Πολιτική

10/02/2023 - 16:33

Επιστολή του Γιάννη Μπουρνού σε Πέτσα και Μιχαηλίδου: Το Μιχαλέλειο Γηροκομείο δεν πρέπει να κλείσει και δεν θα κλείσει!

Επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και την Υφυπουργό Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, απέστειλε σήμερα ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα που έχουν ανακύψει στην χρηματοδότηση του Μιχαλέλειου Οίκου Ευγηρίας στο Πλωμάρι – με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Μυτιλήνης - και την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης για τη διάσωση του Ιδρύματος και του πολύτιμου κοινωνικού έργου που προσφέρει. 

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρει στην επιστολή του:

Το Μιχαλέλειο Γηροκομείο Πλωμαρίου επιτελεί επί σειρά ετών, με εξαιρετική συνέπεια και αίσθημα ευθύνης, πολύτιμο κοινωνικό έργο, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που διαμένουν σε αυτό. 

Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, ο Μιχαλέλειος Οίκος Ευγηρίας αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα χρηματοδότησης λόγω πλημμελών και λανθασμένων χειρισμών του Δήμου Μυτιλήνης ως προς τη μεταβίβαση της διοίκησής του στην Τοπική Κοινότητα Πλωμαρίου, ώστε να προχωρήσει ακολούθως και η διαδικασία αδειοδότησής του. Η πρόσφατη ακύρωση, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυτιλήνης για χρηματοδότηση του ιδρύματος, λόγω ελλιπούς τεκμηρίωσης της προγραμματικής σύμβασης που πρότεινε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Διοίκηση του γηροκομείου, αποτελεί  μια ακόμα επιβεβαίωση της έλλειψης αποφασιστικότητας για την επίλυση του προβλήματος. 

Επισημαίνεται ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία του ιδρύματος και η παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στους 26 τρόφιμους - παρά την οριακή οικονομική του κατάσταση – οφείλεται στις άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων και των μελών της Διοίκησης, που παραμένουν απλήρωτοι.   

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η συνέχεια του ως άνω αδιεξόδου και η μη εξεύρεση λειτουργικής λύσης από την κυβέρνηση, πλέον, θα οδηγήσει στο απαράδεκτο και κοινωνικά επιζήμιο κλείσιμο του Γηροκομείου για ένα συνολικό ποσό υποχρεώσεων που δεν υπερβαίνει τις 70.000 ευρώ. 

Απευθύνομαι σ’ εσάς, διότι έχετε ενημερωθεί σε προηγούμενη φάση από τοπικούς φορείς για το ζήτημα αυτό. Με δεδομένη την κοινή παραδοχή ότι είναι αδιανόητο να κλείσει ένα ίδρυμα που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο του Πλωμαρίου και του νησιού μας συνολικά, παρέχοντας φροντίδα σε ευάλωτους συμπολίτες μας και εργασία σε συμπολίτισσές μας που εξασκούν με αφοσίωση τα καθήκοντά τους, σας καλώ να προβείτε σε όλες τις ενδεδειγμένες και απαραίτητες βοηθητικές ενέργειες, προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της χρηματοδότησης του.

Δεν σας ζητώ, φυσικά, να παρακάμψετε την κείμενη νομοθεσία περί αδειοδότησης και χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Αυτό που ζητώ, ενώνοντας τη φωνή μου με τη Διοίκηση, τους εργαζόμενους και τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Πλωμαρίου, είναι να αναζητήσετε άμεσα σύννομους τρόπους για την οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος, ώστε να διασωθεί.”

Μοιράσου το άρθρο!