Πολιτική

07/12/2020 - 09:06

Είναι το μέλλον μας γκρίζα οικονομία που υπηρετεί το προσφυγικό; - Η παρέμβαση του Στρατή Ζαφείρη

Ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Στρατής Ζαφείρης του Δήμου Δυτικής Λέσβου με χθεσινή του ανάρτηση θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα για το μέλλον του νησιού μας την ώρα που κάποιοι πανηγυρίζουν για την χωροθέτηση της νέας δομής.

Γράφει ο Στρατής Ζαφείρης:

Με διθυράμβους γράφεται σε σημερινές τοπικές εφημερίδες ότι βρέθηκε τοποθεσία να γίνει η νέα δομή που θα φιλοξενεί τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται πάνω στο νησί της Λέσβου ή πρόκειται να ρθούν μελλοντικά.

Μια δομή μέσα στο πευκόδασος που θα περιλαμβάνει χώρους φιλοξενίας ,διοίκησης, υγειονομικούς χώρους, εστιατόρια, γήπεδα, καταστήματα, χώρους λατρείας αναψυχής όλα τα χαρακτηριστικά δηλαδή μιας νέας πόλης και βέβαια προαναχωρησιακές υπηρεσίες. Που θα γίνει με ευθύνη και χρηματοδότηση της ΕΕ και της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Θα έλεγε κανείς ο σχεδιασμός είναι όχι για σύντομη αναχώρηση αλλά μακρά παραμονή.

Αν δούμε τριγύρω το ίδιο σχεδιάζεται σε όλα τα ακριτικά νησιά . Κως, Λέρο, Σάμο , Χίο . Δομές πόλεις συνολικής δυναμικότητας 20.000 που εύκολα μπορούν να γίνουν 50.000. Η πρόσφατη εμπειρία αυτό λέει.

Σε νησιά ακριτικά με αδύναμη οικονομία. Με ένα γείτονα επιθετικό ο οποίος σχεδιάζει με βάθος χρόνου.

Η φωτογραφία που ανεβάζω την είχα αναρτήσει πριν ένα χρόνο. Είναι από την Κύπρο. Είναι τούρκικο μνημείο στην Βόρεια Κύπρο που συμβολίζει τα χρόνια προετοιμασίας των τούρκων για την "νίκη του 1974". Ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 1963.

Το ερώτημα είναι ποιά είναι η εθνική πολιτική για τα ακριτικά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου; Στο εθνικό σκέλος και στην ανάπτυξη;

Το μέλλον είναι γκρίζα οικονομία που υπηρετεί το προσφυγικό;

Μοιράσου το άρθρο!