Πολιτική

05/03/2014 - 16:04

Γιακαλής: «Τα παιχνίδια με το ΕΣΠΑ δείχνουν… παλαιοκομματισμό»

style="text-align: justify;"> 
Δήλωση Περιφερειάρχη με αφορμή τη συζήτηση για το ΕΣΠΑ: «Τα παιχνίδια με το ΕΣΠΑ δείχνουν… παλαιοκομματισμό»
 
«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι μια νησιωτική Περιφέρεια και αυτό μπορεί από μια πλευρά να της δίνει πλεονέκτημα, από την άλλη όμως υπάρχουν και πολλά μειονεκτήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με τις μικρές οικονομίες των νησιών και με την απομόνωση που βιώνουν οι νησιώτες κυρίως τους χειμερινούς μήνες.
 
Μια υπεύθυνη περιφερειακή αρχή πρέπει να γνωρίζει την πραγματικότητα από τη πρώτη στιγμή και εμείς αποδείξαμε ότι σε ότι αφορά στην διαχείριση του ΕΣΠΑ, είχαμε την εμπειρία να αντιληφθούμε ότι για να επιτύχουμε τους δύσκολους στόχους που μας είχαν τεθεί, θα έπρεπε προηγουμένως να προγραμματίσουμε την δράση μας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε τα πολλά μικρά και μεγάλα έργα που εκτελέσαμε και  άλλα που δρομολογήσαμε, να γίνουν με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε με την λήξη του προγράμματος να έχει απορροφηθεί το σύνολο των κονδυλίων . 
 
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η φετινή πιστοποίηση δαπανών στο ύψος των 55 εκ. ευρώ αποτελεί την υψηλότερη απορρόφηση από τη έναρξη του ΕΣΠΑ και την μεγαλύτερη που έχει πετύχει ποτέ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τότε που ιδρύθηκε και διαχειρίζεται κοινοτικά κονδύλια. 
 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι φορείς που υλοποιούν έργα της περιφερειακού προγράμματος, επέδειξαν υψηλή ετοιμότητα, διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι ο στόχος ήταν αδύνατο να επιτευχθεί.  
 
Τα στοιχεία αποδεικνύουν όσα λέμε και οι αριθμοί λένε τη αλήθεια τουλάχιστον στην περίπτωση των κονδυλίων και των απορροφήσεων… Το πρόγραμμα λοιπόν είχε: 
 
Εντάξεις που ανέρχονται στο 151% του προγράμματος 
Συμβάσεις που προσεγγίζουν το 100% του προγράμματος 
Δαπάνες που φτάνουν στα 200 εκ. δηλαδή το 60% του προγράμματος
 
Και παράλληλα δηλώνουμε έτοιμοι και ξεκινάμε και τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 με νέες ιδέες και επικεντρωμένοι  στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις κοινωνίες των νησιών μας λόγω της κρίσης. Θέλουμε να εφαρμόσουμε  προγράμματα που θα χτυπήσουν την ανεργία, την φτώχεια αλλά και προγράμματα που να δίνουν ελπίδα και προοπτική στους νέους. Προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την έρευνα, την τόνωση της αγροτικής δραστηριότητας και την εξωστρέφεια των παραδοσιακών μας προϊόντων και βέβαια προγράμματα για τον τουρισμό.  Και τώρα μπορούμε να το κάνουμε, γιατί το νέο πρόγραμμα μας δίνει αυτή την δυνατότητα και αυτό το πετύχαμε γιατί καταφέραμε να πείσουμε ότι το νέο πρόγραμμα όχι μόνο δεν πρέπει να μειωθεί αλλά να αυξηθεί κιόλας. Και αυτό έγινε.   
Καταλαβαίνω ότι έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος και ότι θα ακουστούν πολλά. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι η  περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι στραμμένη στον αληθινό της ρόλο και σκοπό που δεν είναι άλλος από το να υπηρετεί τους κατοίκους της περιφέρειας και όχι να εφαρμόζει με αδράνεια και παθητικά τους σχεδιασμούς και να εξυπηρετεί σκοπιμότητες της κεντρικής πολιτικής σκηνής. 
Εμείς αυτή την κατεύθυνση είχαμε και σε αυτή θα παραμείνουμε…».
 
 

Μοιράσου το άρθρο!