Πολιτική

30/04/2021 - 07:23

Και η Λήμνος στον Σύλλογο τυροπαραγωγων Λέσβου - Επιστολή Π. Κουφέλου

Διευκρινίζεται ότι στο Σύλλογο τυροπαραγωγών  Νομού Λέσβου  συμμετέχουν  παραγωγοί και  από Λήμνο και  από Άγιο Ευστράτιο. Ένας  Σύλλογος, στους κόλπους του οποίου έχουν ενταχθεί πλέον και γαλακτοπώλες των δύο αυτών  νησιών, που ιδρύθηκε για πρώτη φορά πριν από 10 με 12 χρόνια.

Θέλοντας να δείξει τη δυναμική του κάθε νησιού ξεχωριστά  και τη μοναδικότητα των προϊόντων αλλά και τη δύναμη της ένωσης ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα  απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή και  στον αντιπρόεδρο του  Συλλόγου  Τυροπαραγωγών Λέσβου  κο Μιχάλη Χρυσάφη συγχαίροντας τον για την εκλογή του και την εν γένει προσπάθεια ένωσης των τυροπαραγωγών των τριών νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου  και αναβίωσης του Συλλόγου.

Στην επιστολή τονίζεται καταρχάς η αξία των μοναδικών τυροκομικών  προϊόντων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, προϊόντα που «αποκαλύπτουν» την παράδοση μας, τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας, τον πολιτισμό και τις γεύσεις μας, η δύναμη του Εμείς, του όλοι μαζί, της ισχύς εν τη ενώσει.

Η στήριξη  της  Περιφέρειας κρίνεται απαραίτητη και  δεδομένη  με την αξιοποίηση όλων των  διαθέσιμων  πόρων.  Η προβολή των φυσικών πλεονεκτημάτων και της μοναδικότητας των αγαθών που παράγονται στα νησιά πρωταρχικός στόχος  και δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη  Πρωτογενούς  Τομέα  προκειμένου να γίνουν «βασικό κομμάτι του μέλλοντος» και  «εκκίνηση  για το μεγάλο ταξίδι της Ελληνικής Βορειοαιγαιοπελαγίτικης αγροτικής παραγωγής και διατροφής».

 

 

Ακολουθεί η επιστολή: 

-------

 

Προς:

Αντιπρόεδρο «Συλλόγου           

Τυροπαραγωγών Νομού Λέσβου»

 κ. Μιχάλη Χρυσάφη 

  Μύρινα Λήμνου

 

 

                                                                                 

             Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε, 

 Αγαπητέ Φίλε,

          Η αναβίωση του Συλλόγου Τυροκόμων  Νομού Λέσβου, στην οποία συμμετέχουν  και οι  τυροπαραγωγοί, τυροκόμοι  της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, αποτελεί σημείο αναφοράς για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και δη για τον Πρωτογενή Τομέα των νησιών μας. Η απόφαση σας αυτή καταγράφεται θετικά και δίνει φωτεινό παράδειγμα σε όλους τους παραγωγικούς τομείς. Ισχύς εν τη ενώσει. Η Δύναμη του Εμείς, η συλλογικότητα και όχι η μονάδα μεγιστοποιεί την προσπάθεια και αναδεικνύει το αποτέλεσμα. Στην ένωση και στη συνεργασία είναι η δύναμη μας και αυτό θα πετύχουμε. Η δύναμη πολλαπλασιάζεται, τα λάθη ελαχιστοποιούνται, οι δύσκολες καταστάσεις αντιμετωπίζονται πιο εύκολα, στην διάρκεια «δυναμώνεις» και η επίτευξη του στόχου, η κατάκτηση της κορυφής γίνεται γεγονός. Ισχύ μέσα από την συνεργασία και την ένωση. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Να ενωθούμε, να γίνουμε μια “ομάδα” και να χρησιμοποιήσουμε την δύναμή μας. Να καλύψουμε τις αδυναμίες μας, να προβάλλουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας, να έχουμε διάρκεια και στο τέλος να πετύχουμε!

                    Ο καθένας από την πλευρά του, από τη θέση που κατέχει  προσφέροντας αυτό που μπορεί και λαμβάνοντας αυτό που χρειάζεται είμαστε μέλη μιας ομάδας με στόχο το άλμα ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο, το άλμα ανάπτυξης στον Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας μας. Θέλοντας  να είμαστε «ένα  βασικό κομμάτι του μέλλοντος». 

                    Στόχος μας ως Περιφερειακή αρχή  να καταγράψουμε, να ενισχύουμε, να προωθήσουμε, να διαδώσουμε, να στηρίξουμε, να προφυλάξουμε και κυρίως να προστατεύσουμε  την παραγωγή των αγαθών και των παραγωγών κάνοντας τα νησιά μας, γαστρονομικούς προορισμούς .                

