Πολιτική

24/01/2013 - 17:31

Γ.Ζερδελής: Καμία δέσμευση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της νησιωτικής υγείας

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία δέσμευση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της νησιωτικής υγείας

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα τη νησιωτική υγεία τοποθετήθηκε ο βουλευτής νομού Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιάννης Ζερδελής.
Ο βουλευτής αρχικά εξέθεσε τη σημερινή τραγική κατάσταση στο χώρο της υγείας με τις οριζόντιες περικοπές δαπανών και τη μισθολογική απίσχναση των εργαζόμενων σε αυτήν, ενώ αναφέρθηκε στην αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, τη μείωση του προσδόκιμου ζωής, τον τεράστιο αριθμό ανασφάλιστων αλλά και την έξαρση νόσων που συνδέονται με την οικονομική κρίση.

Τόνισε ότι οι ανισότητες στην υγεία καθίστανται έκδηλες σε γεωγραφικό επίπεδο, όπως δείχνουν οι σημαντικές διαφορές στους δείκτες υγείας μεταξύ των διαφόρων Διοικητικών Περιφερειών της χώρας. Οι ανισότητες ερμηνεύονται από τις διαφορές κοινωνικών, οικονομικών και βιολογικών συνθηκών, από τη μη ορθολογική κατανομή των πόρων και από τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Περιέγραψε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συρρίκνωση των υπαρχουσών δομών υγείας, τη διοικητική συγχώνευση νοσοκομείων με σοβαρό συγκοινωνιακό έλλειμμα, όπως τη συνένωση των νοσοκομείων Μυτιλήνης και Λήμνου, τις περικοπές σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αλλά και το γεγονός ότι απομονωμένες περιοχές, όπως ο Άγιος Ευστράτιος, στερούνται επαρκούς ιατρικής κάλυψης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο οργανισμό του Βοστανείου που όχι μόνο δεν περιλαμβάνει το ογκολογικό και αιματολογικό τμήμα αλλά και δεν προβλέπει οργανική θέση για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη σύνταξης Υγειονομικού Χάρτη της χώρας ως σημαντικού εργαλείου σχεδιασμού του συστήματος υγείας και προϋπολογισμού των δαπανών, που θα λαμβάνει υπ' όψιν τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους, τη νησιωτικότητα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την άρση των ανισοτήτων ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία των κατοίκων των νησιών.
Συγκεκριμένα ζήτησε:
•    Να δοθούν κίνητρα τουλάχιστον επιστημονικής εξέλιξης στους γιατρούς που θα στελεχώσουν δυσπρόσιτα αγροτικά ιατρεία και κέντρα υγείας ως και άγονες ειδικότητες στα νοσοκομεία.
•    Να αποσυρθούν οι νέοι οργανισμοί των Νοσοκομείων.
•    Να επανεξεταστούν οι οργανισμοί των δομών που υπάρχουν με γνώμονα τις ανάγκες των νησιωτών και λαμβάνοντας υπ' όψη σοβαρά τη νησιωτικότητα. Οι οργανισμοί πρέπει να επικαιροποιούνται ανάλογα με τις επιστημονικές εξελίξεις την ανάπτυξη νέων ειδικοτήτων, τις μεταβαλλόμενες ανάγκες περίθαλψης και τον επιπολασμό των νοσημάτων.
•    Να γίνει καταγραφή των ελλείψεων στα Νοσοκομεία σε σύγχρονα διαγνωστικά μέσα και να εξοπλισθούν άμεσα με τα πλέον απαραίτητα και σε βάθος χρόνου με ό,τι χρειάζεται για την άσκηση μιας σύγχρονης ιατρικής υψηλού επιπέδου.
•    Τέλος να οργανωθεί το ΕΚΑΒ σε κάθε νησί και να δοθεί προτεραιότητα στις επείγουσες αεροδιακομιδές.
Μετά το πέρας της επιτροπής, ο Γιάννης Ζερδελής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να παίζει με τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων με πρόσχημα την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων, κάτι που από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει - το αντίθετο μάλιστα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά αγαθό και να ανακαλέσουν εδώ και τώρα τις καταστροφικές τους αποφάσεις. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλούμε πανελλαδικά τους πολίτες να ξεσηκωθούν. Στη Λέσβο θα συμμετέχουμε στο παλλεσβιακό συλλαλητήριο για την υγεία στις 31 Ιανουαρίου μαζί με το λαό του νησιού για να αντισταθούμε όλοι μαζί στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος του.»
 

Μοιράσου το άρθρο!