Πολιτική

31/03/2014 - 16:44

Ερώτηση Γ. Ζερδελή για τη Στήριξη του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

style="text-align: justify;"> 
Προς τους Υπουργούς:
  • Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
  • Υγείας
  • Οικονομικών
Θέμα: Στήριξη του Κέντρου Κοινωνικής Προνοίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Το Κέντρο Κοινωνικής Προνοίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (πρώην Θεομήτωρ) στην Αγιάσο της Λέσβου είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος φορέας κοινωνικής φροντίδας για άτομα με αναπηρίες στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου. Το Κέντρο φιλοξενεί περιθαλπόμενους με κινητικές αναπηρίες, νοητική στέρηση, σύνδρομο Down, αλλά και ορισμένες περιπτώσεις ψυχικά πασχόντων. Οι περισσότεροι περιθαλπόμενοι είναι ηλικίας άνω των 45 ετών με μεγάλη διάρκεια παραμονής στο Κέντρο.
 
Στα μέσα του 2003 και στο πλαίσιο του Μέτρου 3.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία - Πρόνοια» 2000-2006 ξεκίνησε η προσπάθεια λειτουργίας του με την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων σύγχρονων μεθόδων κοινωνικής φροντίδας.
 
Το Κέντρο παρά το σημαντικό έργο που επιτελεί βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, καθώς παρουσιάζει ελλείψεις σε διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ενδεικτικά, στις θέσεις του διοικητικού προσωπικού και στο λογιστήριο δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος ΠΕ και ΤΕ παρά μόνο ένας ΔΕ στο λογιστήριο.
 
Πέρα από την έλλειψη σε προσωπικό, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Κέντρο ύψους 800.000 ευρώ. Η έλλειψη προσωπικού και η οικονομική στενότητα αν συνεχισθούν προδιαγράφουν το άμεσο μέλλον του σημαντικού για την προσφορά του αυτού ιδρύματος αβέβαιο όσον αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας του.
 
Να τονίσουμε εδώ τις ευθύνες της πολιτείας για τη ζημία που υπέστη το Ίδρυμα όταν υποχρεώθηκε να μετατρέψει το αποθεματικό από τα νοσήλια ύψους 1,2 εκ. ευρώ σε ομόλογα με αποτέλεσμα κούρεμα κατά 830.000.
 
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχεια της λειτουργίας του ιδρύματος και η υποστήριξη του με προσωπικό;
2. Πότε θα καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ τα οφειλόμενα στο ίδρυμα που ανέρχονται στο ποσό των 800.000 ευρώ;
 

Μοιράσου το άρθρο!