Πολιτική

01/10/2020 - 16:01

"Μεθοδεύεται η ματαίωση του τελευταίου ψεκασμού για την καταπολέμηση του δάκου στους ελαιώνες της Λέσβου"

Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά 

Να μην ματαιωθεί ο ψεκασμός του Οκτωβρίου για την αντιμετώπιση του δάκου στη Λέσβο

Μεθοδεύεται η ματαίωση του τελευταίου ψεκασμού για την καταπολέμηση του δάκου στους ελαιώνες της Λέσβου. Εδώ και μέρες κυκλοφορούν φήμες που δεν διαψεύδονται από την Περιφερειακή Αρχή. Το ίδιο διάστημα βλέπουμε υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας με δημόσιες παρεμβάσεις τους να δηλώνουν την ανάγκη να πραγματοποιηθεί ο ψεκασμός. Ο κ. Περιφερειάρχης κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο σε μια αποστροφή του λόγου του είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να γίνει ο τέταρτος ψεκασμός. Χθες το βράδυ με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής αποσύρθηκε από την συνεδρίαση του Συμβουλίου το θέμα που αφορούσε την ενημέρωση του σώματος για την δακοκτονία, ενώ δεν επιτράπηκε στον αρμόδιο προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης να τοποθετηθεί επί του θέματος. 

 

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά με συνεχείς παρεμβάσεις της κατά την συνεδρίαση απαίτησε:

 

α)Να μην αναβληθεί η συζήτηση του θέματος. 

β)Να παρουσιαστούν οι θέσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης για το ζήτημα. 

γ)Να γίνει ο ψεκασμός στις ελαιοκομικές περιοχές της Λέσβου που έχουν αξιόλογες ποσότητες καρπού. 

 

Ο ψεκασμός του Οκτωβρίου για την αντιμετώπιση του δάκου, αν τελικά πραγματοποιηθεί θα πληρωθεί από πόρους της Περιφέρειας. Από την περασμένη άνοιξη έχει γίνει η σχετική δέσμευση πίστωσης στον προϋπολογισμό ύψους 400.000 ευρώ. Πρόκειται για μια πρακτική που ξεκίνησε επί των ημερών της προηγούμενης περιφερειακής αρχής καθώς οι πιστώσεις που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επαρκούν μόνο για την κάλυψη του κόστους των πρώτων τριών ψεκασμών.

Ήδη, υπάρχουν διαρροές, που αναφέρουν πως το ελαιόλαδο που θα παραχθεί στο νησί, το φετινό χειμώνα, θα είναι λιγότερο του 25% του μέσου όρου και γι' αυτό δεν θα πρέπει να γίνει ο τέταρτος ψεκασμός της δακοκτονίας. Πρόκειται για ένα αίολο επιχείρημα καθώς αν ισχύει κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να έχει γίνει κανένας ψεκασμός τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή:

  • Να μην ματαιώσει τον ψεκασμό του Οκτωβρίου καθώς η απόφαση αυτή θα είναι καταστροφική για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου και το εισόδημα τους.
  • Ο ψεκασμός να ξεκινήσει ως τις 12 Οκτωβρίου, ώστε να καλυφθούν και οι περιοχές του νησιού που γίνεται πρόωρη συγκομιδή.
  • Να προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εντός του Οκτωβρίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της επικείμενης αναθεώρησης της ΚΑΠ και της κλιματικής αλλαγής. 
  • Να υποβληθεί αίτημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για έκτακτη αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου, καθώς το εισόδημα τους πλήττεται από την κλιματική αλλαγή.
  • Να ζητηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αλλάξει η απόφαση για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να αποζημιωθεί το σύνολο των παραγωγών (όχι μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) με βάση την ποσότητα ελαιολάδου που παράγουν (μέσος όρος πενταετίας) κι όχι τις δηλωμένες εκτάσεις.

Μοιράσου το άρθρο!