Πολιτική

21/01/2023 - 08:56

Ερώτηση 21 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να γίνουν προσεισμικοί έλεγχοι και ασκήσεις ετοιμότητας στη Λέσβο και την Εύβοια

Ερώτηση 21 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να γίνουν προσεισμικοί έλεγχοι και ασκήσεις ετοιμότητας στη Λέσβο και την Εύβοια

 

Ερώτηση στους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, κατέθεσαν 21 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, για την αναγκαιότητα διενέργειας προσεισμικών ελέγχων για την ασφάλεια των πολιτών. Την πρωτοβουλία για την ερώτηση πήρε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η ερώτηση, με αφετηρία την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα σε Λέσβο και Εύβοια, αναδεικνύει την αναγκαιότητα επαγρύπνησης του κρατικού μηχανισμού, που πρέπει να εκδηλωθεί με τις κατάλληλες ενέργειες, όπως η εγκατάσταση μικροσεισμικών δικτύων στις αναφερόμενες περιοχές αυξημένης σεισμικότητας, ώστε να αξιολογηθεί ορθά ο σεισμικός κίνδυνος και να ενημερωθούν οι πολίτες.

Η ερώτηση υπενθυμίζει πως από το 2018, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, έχει θεσμοθετηθεί η προληπτική διαδικασία Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού ελέγχου σε κτίρια Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης. Οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτούνται αν έχουν εγκατασταθεί σε Λέσβο και Εύβοια μικροσεισμικά δίκτυα παρατήρησης της σεισμικότητας και αν υλοποιείται στη χώρα μας ένα εθνικό πρόγραμμα αντισεισμικής θωράκισης, με βάση και τις θεσμικές προτάσεις του ΟΑΣΠ και του ΤΕΕ, και αν έχει προβλεφθεί η ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Ρωτούνται επίσης οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης αν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία του προαναφερόμενου Προσεισμικού ελέγχου σε κτίρια όπως σχολεία, νηπιαγωγεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, κέντρα πρόνοιας και άλλα ιδρύματα δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης, πόσα έχουν τυχόν ελεγχθεί και, εάν ναι, πόσα έχουν κριθεί ακατάλληλα. Επιπλέον, ερωτούνται οι υπουργοί εάν έχουν οργανωθεί από τους αρμόδιους φορείς ασκήσεις ετοιμότητας σε σχολικά συγκροτήματα, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υποδομές στις περιοχές της Λέσβου και της Εύβοιας.  

Μοιράσου το άρθρο!