Πολιτική

30/06/2020 - 18:46

Η Μαρία Κομνηνάκα για τους "τοκογλύφους με κρατική έγκριση" - Κατέθεσε και την επιστολή των επαγγελματιών της Πέτρας

Την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, αναφερόμενη στη σχετική τροπολογία που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος στη Βουλή στο νομοσχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροχρηματοδοτήσεις. Σχολίασε τη σιωπή της κυβέρνησης και την αφωνία των άλλων κομμάτων έναντι της τροπολογίας του ΚΚΕ και σημείωσε ότι την στηρίζουν σωματεία εργαζομένων και φορείς των νησιών. Αναφερόμενοι στους αυτοαπασχολούμενους ζήτησε ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους όπως είναι η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000, η διαγραφή χρεών προς τράπεζες και εφορίες, απαλλαγή από καταβολή εισφορών και κατάργηση της προκαταβολής φόρου, του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Κατέθεσε στη Βουλή επιστολή μικροεπαγγελματιών της Πέτρας στη Λέσβο που είναι σε απελπισία καθώς το τελευταίο εισόδημα που είχαν ήταν τον Οκτώβριο του 2019 και ζητούν απαλλαγή από δημοτικά τέλη, επίδομα ειδικού σκοπού με βάση το τζίρο και ενίσχυση των υγειονομικών δομών του νησιού.

Αναλυτικά η ομιλία της: 

Αν μη τι άλλο, εντυπωσιάζει η ευρηματικότητα της κυβέρνησης να παρουσιάζει την ευαισθησία της στις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ως δήθεν ενδιαφέρον για τους αυτοαπασχολούμενους που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Βέβαια και οι πλέον αφελείς μπορούν να διακρίνουν το μέγεθος της κοροϊδίας.

 Το σημερινό σας έργο είναι ανάλογης έμπνευσης με την ιστορία με τα voucher των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων. Για να δώσετε με τα χίλια ζόρια το κουτσουρεμένο βοήθημα των 600 ευρώ στους δικηγόρους, μηχανικούς, λογιστές κ.α, επιχειρήσατε να μπουκώσετε πρώτα με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματίες των ΚΕΚ.

Τώρα για να γλιτώσετε λέτε τους απελπισμένους αυτοαπασχολούμενους από τους τοκογλύφους, φτιάχνετε τοκογλύφους με κρατική έγκριση και την εγγύηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτοί είναι καθώς πρέπει τοκογλύφοι, στοιχηματικές εταιρείες, εταιρείες τηλεφωνίας, πληρωμών, μεγάλες ναυτιλιακές, στις οποίες δίνετε πρόσβαση σε κρατικό και κοινοτικό «ζεστό» χρήμα, με εξασφαλισμένο το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους, εγγυημένο από το κράτος, χωρίς καμιά χασούρα. Μιλάμε για colpo grosso!

Αλλά αυτή τη φορά στέρεψαν οι αντιπολιτευτικοί καβγάδες. Πλήρης σύμπνοια από τα άλλα κόμματα. Αλήθεια το κράτος θα εγγυηθεί και για τις ζημιές των μικρών αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών; Για τον κατακρεουργημένο τζίρο, για τα ήδη συσσωρευμένα χρέη σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΗ, που συσσωρεύονται και αλήθεια πώς θα καλυφθούν με μηδενικά εισοδήματα; Αυτό που τους λείπει είναι η θηλιά ενός ακόμα δανείου; Ούτε καν άμεση κρατική ενίσχυση , όπως πρότεινε το ΚΚΕ, χωρίς ληστρικούς όρους.

Αυτό που έχουν ανάγκη οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επιχειρηματίες, οι αγρότες δεν είναι ένα νέο βραχνά για το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, που θα τους αφαιρεί τα ήδη συσσωρευμένα βάρη, επιτρέποντάς τους να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα για την επιβίωσή τους. Είναι τα αιτήματά τους που επανειλημμένα φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ και επιδεικτικά αγνοεί τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα Κόμματα που μοιράζονται τις ίδιες ευθύνες για τα βάρη που τους φόρτωσαν όλη τη δεκαετία της κρίσης.

Μέτρο ανακούφισης είναι η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000€ με προσαύξηση τα 3000€ για κάθε παιδί, η διαγραφή τμήματος των χρεών τους προς τράπεζες και εφορία. Η απαλλαγή και όχι η αναστολή για λίγο των ατομικών εισφορών για τους μήνες που ίσχυσαν τα περιοριστικά μέτρα, χωρίς απώλειες συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος. Να καταργήσετε την απαράδεκτη προκαταβολή φόρου για τα έτη 2019 και 2020, τα χαράτσωμα του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ. Να καταργήσετε και όχι να αναστείλετε για λίγο ακόμα το ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια. Τα υποτιθέμενα προσωρινά, τα έκτακτα μνημονιακά μέτρα, που τελικά έγιναν και μεταμνημονιακά και αναπτυξιακά και φαίνεται τα κρατάτε απόθεμα για το νέο γύρο της κρίσης. 

