Πολιτική

08/05/2020 - 22:20

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης: ναι στην καθολική στήριξη των ΜΜΕ

Προκοπης Τζιμής

Σχετικά με τη δια περιφοράς «συζήτηση» στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Μυτιλήνης της περασμένης Τρίτης (5-5-2020) του θέματος εξειδίκευσης δαπάνης 8.500€ συν ΦΠΑ, που αφορά στη δαπάνη ενημέρωσης των πολιτών - δημοτών της Μυτιλήνης για θέματα προστασίας από τον covid – 19 μέχρι τη λήξη των έκτακτων μέτρων προφύλαξης και διασποράς του ιού, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών αδυναμίας κάλυψης της ενημέρωσης αυτής από τα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, διευκρινίζουμε και σας γνωστοποιούμε τους λόγους καταψήφισης από την παράταξή μας της εν λόγω εισήγησης.

Καταψηφίσαμε όχι γιατί διαφωνούμε με την στήριξη των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά γιατί η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει και την οικονομική επιτροπή ως διεκπεραιωτικό όργανο και όργανο εκ των υστέρων έγκρισης και νομιμοποίησης των απευθείας αναθέσεων στις οποίες έχει ήδη προβεί χωρίς να μας έχει ενημερώσει και κυρίως χωρίς να έχει λάβει προσφορές από όλους αυτούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό (των ΜΜΕ) ώστε να κρίνει και να καταλήξει στις συμφέρουσες, όπως αναφέρει η μελέτη.

Τα σποτ (οπτικά και ακουστικά) έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και προβάλλονται από όσο γνωρίζουμε από τρεις ιστοσελίδες και τουλάχιστον ένα ραδιοφωνικό σταθμό. Επομένως για ποιο λόγο έρχεται τώρα (αρχές Μάη) στην οικονομική επιτροπή; Δηλαδή ενάμιση περίπου μήνα μετά τη σύνταξη της μελέτης;

Η μελέτη, από τη στιγμή που δεν ελήφθησαν προσφορές από όλους, δεν προσδιορίζει κανένα επιπλέον κριτήριο (πχ επισκεψιμότητα, ακροαματικότητα κλπ ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ευρείας ενημέρωσης του κοινού που θέτει η εισήγηση) χωρίς να σημαίνει ότι υιοθετούμε την άποψη ότι μόνο όσοι έχουν επισκεψιμότητα/ακροαματικότητα μπορούν να προβάλλουν αυτά τα ενημερωτικά σποτ.

Αυτό που λέμε με λίγα λόγια είναι ότι θα μπορούσε η δημοτική αρχή να συμπεριλάβει και άλλα, επιπλέον δηλαδή, τοπικά μέσα (ραδιόφωνα, εφημερίδες ή ιστοσελίδες) χωρίς ανεξήγητους αποκλεισμούς. Άλλωστε δεν είναι και πάρα πολλά αυτά που υπολείπονται.

Αδιαμφισβήτητα τα τοπικά μέσα (ειδησεογραφικά site, έντυπες εφημερίδες, ραδιόφωνα κλπ) χρειάζονται τη στήριξη όλων μας, αλλά η στήριξη αυτή δεν πρέπει να είναι επιλεκτική, αλλά καθολική.

Η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να βρει τρόπο να πληρώσει τους ανθρώπους στους οποίους ανέθεσε τις εργασίες που προβλέπονται στη μελέτη μιας και η ανάθεση έγινε χωρίς προηγούμενη απόφαση, όπως επίσης οφείλουμε όλοι να βρούμε τρόπους να στηριχθούν ποικιλοτρόπως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που πλήττονται, ενδεχομένως με καμπάνιες προβολής πχ του νησιού μας, με απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κλπ.

Μυτιλήνη 8.5.2020

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης

Νίκη Τσιριγώτη

Μοιράσου το άρθρο!