Πολιτική

13/09/2012 - 17:33

Γ.Ζερδελής: Η ΕΑΣ Λέσβου αδυνατεί να εκπληρώσει την αποστολή της

Γ.Ζερδελής: Η ΕΑΣ Λέσβου αδυνατεί να εκπληρώσει την αποστολή της

pan style="text-align: justify; ">Ο βουλευτής νομού Λέσβου Γιάννης Ζερδελής συνοδευόμενος από μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισκέφτηκε την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου τη Μόρια και την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου το Πέραμα, το Σκόπελο και το Μεσαγρό της Γέρας προκειμένου να συζητήσει τις ανησυχίες των κατοίκων, ώστε να αναδείξει αποτελεσματικότερα τα τοπικά προβλήματα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Στο Μεσαγρό επισκέφτηκε και τον τοπικό αγροτικό συνεταιρισμό όπου είχε ενημέρωση από το Προεδρείο του Δ.Σ. για τα προβλήματα τόσο του συνεταιρισμού όσο και των συνεταιρισμένων ελαιοπαραγωγών.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Ζερδελής έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Οι περισσότεροι συνεταιρισμοί του νησιού μας και κυρίως η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών είναι σε κακή οικονομική κατάσταση, αδυνατώντας να εκπληρώσουν την αποστολή τους που είναι η προάσπιση των συμφερόντων του αγρότη. 
Φυσικά γι' αυτό υπάρχουν ευθύνες και πρέπει αυτές να αναζητηθούν στις πολιτικές που άσκησαν όλα αυτά τα χρόνια τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ που κομματικοποίησαν, απαξίωσαν και άφησαν ανεξέλεγκτους τους συνεταιρισμούς στις διαθέσεις των κομματικών τους φίλων και στελεχών. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, παρατηρείται και κακοδιαχείριση καθώς και ποινικές ή αστικές ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν και να καταλογιστούν. 
Οι συνεταιρισμοί είναι ζωτικής σημασίας στην αγροτική μας οικονομία και είναι απαραίτητη η ανασυγκρότησή τους με νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εγγυάται τον κοινωνικό τους έλεγχο, τη διαφάνεια, τη δημοκρατική τους λειτουργία και τελικά τη βιωσιμότητά τους. Σκοπός τους είναι η στήριξη των αγροτών σε όλες τις παραγωγικές τους δραστηριότητες και η παροχή υπηρεσιών που είναι συνυφασμένες με την αγροτική τους δραστηριότητα. 
Ενόψει δε της νέας ελαιοκομικής περιόδου είναι ανάγκη να στηριχτεί η τιμή του ελαιολάδου και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται άμεσα η χρηματοδότηση της Ένωσης καθώς και όλων των τυποποιητών ελαιολάδου. 
Πέρα, όμως, από τη χρηματοδότηση – κι εδώ φαίνεται πόσο εγκληματική ήταν η παραχώρηση της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο – πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για τον τομέα του ελαιολάδου που θα καλύπτει και θα ελέγχει όλο το φάσμα των ενεργειών από το χωράφι μέχρι το ράφι. 
Επίσης τόσο σε εγχώριο όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο (Ε.Ε.) οφείλουμε να απαλλαγούμε από τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια που ελέγχουν την αγορά ελαιολάδου και να αλλάξουμε τους κανονισμούς της ΚΑΠ υπέρ των μικρομεσαίων παραγωγών και των μεσογειακών προϊόντων». 
 

Μοιράσου το άρθρο!