Πολιτική

28/04/2021 - 17:06

Και εγένετο "Σύλλογος Τυροπαραγωγών Λέσβου" - Η συγχαρητήρια επιστολή του Π. Κουφέλου

Συγχαρητήρια επιστολή Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα στο νεοσύστατο Σύλλογο Τυροπαραγωγών Λέσβου

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα στο νεοσύστατο Σύλλογο Τυροπαραγωγών Λέσβου με την ευκαιρία της διεξαγωγής εκλογών τους .

Στην επιστολή τονίζεται η αξία των μοναδικών τυροκομικών  προϊόντων μας ως σήμα κατατεθέν του νησιού, προϊόντα που καταστούν τη Λέσβο ελκυστικό γαστρονομικό προορισμό.

Η στήριξης  της  Περιφέρειας κρίνεται απαραίτητη   και  δεδομένη με την αξιοποίηση όλων των  διαθέσιμων  πόρων.  Ο  κλάδος  της τυροκομίας θα ενισχυθεί  ενώ αποτελεί προτεραιότητα η ανάδειξη της ταυτότητας και της αξίας των τοπικών προϊόντων, η διάκριση τους και η κατάκτηση της Ελληνικής και Διεθνής αγοράς. Τα τυροκομικά μας προϊόντα με τη μοναδική γεύση, τις αγνές πρώτες  ύλες και την υψηλή διατροφική  αξία υπερέχουν έναντι ομοειδών τους.

Η προβολή των φυσικών πλεονεκτημάτων και της μοναδικότητας των αγαθών που παράγονται στο νησί πρωταρχικός στόχος της Περιφερειαρχικής αρχής.

Αναλυτικά η συγχαρητήρια επιστολή.

 

 

 Προς:1) Πρόεδρο Συλλόγου  Τυροπαραγωγών Λέσβου     κ. Θυμέλλη Ευριπίδη

  2) Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Τυροπαραγωγών  Λέσβου

Αξιότιμοι Κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Η εκ νέου σύσταση του Συλλόγου Τυροκόμων Λέσβου και η ανάδειξη του νέου ΔΣ αποτελεί ένα ευχάριστο γεγονός για τον πρωτογενή τομέα του νησιού και πιστώνεται θετικά.

Σε μία κοινωνία με στοιχειώδη οργάνωση, «οφείλουν» όλοι οι κλάδοι μέσω των αντιπροσώπων τους να απαιτούν  από τα εντεταλμένα και αρμόδια όργανά της να προσφέρουν όλη εκείνη την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον, ώστε οι δημιουργικές δυνάμεις και ικανότητες του αγροτοκτηνοτροφικού  κόσμου να βρίσκουν τρόπους έκφρασης. 

Κυρίως όμως να καταγράφουν, να ενισχύουν, να προωθούν, να διαδίδουν, να στηρίζουν, να προφυλάσσουν και κυρίως να προστατεύουν την παραγωγή των αγαθών και των παραγωγών.

 Εξ άλλου, έτσι δημιουργείται και μία αέναη ροή άυλης πολιτιστικής ιστορίας και κληρονομιάς μιας και η γαστρονομία και κατά συνέπεια και τα αγαθά , όπως άλλωστε και ο τρόπος παραγωγής τους θα κληρονομηθούν  ως παρακαταθήκη στους νεότερους.
Θα προσέθετα εδώ χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι οι Σύλλογοι θα πρέπει να έχουν όχι μόνον την απαίτηση από την Πολιτεία να προστατεύει το παραγωγικό περιβάλλον, αλλά και την υποχρέωση να ελέγχουν την κάθε κίνηση η οποία αλλοιώνει την διαδικασία παραγωγής και το αποτέλεσμα ,καταπονεί τους εμπλεκόμενους κτηνοτρόφους , τυροκόμους κλπ  και θίγει εν γένει το εισόδημα τους από τυχόν παρεμβάσεις, θεσμικές ή εξωθεσμικές. Και αυτό αφορά όλα τα επίπεδα και τις παραμέτρους. Από τις μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες του φυσικού περιβάλλοντος, από την προστασία των μοναδικών προϊόντων και της αναγνώρισης αυτών, έως την προστασία του εισοδήματος και των συμφερόντων των παραγωγών  και την επικάλυψη των αντίστοιχων κενών που αφήνουν οι κεντρικές και περιφερειακές διοικήσεις, λόγω πιθανής  αδυναμίας.  

