Πολιτική

06/08/2013 - 14:37

«Διαψεύδει»... ο Β.Τεντόμας το Ν. Γιακαλή για το θέμα των καυσίμων πυροπροστασίας

ign="center">ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΔΕ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΚΟΝΔΥΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ

 

Σχολιάζοντας την επιστολή του Περιφερειάρχη προς τον πρωθυπουργό για το θέμα μη διάθεσης κονδυλίου από την υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) Ν. Λέσβου για χρηματοδότηση της Αερολέσχης Μυτιλήνης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες πυρόσβεσης στη τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρο" Βασ. Τεντόμας έκανε τη παρακάτω δήλωση:

 

"Ψάχνοντας λίγο το θέμα διαπιστώσαμε ότι τα δεδομένα του προβλήματος είναι διαφορετικά απ´ ό,τι μας τα παρουσίαζε ο κ. Γιακαλής στην Οικον. Επιτροπή και έχουν ως εξής:

Οι Εθελοντικές Οργανώσεις (Ε.Ο.) που είναι γραμμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων και ειδικευμένων Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (τέτοια είναι και η Αερολέσχη Μυτιλήνης), χρηματοδοτούνται για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους από τη Γ.Γ.Π.Π. μετά από απόφαση κατανομής των παραπάνω χρηματοδοτήσεων από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. (Άρθρο 14, πργρ. 3 του Ν. 3013/2002).

Με βάση τις παραπάνω διατάξεις εκδόθηκε η αριθμ. 6503/2-10-2012 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με την οποία κατανεμήθηκε ποσό 320.000 € σε κάθε περιφέρεια και αναλυτικά κατά Εθελοντική Οργάνωση.

Με τις διατάξεις της αριθμ. 2/97601/0020/28-12-2011 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών ορίζεται ότι "η μεταφορά των υπό κατανομή πιστώσεων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών".

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας με το αριθμ. 7124/1-11-2012 έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβερνήσεως του Γ.Λ. του Κράτους αιτείται να εγκριθεί η μεταφορά πίστωσης ύψους 320.000 € στους προϋπολογισμούς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων προκειμένου να υλοποιηθεί η παραπάνω απόφασή του για χρηματοδότηση των Εθελοντικών Οργανώσεων.

Όμως με το αριθμ. 2/86156/21-12-2012 έγγραφο της Διεύθυνσης  Προϋπολογισμού Γενικής Κυβερνήσεως του Γ.Λ. του Κράτους δεν έγινε δεκτό το παραπάνω αίτημα λόγω "των δημοσιονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα». 

Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει (ή τουλάχιστον δε γνωρίζουμε να υπάρχει) κάποια νέα απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που να ενεργοποιεί την απόφαση του Γ.Γ.Π.Π. και να ανοίγει το δρόμο για χρηματοδότηση των Εθελοντικών Οργανώσεων (μαζί και της Αερολέσχης Μυτιλήνης) μπροστά στη φετινή αντιπυρική περίοδο.

 

Όλα αυτά όφειλε να τα γνωρίζει ο κύριος Περιφερειάρχης και αντί να εκφράζει την απόγνωσή του προς τον κ. Σαμαρά,(τον "μπαμπάκα" που δε ξέρει τίποτα για το "φόνο") και να του  παραπονιέται ότι δεν βρίσκει "από πουθενά ανταπόκριση" για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Αντί να απευθύνει "εκκλήσεις" προς την Υ.Δ.Ε. "να εγκρίνει ένα μικρό κονδύλι προκειμένου να διατεθεί από τις εθελοντικές οργανώσεις για περιπολία" και αντί μετά την άρνηση της τελευταίας να παραβεί το νόμο, να την "δίνει" στον πρωθυπουργό.

Αντί να επικαλείται την «ευρύτητα» πνεύματος που πρέπει να έχει ένας δημόσιος υπάλληλος στην ερμηνεία του νόμου (του ανύπαρκτου…) παρά να απαιτεί τη στοιχειώδη έκφραση υπευθυνότητας της Πολιτείας απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως αυτό της δασοπροστασίας.

Αντί να θεωρεί ότι δεν υπάρχει γραφειοκρατικό πρόβλημα αφού "ο κ. Στυλιανίδης, παρουσία του Υπουργού μας Χαράλαμπου Αθανασίου, δήλωσε ότι το πρόβλημα λύθηκε" (για την ακρίβεια σε εκείνη τη σύσκεψη ο κ. Στυλιανίδης είπε στη Διοικήτρια της Αποκεντρωμένης "σημειώσέ το να το δούμε").

Αντί να κάνει όλα αυτά τα "θορυβώδη" αλλά καθόλου ουσιαστικά θα έπρεπε να καταγγείλει τον κ. Στυλιανίδη για αθέτηση της υπόσχεσής του και κυρίως να καταγγείλει τον κ. Στουρνάρα και τη πολιτική των μνημονίων σαν αποκλειστικά υπεύθυνους για την ελλειπή διάθεση προσωπικού, μέσων και εξοπλισμού για τη προστασία των δασών και να απαιτήσει από το Υπουργείο Οικονομικών την άμεση έγκριση και ενεργοποίηση της απόφασης του Γ.Γ.Π.Π. περί κατανομής των 320.000 € στις εθελοντικές οργανώσεις που συμμετέχουν στη πυροπροστασία, ώστε να είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί κατόπιν από την ΥΔΕ και το αίτημα της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου (και όχι μόνο, αφού το ίδιο πρόβλημα έχει, απ΄ όσο γνωρίζουμε και το Νότιο Αιγαίο) για χρηματοδότηση της Αερολέσχης Μυτιλήνης.

Αντί λοιπόν να κτυπήσει τον "γάϊδαρο" κτυπάει το "σαμάρι", ενώ γνωρίζει πολύ ότι πάνω από το "σαμάρι" επικρέμαται η απειλή της απόλυσης,  για κάθε διοικητική πράξη που δεν εδράζεται στη κείμενη νομοθεσία και πολύ περισσότερο όταν έρχεται σε αντίθεση με τα ιερά και άβατα της "περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής".

Και μια τελευταία παρατήρηση, μάλλον απορία. Είναι δυνατόν μια από τις πιό βασικές μετακινήσεις σε καιρό φωτιάς, όπως είναι αυτή του Διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου της Πυροσβεστικής, να εκτελείται από μια εθελοντική οργάνωση και να εξαρτάται η πραγματοποίησή της από το αν έχουν βενζίνη τα αεροπλανάκια της Αερολέσχης Μυτιλήνης;"

 

 

Μυτιλήνη 6-8-2013

Από το γραφείου τύπου

της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου

«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Μοιράσου το άρθρο!