Πολιτική

07/03/2013 - 01:09

Η Δημοτική Αρχή ξύπνησε μετά τις παραιτήσεις και... Σύσκεψη στην Αγιάσο

Η Δημοτική Αρχή ξύπνησε μετά τις παραιτήσεις και... Σύσκεψη στην Αγιάσο

Ευρεία πολύωρη σύσκεψη υπό την προεδρία του Δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, στο γραφείο του, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013, αργά το απόγευμα, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος, Γιάννης Άνεμος και όλα τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου, οι Αντιδήμαρχοι, Γιώργος Βουνάτσος, Γιάννης Βατός, Κώστας Φραγκόπουλος, Ηλίας Κουνιαρέλλης, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, Αριστείδης Ταξείδης, Γιάννης Τσακίρης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Γιάννης Τσαμπάνης, με θέμα τα προβλήματα καθημερινότητας, που αντιμετωπίζει η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου.


Ο Δήμαρχος κατ’αρχήν έκανε αναφορά στα στρατηγικής σημασίας θέματα, η επίλυση των οποίων δρομολογήθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή, όπως η επιστροφή με νομοθετική ρύθμιση της περιουσίας του τ. Δήμου Αγιασου στην μακροχρόνια δικαστική αντιδικία της με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων – Ο.Σ.Κ. - (Δάσος, Πηγές Τσίγκου, Καφενταρία κλπ.), ασθένεια του καστανιώνα, κατασκευή εξωτερικών δικτύων ύδρευσης προϋπολογισμού 2.170.000 Ευρώ (με Φ.Π.Α.), ένταξη του έργου αποχέτευσης και μονάδας βιολογικού καθαρισμού Αγιάσου προϋπολογισμού 8 εκατ. Ευρώ περίπου, Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι κ.α.


Αναφέρθηκε, επίσης, στις κάκιστες οικονομικές συνθήκες που πλήττουν γενικότερα την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, με περικοπές κονδυλίων από τις διαδοχικές Κυβερνήσεις τα τρία τελευταία χρόνια, περίπου το 60%, σε σχέση με τα προηγούμενα, γεγονός το οποίο κατήγγειλε κατ’ επανάληψη η Κ.Ε.Δ.Ε., τα κληρονομηθέντα χρέη των 13ων πρώην Δημαρχιών περί τα 30 εκατ. Ευρώ, τις αιματηρές οικονομίες τις οποίες επέβαλε η παρούσα Δημοτική Αρχή, με τις οποίες μόνο φέτος μπόρεσε να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες και απαιτητές υποχρεώσεις, ύψους περίπου 7,5 εκατ. Ευρώ στους δικαιούχους, την μείωση κατά 80 υπαλλήλων του Δήμου μας λόγω συνταξιοδότησης και αποχώρησης όλων των κατηγοριών και την απειλούμενη μετάταξη 19 καινούργιων, οι υποθέσεις των οποίων βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίων.


Και τέλος για τις προσπάθειες του Δήμου για την αντιμετώπιση των τεραστίων προβλημάτων, που δημιούργησε η πρόσφατη θεομηνία, με τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις σχεδόν σε όλο το νησί, για τις επί δίμηνο απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του Δήμου και της περιπέτειας της παράνομης υφαρπαγής του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τα πανελληνίως γενόμενα γνωστά, που κόστισαν τουλάχιστον δίμηνη καθυστέρηση στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και στην ψήφιση του προϋπολογισμού, την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, σε βάρος της επίλυσης ζωτικών προβλημάτων, όπως αποκατάσταση βατότητας των αγροτικών δρόμων, της καθαριότητας κλπ. και την μεγάλη ταλαιπωρία των συνδημοτών μας γενικότερα.


Εν τέλει, σε πνεύμα αλληλοκατανόησης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σύμπνοιας, δρομολογήθηκαν λύσεις στα υπολειπόμενα προβλήματα της καθημερινότητας στην Αγιάσο, αφού εδώ και περίπου μια εβδομάδα διεξάγονται εργασίες αποκατάστασης των φθορών στα πλακόστρωτα, στην αποχέτευση, στον καθαρισμό φρεατίων και στην αγροτική οδοποιία, στον Δημοτικό φωτισμό και οι οποίες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.  
Ο Δήμαρχος κλείνοντας την συνεδρίαση, ευχαρίστησε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου, τόσο για την εποικοδομητική συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, όσο και για την μεταξύ τους ενότητα και ομοφροσύνη, ανεξάρτητα με ποιες παρατάξεις εκλέχτηκαν οι τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και για την εργατικότητα τους, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας, ακόμα και με ατομικές θυσίες, μέσα στις πασίγνωστες συνθήκες κατάρρευσης που πλήττουν και τους θεσμούς, κατ’ εξοχήν την Αυτοδιοίκηση, αλλά και την κοινωνία, όπως πράττουν άλλωστε όλα τα Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια του Νησιού μας. 

 

Θυμίζουμε ότι πριν μερικές μέρες  τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους στο δήμαρχο Λέσβου. Σπουδαιότερη αιτία  ήταν τα προβλήματα στην υδροδότησή της Αγιάσος από χτύπημα  κεραυνού που  σταμάτησε τη λειτουργία αντλιοστασίου. Ο πρόεδρος Γιάννης Άνεμος και τα μέλη του Συμβουλίου Προκόπης Τσαμπλάκος, Σταυρούλα Ανδρικού, Στρατής Γρίβας και Διαμάντη Ρουγκέλλη - Κεφάλα, με στόχο να αντιδράσουν στη διαιώνιση προβλημάτων που αφορούν στη λειτουργία της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου, αποφάσισαν να υποβάλουν στο δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο την παραίτησή τους.

 

(φώτο αρχείου)

Μοιράσου το άρθρο!