Πολιτική

24/11/2022 - 12:16

Γ. Μπουρνούς: Όχι στην υποβάθμιση του Κ.Υ. Μυτιλήνης! Να στελεχωθεί άμεσα με προσωπικό

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, κατέθεσε στις 23/11 ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την απαράδεκτη απόφαση της 2ης ΔΥΠΕ να διακόψει την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, αλλά και για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσής του με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Ο Γ. Μπουρνούς επανέρχεται - με νέα ερώτησή του - για το θέμα της διαρκούς υποβάθμισης και υπονόμευσης των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Λέσβου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, που ουσιαστικά οδηγεί σε κατάρρευση το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, εντείνοντας ακόμα περισσότερο το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων για την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις δημόσιες δομές υγείας.

Το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, υπογραμμίζει ο Βουλευτής στην παρέμβασή του, παρά την σημαντική υποστελέχωση και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, κατάφερε με τις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού  να λειτουργεί συνεχόμενα επί 24ώρου βάσεως, να προσφέρει - με υψηλό αίσθημα ευθύνης - τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες ακόμα και τα σαββατοκύριακα, ενώ συνέβαλε σημαντικά στην ουσιαστική αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και κατ’ επέκταση στη δημόσια υγεία.

Επισημαίνεται επίσης ότι η παραπάνω απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες της δομής για την εύρυθμη λειτουργία της, όπως  η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η άμεση στελέχωση του Κέντρου με καρδιολόγο, παιδίατρο και γυναικολόγο που να μπορεί - μεταξύ άλλων - να γνωματεύει και να συνταγογραφεί ψηφιακές μαστογραφίες, καθώς και η ενίσχυση του τεχνολογικού εργαστηρίου με την κάλυψη θέσης τεχνολόγου.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, αντιλαμβανόμενος πλήρως τις δυσμενείς συνέπειες που θα προκύψουν από την εφαρμογή της απόφασης αυτής της 2ης ΔΥΠΕ και συμμεριζόμενος την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, ζητά την άμεση ανάκλησή της και καλεί τον Υπουργό Υγείας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαρκή στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης με γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

 

 

----

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Συνεχίζεται η συστηματική υποβάθμιση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Λέσβο με την καθολική τροποποίηση του προγράμματος λειτουργίας του Κέντρου Υγειάς Μυτιλήνης και την διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του.»

 

Πρόσφατα, η 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου αποφάσισε την καθολική τροποποίηση του προγράμματος λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο τον θεσμό των δομών ΠΦΥ και εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων για την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις δημόσιες δομές υγείας. Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει την από 1.12.2022 πενθήμερη λειτουργία (Δευτέρα - Παρασκευή) του Κέντρου Υγείας από τις 7:00 έως τις 21:00 ενώ αναφέρεται ρητά η διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του. Η φημολογούμενη και μη επιβεβαιωμένη αναδίπλωση της Διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, μετά τις έντονες αντιδράσεις και την γενική κατακραυγή, για λειτουργία της δομής και το Σάββατο, χωρίς την έγκριση εφημεριών, δεν εξομαλύνει τη δεινή κατάσταση που δημιουργεί η εν λόγω αρχική απόφαση.

Επισημαίνεται ότι το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, παρά την σημαντική υποστελέχωση και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, κατάφερε με τις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες του υπηρετούντος προσωπικού – που εργαζόταν και εργάζεται χωρίς ρεπό(!) - να λειτουργεί συνεχόμενα επί 24ώρου βάσεως, να προσφέρει - με υψηλό αίσθημα ευθύνης - τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες ακόμα και τα σαββατοκύριακα ενώ συνέβαλε σημαντικά στην ουσιαστική αποσυμφόρηση Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης και κατ’ επέκταση στη δημόσια υγεία.

Θεωρούμε ότι η ως άνω απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες της δομής για την εύρυθμη λειτουργία της, όπως είναι η πρόσληψη αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, η άμεση στελέχωσή του με Καρδιολόγο, Παιδίατρο και Γυναικολόγο που δύναται - μεταξύ άλλων - να γνωματεύει και να συνταγογραφεί ψηφιακές μαστογραφίες καθώς και η ενίσχυση του τεχνολογικού εργαστηρίου με την κάλυψη θέσης τεχνολόγου.

Η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας της Λέσβου και η συστηματική υποβάθμιση της λειτουργίας τους, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και οχλήσεις μας - μέσω πλήθους ερωτήσεων και αναφορών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου - συνεχίζονται, στερώντας αναγκαίες υπηρεσίες υγείας στις τοπικές κοινωνίες του νησιού.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση της 2ης ΔΥΠΕ που προβλέπει την από 1.12.2022 καθολική τροποποίηση του προγράμματος λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης και την διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την άμεση και επαρκή στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό;

 

Μοιράσου το άρθρο!