Πολιτική

22/11/2012 - 17:22

Επιστολή-Παρέμβαση Ν.Σηφουνάκη για τις πύλες εισόδου σε Πλωμάρι και Πέτρα

Πέτρα Lesvosnews no 1 news portal

Π

ρος:

1. Δημοτική Κοινότητα Πλωμαρίου

    Υπόψη Προέδρου κ. Κώστα Μουτζούρη

 2. Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών Πέτρας Μολύβου

Κοιν:

Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσο Γιακαλή

Δήμαρχο Λέσβου κ. Δημήτρη Βουνάτσο

Πρόεδρο Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θρασύβουλο Καλογρίδη

Πρόεδρο Λιμενικού Ταμείου Λέσβου κ. Κώστα Κορδώνη

 

Θέμα: «Δημιουργίας νέων πυλών εισόδου στα λιμάνια Πλωμαρίου και Πέτρας»

 

Συμπληρώθηκε σχεδόν ένα έτος αφότου ξανατέθηκε το ζήτημα της δημιουργίας δύο νέων πυλών εισόδου (Σένγκεν) στο νησί της Λέσβου, στα λιμάνια Πλωμαρίου και Πέτρας, που απηχεί την προσπάθεια των επαγγελματικών φορέων των δύο περιοχών να αποκομίσουν κάποια οφέλη είτε απ’ την προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων είτε απ’ την τουριστική αγορά της Τουρκίας. Αλλεπάλληλες φορές από τότε με επιστολές και παραστάσεις μου στους αρμόδιους Υπουργούς, προσπάθησα επιχειρηματολογώντας να τους καταστήσω κοινωνούς της αναγκαιότητας που δημιουργεί το αίτημα, ιδιαίτερα μάλιστα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι σήμερα. 

Στη τελευταία αναφορά μου  (υπ αριθμ. 941  18/10/2012 στη Βουλή) προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, σχετικά με το υπόψη θέμα, ανέπτυξα τα επιχειρήματά μου και κατέληξα στην πρόταση να ανοίξουν έστω και πιλοτικά οι αιτούμενες πύλες (Σένγκεν) τη προσεχή θερινή περίοδο (Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2013). Πρότεινα να προχωρήσουν οι Υπηρεσίες, ακόμη κι αν δεν πληρούνται στο σύνολό τους οι προβλεπόμενες  προδιαγραφές σε υποδομές (π.χ. αποθήκες Τελωνείων κλπ) και σε προσωπικό (Τελωνειακοί – Αστυνομικοί υπάλληλοι) που θα μπορεί να αποσπάται στο Πλωμάρι και στην Πέτρα τις ημέρες και ώρες που θα υπάρχουν προσεγγίσεις πλοίων. Έλαβα (όπως βέβαια και οι άλλοι συνάδελφοί μου Βουλευτές που ενδιαφέρθηκαν) τις απαντήσεις που σας κοινοποιώ αυτούσιες, συνημμένες στην παρούσα.

Απ τις συνημμένες απαντήσεις των κ.κ. Υπουργών προκύπτει ότι οι κεντρικές Υπηρεσίες συναινούν στο αίτημα, τίθενται όμως  προβληματισμοί σε ό,τι αφορά στις υποδομές, που θα πρέπει να υπάρξουν ώστε να λειτουργήσουν οι πύλες. Κατά την άποψή μου ουσιαστικό ζήτημα είναι  να υπάρξει &  ο αναγκαίος, σωστός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός και μελέτη μίας σειράς παραμέτρων που σχετίζονται τόσο με την ετοιμότητα των μέσων μεταφοράς που θα εκτελούν τα δρομολόγια και τις απαραίτητες συνοδευτικές υπηρεσίες (π.χ. ετοιμότητα πρακτορείων κλπ.), όσο και με την ετοιμότητα υποδοχής του ανοίγματος των πυλών από την τουρκική πλευρά. 

Εκτιμώ ότι υπάρχει ικανός χρόνος να προετοιμαστεί το θέμα καθόσον διανύουμε ακόμη  χειμερινή περίοδο. Προτείνω λοιπόν  έγκαιρα η Περιφέρεια και ο Δήμος ως καθ ύλην αρμόδιοι αυτοδιοικητικοί φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλία και να συντονίσουν όλους τους άλλους εμπλεκόμενους –  ενδιαφερόμενους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, για να βρεθούν οι προσφορότερες λύσεις σχετικά με τις απαιτούμενες υποδομές - χώρους,  μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.  Έχω την γνώμη ότι μπορούν να καλυφθούν οι μίνιμουμ απαιτήσεις, ώστε να λειτουργήσουν οι Πύλες τη  προσεχή τουριστική σεζόν.

Σε ό,τι με αφορά,  μένω στη διάθεσή σας να συνδράμω την κοινή υπόθεση, ενημερώνοντάς με , οπότε το κρίνετε εφικτό. Προέχει νομίζω να μην μείνουμε στα λόγια και στην ανούσια  πλειοδοσία ενδιαφέροντος αλλά να  επέλθει  ύστερα από συνεννόηση το επιθυμητό αποτέλεσμα, που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες των πολιτών στις ευρύτερες περιοχές του Πλωμαρίου και της Πέτρας - Μήθυμνας.

 

Με εκτίμηση,

Νίκος Σηφουνάκης

 

Μοιράσου το άρθρο!