                    Στόχος μας τα τυροκομικά προϊόντα  που παράγονται στα νησιά  να γίνουν ανάγκη, γευστική απόλαυση για  κάθε Έλληνα καταναλωτή λόγω της πλούσιας γεύσης τους και της  υψηλής διατροφικής αξίας .Τα εύγευστα μοναδικά αγαθά, γιατί όχι και στη διεθνή αγορά. 

                   Είναι αυτά που «αποκαλύπτουν» την παράδοση μας, τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας , τον πολιτισμό και τις γεύσεις μας. 

                   Στόχος μας  να κάνουμε τους καταναλωτές αθεράπευτα τυροφάγους, να  συζητούν για  ονειρεμένες γεύσεις, από αυτές που δεν περιγράφονται με λόγια, που είναι ένα ξάφνιασμα όλων των αισθήσεων, που με μία και μόνο μπουκιά καταλαβαίνεις τον πλούτο της χλωρίδας του τόπου παραγωγής τους. Είναι αλήθεια άλλωστε.

                 Θέλουμε, με την απόφασή σας, να προσφέρουμε  τη γνώση και την εμπειρία μας, ακούγοντας τα νέα αιτήματα σας, ανταποκρινόμενοι στις νέες ανάγκες.

                 Θέλουμε ,και σε αυτό θα μας βρείτε δίπλα σας, «να ξεκινήσει το ταξίδι της ελληνικής   βορειοαιγαιοπελαγίτικης αγροτικής παραγωγής και διατροφής».

                 Να είστε βέβαιοι ότι θα επεξεργαστούμε βιώσιμες λύσεις, λύσεις που αντέχουν στο χρόνο, που απαντούν στις νέες συνθήκες και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών. Λύσεις που θα επισφραγίσουν την  ανεκτίμητη αξία των τοπικών γαστρονομικών  «διαμαντιών μας», «των γευστικών θησαυρών μας». Η γεύση τους θεϊκή, παραδεισένια, τα δε οφέλη τους για τον οργανισμό πάμπολλα, ικανά να σε αναγεννήσουν.  

               Ως Αντιπεριφερειάρχης με αρμοδιότητα στον  Πρωτογενή  Τομέα θα σταθώ αρωγός στην κάθε προσπάθεια του Συλλόγου  ενώ νοιώθω περήφανος τόσο για τα μοναδικά τυροκομικά προϊόντα του Νομού Λέσβου όσο και για τους ανθρώπους που τα παράγουν.  Της Λέσβου, Της Λήμνου, Του Αγίου Ευστρατίου. Γιατί οι άνθρωποι των νησιών μας , οι άνθρωποι της  τυροκομίας διαπνέονται από τέσσερις ισχυρές αρχές : σεβασμός στη μακρά παράδοση, αυθεντικότητα, καθαρότητα και αφοσίωση. Πέραν, όμως από την ιδιαίτερη αυτή ανθρωπογεωγραφία των ντόπιων τυροκόμων υπάρχουν και άλλα στοιχεία που οδηγούν στη συνταγή της επιτυχίας : το εξαιρετικό γεωγραφικό ανάγλυφο, η βιοποικιλότητα αλλά και το πλούσιο ζωικό κεφάλαιο αποτελούμενο από σπάνιες αυτόχθονες φυλές του ευλογημένου αυτού τόπου. Είναι στοιχεία που εμείς τα γνωρίζουμε. Είναι όμως καιρός να τα μάθει όλος ο κόσμος! Να τα μάθει και να τα απολαύσει!

                 Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την αναβίωση  του Συλλόγου τυροπαραγωγών Νομού Λέσβου και όπως έχω ήδη δεσμευτεί, ως συνομιλητής  με  τους αρμόδιους φορείς  της πολιτείας  θα υπηρετήσω το «Εθνικό μας κεφάλαιο», τα τυροκομικά προϊόντα των νησιών μας, με αταλάντευτη βούληση και  αναγκαία αποφασιστικότητα απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή και τα προϊόντα μας.

Επ’ ευκαιρίας θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στη θέση του Αντιπροέδρου, και είμαι  βέβαιος, ότι από τη θέση αυτή  θα εκπροσωπήσετε επάξια τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο καθώς και  τα  συμφέροντα του τυροκομικού κόσμου των νησιών μας συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάδειξη και ανάπτυξη του γαστρονομικού πλούτου της Περιφέρειας .

Με εκτίμηση, 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου

με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα

 Πανάγος  Μ.  Κουφέλος

Μοιράσου το άρθρο!