 Σκοπός της ένωσης τυροπαραγωγών  Λέσβου πρέπει να αποτελεί  η ανάπτυξη ίσως και νέων τυροκομικών  προϊόντων, η « διάδοσή» τους και η εναπόθεση τους στο ράφι κάθε καταστήματος πώλησης αντιστοίχων προϊόντων σίγουρα και στα καταστήματα delicatessen  γιατί ως deli προϊόντα μπορούν να χαρακτηρισθούν τα παραγόμενα προϊόντα μας αλλά και στο σπίτι κάθε Έλληνα καταναλωτή ο οποίος έχει ανάγκη από υψηλής διατροφικής αξίας εύγευστα μοναδικά αγαθά, γιατί όχι και στη διεθνή αγορά. 

Ο κάθε παραγωγός  μεμονωμένα είναι λογικό να μην μπορεί να αποδώσει όσο μία πιο γενική και συντονισμένη δραστηριότητα όπως είναι η ένωση τυροκόμων Λέσβου  που έχει κοινά συμφέροντα, κοινούς προορισμούς και κοινά όνειρα. Οι προσπάθειες είναι πιο οργανωμένες και πιο συντονισμένες στον κοινό αυτό σκοπό.

 Η τέχνη της παρασκευής τυριού στην Ελλάδα έχει μια ιστορία αιώνων.

Τη δική μας παράδοση, που αποτελεί κομμάτι της πολιτισμικής μας ταυτότητας και σαν τέτοιο από σεβασμό στους προγόνους μας που το δημιούργησαν, οφείλουμε να το διασώσουμε και να το αφήσουμε κληρονομία ανεκτίμητη στις γενιές που θα έρθουν. Τα παραδοσιακά μας κτηνοτροφικά προϊόντα γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από πρόβειο και γίδινο γάλα, που αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη για τυροκόμηση, γεγονός που αποδεικνύει την υπεροχή τους απέναντι στα άλλα που παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα.

Τα δικά μας προϊόντα κάνουν το νησί ελκυστικό προορισμό αφού αποτελούν «αιτία» επισκεψιμότητας αλλά και ανάδειξης της Λέσβου ως γαστρονομικού προορισμού.  

 Δε μπορεί κανείς  να γνωρίσει έναν προορισμό, αν δε γνωρίσει πρώτα τις γεύσεις του, αν δεν τον νοιώσει στις καθημερινές γιορτές και χαρές του και αν δεν γίνει ομοτράπεζος του. Αυτό αποτελεί μέριμνα για όλους.

                 Ως Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα θα σταθώ αρωγός στην κάθε προσπάθεια του Συλλόγου  για προώθηση των τοπικών τυροκομικών προϊόντων μας και την εδραίωση τους στην μεσογειακή  και κυρίως ελληνική διατροφή ως προϊόντα παραδοσιακά αγνά σταθερής ποιότητας και μοναδικής διατροφικής αξίας. 

                 Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την επανασύσταση του Συλλόγου τυροπαραγωγών Λέσβου και θέτω ως δεδομένο ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ως μοναδικό μέλημα την προάσπιση και στήριξη των προϊόντων μας , ως συνομιλητής δε  της πολιτείας  θα υπηρετήσω το «Εθνικό μας κεφάλαιο» , τα τυροκομικά προϊόντα του νησιού ,με αταλάντευτη βούληση, με αναγκαία αποφασιστικότητα απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή και τα προϊόντα μας.

 

  Με εκτίμηση, 

  Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου

 με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα

  Πανάγος  Μ.  Κουφέλος

Μοιράσου το άρθρο!