Αυτά είναι που αγγίζουν τις πραγματικές ανάγκες των μικρών αυτοαπασχολούμενων. Αυτά τα μέτρα διεκδικούν και μικροί επιχειρηματίες στα νησιά, σε περιοχές που ζούσαν δυστυχώς από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και βρίσκονται τώρα στο κρεβάτι της εντατικής.

Θα καταθέσω στα πρακτικά επιστολή της Ένωσης Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας Λέσβου, μια από τις κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές του νησιού, που βρίσκονται πραγματικά σε απελπισία, όπως και πολλοί άλλοι μικροεπαγγελματίες, αφού για τους περισσότερους από αυτούς το τελευταίο τους εισόδημα ήταν τον Οκτώβρη του 2019 και έχουν μεγάλη αμφιβολία αν θα καταφέρουν να ξαναδούν λεφτά στο ταμείο πριν τον Απρίλη του 2021, την επόμενη δηλαδή τουριστική περίοδο.

Ζητούν για φέτος να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και μισθώματα για χρήση των κοινόχρηστων χώρων, επίδομα ειδικού σκοπού με βάση τον τζίρο και όχι τους ΚΑΔ, που αποκλείει για παράδειγμα μίνι μάρκετ παραθεριστικών περιοχών που εκ των πραγμάτων λειτουργούν εποχιακά. Αφορολόγητο 12000, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και προκαταβολής φόρου. Την ενίσχυση όλων των δομών υγείας του νησιού, για να νιώθουν και ασφαλείς, με το άνοιγμα των μετακινήσεων.

 Και βέβαια ζητούν την οριστική επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Αίτημα κοινό σε όλους τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου. Μια κατάκτηση, που δόθηκε ως αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών, που συνδέεται με τη συνταγματικά κατά τα άλλα κατοχυρωμένη νησιωτικότητα. Για την οποία ύμνοι λέγονται από τους υπουργούς κατά τις επισκέψεις τους στα νησιά, αλλά κι αυτή την ελάχιστη ελάφρυνση τους την κόψατε. Μια κατάκτηση που καταργήθηκε με το τρίτο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, που με την ίδια ομοψυχία ψηφίστηκε και από  τα άλλα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ.

Και στη συνέχεια με απαράδεκτο τρόπο συνδέθηκε με το προσφυγικό και δόθηκε ως προσωρινό αντάλλαγμα στα πέντε νησιά, για να αποδεχθούν τον επικίνδυνο και απαράδεκτο σχεδιασμό της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που τα μετατρέπρεψαν σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία, ήδη από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή, με την οποία ζητά την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου, ένα φόρο που σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να καταργηθεί σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Αφορά όλους τους νησιώτες και είναι η ελάχιστη στήριξη που οφείλει να τους δώσει το κράτος για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Τις άθλιες και πανάκριβες συγκοινωνίες, Την προβληματική ή ανύπαρκτη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με την υπόλοιπή χώρα, το μεγάλο κόστος παραγωγής που αυτά συνεπάγονται. Τις τεράστιες ελλείψεις σε όλες τις δομές υγείας,

Παράγοντες που σχετίζονται με την καθημερινότητα και την επιβίωση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, όλων των λαϊκών στρωμάτων, που αποτελούν τα μόνιμα υποζύγια τόσο της καπιταλιστικής κρίσης όσο και της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Σιωπή από την κυβέρνηση, τσιμουδιά όμως και από τα άλλα κόμματα.

Γιατί δεν κάνετε δεκτή την πρόταση του ΚΚΕ, να καταργήσετε ένα μνημονιακό, άδικο μέτρο.

Την πρόταση όλων των νησιωτών.

Θα καταθέσω στα πρακτικά δήλωση στήριξης της τροπολογίας από Σωματεία και Συλλόγους της Ικαρίας  και των Φούρνων, αντίστοιχη πάνδημη στήριξη υπάρχει από όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Καλούμε να πάρουν θέση και τα υπόλοιπα Κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, για να διορθώσουν την αδικία που έκαναν σε βάρος των νησιωτών. Γιατί παρά τα δάκρυα που ρίχνετε όταν μιλάτε στους νησιώτες, δε λέτε ότι με την ψήφο σας καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ των νησιών.

Να πάρουν θέση οι Βουλευτές των νησιών, οι κυβερνητικοί βουλευτές, που όσο ήταν στην αντιπολίτευση κατέβαιναν στα συλλαλητήρια και κατηγορούσαν το ΣΥΡΙΖΑ, για την απαράδεκτη σύνδεση του ΦΠΑ με το προσφυγικό και σήμερα παρουσιάζουν ως κατάκτηση τις 6μηνες παρατάσεις.

Είναι δηλαδή λιγότερες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Λήμνος, ο Αη Στράτης, η Ικαρία, οι Κυκλάδες και τα άλλα νησιά του Αιγαίου;

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους μαζικούς φορείς των νησιών, καλεί συνολικά το λαό να κάνει δική του υπόθεση τη διεκδίκηση για να του επιστραφούν όλα όσα δικαιούται, να δυναμώσει να γίνει πράξη το σύνθημα «πληρώσαμε πολλά δε θα πληρώσουμε ξανά», κόντρα σε όσους ονειρεύονται ότι θα βάλουν τη λαϊκή διεκδίκηση στον πάγο.

 

Μοιράσου το άρθρο!