Πολιτική

05/03/2021 - 18:20

Εθνικιστικό/ρατστιστικό παραλλήλα στο Στρατόπεδο «Μαρινέλλη» - Δηλώσεις Κυρίτση και Κομνηνάκα

ΔΗΛΩΣΗ ΑΓΛΑΙΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗ

ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΥ/ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΡΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

 

Για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις μία εβδομάδα είχαμε ένα ακόμα επικίνδυνο «ξέσπασμα» από συγκεκριμένα στελέχη και στρατιώτες του στρατοπέδου «Μαρινέλλη» στην Καλλονή Λέσβου.

Αυτή τη φορά αφορά ακούστηκε το εθνικιστικό και αλυτρωτικό σύνθημα: «Ήταν ένα καράβι, ένα αρματαγωγό, από τον Βόλο σάλπαρε να σπείρει πανικό. Πάει παραλία, πάει στην Μικρά Ασία, να σπείρει φλόγες και φωτιά σε όλη την Τουρκία», το οποίο ακούστηκε με ευθύνη και παρουσία στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Επαναλαμβάνουμε:Τα φαινόμενα αυτά είναι εξαιρετικά σοβαρά κι επικίνδυνα. Απαιτείται  άμεση διερεύνιση  και κυρίως η ομόθυμη, βροντερή καταδίκη από όλους τους δημοκρατικούς προοδευτικούς νέους που υπηρετούν τη θητεία τους, από όλα τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων. Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοια συνθήματα και «κηρύγματα» μίσους από ανθρώπους που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η αποδοχή τέτοιων συμπεριφορών είναι αφενός έμμεση συμφωνία και συνενοχή και αφετέρου αποτελεί υπόθαλψη μισαλλόδοξων και εθνικιστικών θυλάκων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ειδικά για την ιστορία του Λεσβιακού λαού, είναι ντροπή να γίνεται ανεκτή η δράση εθνικιστικών ομάδων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ομάδων και πρακτικών που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και πρόσφατα καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν και για την εγκληματική τους δραστηριότητα.

 

Αγλαία Κυρίτση

περ.σύμβουλος Λαικής Συσπείρωσης

 

------------

 

Δήλωση Μαρίας Κομνηνάκα, Βουλευτή Ν. Λέσβου του ΚΚΕ

 

Με μια επιστολή σε ιστοσελίδα της Λέσβου, γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί και να καλυφθεί το απαράδεκτο ρατσιστικό και εθνικιστικό παραλήρημα που εκδηλώθηκε, με ευθύνη στελέχους του στρατοπέδου “Μαρινέλλη”, με αλυτρωτικά καλέσματα του τύπου “να σπείρουν φλόγες και φωτιά στη Μ.Ασία και σε όλη την Τουρκία.”.

Ως “εμψύχωση του ηθικού και του εθνικού φρονήματος” και “εξύμνηση του έθνους και του ελληνικού στρατού”, βαφτίζεται το εθνικιστικό ντελίριο, εξυμνώντας το μίσος απέναντι στους γειτονικούς λαούς. Όμως τέτοιου είδους συνθήματα είναι που ανοίγουν το δρόμο για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και των γειτονικών χωρών. Αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας, για να μπορέσουν να προωθήσουν τους δικούς τους σχεδιασμούς σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, να «τρέξουν» τα επικίνδυνα ΝΑΤΟϊκά σχέδια για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Γι’ αυτό επιμένουμε ότι αυτά τα συνθήματα είναι εχθρικά προς τα συμφέροντα του λαού και θα πρέπει να καταδικαστούν από κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό στρατιώτη και κάτοικο του νησιού.

Οι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους, να μη σκύψουν το κεφάλι, αλλά αντίθετα να διεκδικούν και να μην ανέχονται στις μονάδες τους τη δράση φασιστικών δυνάμεων που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού του νησιού και της χώρας μας και πρόσφατα καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για την εγκληματική τους δράση.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, διότι για πολλοστή φορά, ανέχεται τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως η εκφώνηση συνθημάτων ρατσιστικού και εθνικιστικού περιεχομένου, μέσα στα στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!