν μόνο εκλογικό ορίζοντα. Το ΕΣΠΑ στην υπηρεσία του λαού του Βορείου Αιγαίου και όχι έργα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αυτή είναι η δέσμευση μας στους συμπολίτες μας», τόνισε η  Αγλαΐα Κυρίτση με την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Το απόγευμα της Παρασκευής, η υποψήφια περιφερειάρχης, περιόδευσε στην Αγιάσο όπου μίλησε με κατοίκους, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, άκουσε τις προτάσεις τους, συζήτησε για τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής και ένιωσε την αγωνία τους για την ανάγκη μιας πολιτικής αλλαγής που θα δώσει τέλος στον κατήφορο του τόπου.


 

up date περιοδεία της υποψήφιας Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Αγλαΐας Κυρίτση, το Σάββατο, στη Λέσβο.

Με επισκέψεις στο κέντρο της πόλης και στα γύρω χωριά της Μυτιλήνης, συνέχισε τη περιοδεία της το Σάββατο η Αγλαΐα Κυρίτση.

Πρώτος σταθμός, η κεντρική αγορά της πόλης όπου η υποψήφια περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί δεκάδες καταστήματα και να ενημερωθεί για τον οικονομικό μαρασμό που βιώνει ο εμπορικός κόσμος, όπως αυτός εκφράστηκε από τους ιδιοκτήτες, αλλά και τους εργαζόμενους στον κεντρικό δρόμο της περιοχής. Κοινός προβληματισμός των καταστηματαρχών αποτελεί η καταστροφική πολιτική των μνημονίων που έχει φέρει σε αδιέξοδο και τη μεσαία τάξη στη Λέσβο.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η Αγλαΐα Κυρίτση περιόδευσε στην περιοχή του Πολυχνίτου. Η επίσκεψή της άρχισε από τα Βασιλικά και το Λισβόρι, συνεχίστηκε στους δρόμους και τα καφενεία του Πολυχνίτου και ολοκληρώθηκε στη Βρίσα.

Τα πλεονεκτήματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, της γόνιμης γης και των άφθονων νερών που έχουν οι περιοχές, αλλά παραμένουν αναξιοποίητα όλα αυτά τα χρόνια, έχουν φέρει  ανασφάλεια σε νέους και ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών. 

Η απαισιοδοξία των γηραιότερων για τη σημερινή κατάσταση στο τόπο, συναντά αυτή της νεολαίας, που βλέπει την παραγωγή να μαραζώνει ή να «χαρίζεται» έναντι «πινακίου φακής» ως αποτέλεσμα της απουσίας συγκεκριμένου σχεδίου αξιοποίησης της γης. Στη σημερινή εικόνα των χωριών έρχεται να προστεθεί και η πρόθεση των παλιννοστούντων μεταναστών που ετοιμάζονται για νέα μετανάστευση, αυτή τη φορά από την Ελλάδα.

Ωστόσο, ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας που ζει στα χωριά, παραμένει ζωντανό, αναζητώντας τρόπους για να ενταχθεί στον παραγωγικό τομέα του τόπου, χωρίς όμως να μπορεί να βρει το πλαίσιο υποδομών ώστε να αξιοποιήσει γνώσεις και μεράκι.

Στη συνομιλία που είχε μαζί τους η Αγλαϊα Κυρίτση, τους κάλεσε να συμμετέχουν οι ίδιοι ενεργά σε ένα νέο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα αφορά τους ίδιους και τον τόπο, ενώ δεσμεύτηκε να είναι μαζί τους στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πορείας.

Μοιράσου το άρθρο!