Πολιτική

23/03/2024 - 19:13

Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου για τη συζήτηση σχετικά με τις αυξήσεις ΔΕΥΑΛ: αντιπαράθεση για το ποιος είναι πιο «δεξιός»

“Εδοξάσθησαν” κρυπτόμενοι…

Στην συνεδρίαση της 19/03/24 του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την λειτουργία της ΔΕΥΑΛ και τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι Δημοτική Αρχή υπηρετεί συγκεκριμένη πολιτική ενάντια στα συμφέροντα των δημοτών. Σε μια περίοδο που ακρίβεια σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έρχεται να επιβάλει άλλο ένα χαράτσι. 

Με το πρόσχημα ότι η δημοτική επιτροπή έχει λάβει ήδη απόφαση για τις αυξήσεις, η πλειοψηφία καταψήφισε την πρόταση δέκα δημοτικών συμβούλων να παρθεί απόφαση σχετικά με τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ από το δημοτικό συμβούλιο. Ήταν πολιτική απόφαση της Δημοτικής αρχής να περάσει τις αυξήσεις μέσα από την δημοτική επιτροπή και να μην έρθει για απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο.

Αν δε παρακολουθούσε κάποιος τις τοποθετήσεις των στελεχών της δημοτικής αρχής που χαρακτήριζαν τις αυξήσεις ως αναγκαίες, θα έμενε με την άποψη που εξέφραζαν το προηγούμενο διάστημα βουλευτές της ΝΔ, ότι το νερό είναι απαράδεκτα φτηνό.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της παράταξης της Δημοτικής Αρχής και της «Δημιουργικής Ενότητας» ήταν για το ποιος είναι πιο «δεξιός» και όχι για την ουσία του ζητήματος, δηλαδή την λειτουργία της ΔΕΥΑΛ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στην λογική εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η ουσία είναι ότι για άλλη μια φορά  θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή οι δημότες.

Ζητάμε:

  • Να ανακληθεί εδώ και τώρα η απόφαση της ΔΕΥΑΛ και της Δημοτικής Επιτροπής για τις αυξήσεις στα τιμολόγια.
  • Να αποπληρώσουν τα Νομικά Πρόσωπα των δύο Δήμων τα χρέη τους προς την ΔΕΥΑΛ, ώστε να μην μετακυλίεται εμμέσως η αύξηση στους δημότες.
  • Διεκδικούμε το νερό να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, κόντρα σε αυτά που σχεδιάζονται και μέσα από τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, που θα είναι το σκαλοπάτι για να δοθεί η διαχείριση του νερού σε ιδιώτες. 
  • Απαιτούμε η κυβέρνηση να καλύψει άμεσα το επιπλέον ενεργειακό κόστος που έχει προκύψει για τις ΔΕΥΑ από το 2021 μέχρι σήμερα με αναλογική κατανομή από το Ταμείο των 250 εκατομμυρίων των Πλεονασμάτων Κερδών ΑΠΕ για να αντιμετωπιστεί κατ’ ελάχιστον η ζημιά που έγινε.
  • Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στα τιμολόγια των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στις ΔΕΥΑ ως ελάχιστη συμβολή, γιατί το νερό δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα, πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού γιατί έτσι θα υπάρξει πραγματικός περιορισμός των εξόδων της ΔΕΥΑΛ.

 

Μοιράσου το άρθρο!