Πολιτική

06/10/2022 - 16:10

Ναυάγιο στη Λέσβο - Όλες οι ανακοινώσεις

Ευθύνες στην Άγκυρα επιρρίπτει η Αθήνα στη σκιά του διπλού, πολύνεκρου ναυαγίου με τους μετανάστες στα νερά του Αιγαίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εξέφρασε τη θλίψη του για τα τραγικά γεγονότα στις θάλασσές μας που οδήγησαν σε θανάτους κι έβαλαν σε κίνδυνο πάρα πολλούς ανθρώπους.

Όπως είπε «οι ελληνικές αρχές, το Λιμενικό, η Αστυνομία , ο Στρατός, το Ναυτικό, το Πυροσβεστικό Σώμα υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες διέσωσαν ανθρώπινες ζωές. Έσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας απ’ τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες.

Παρά την οργάνωση και τις ηρωϊκές προσπάθειες του προσωπικού των ελληνικών αρχών οι οποίες συνεχίζονται είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και το διεθνές Δίκαιο».

 

----

Κοινή δήλωση τομεαρχών και αν. τομεαρχών Γ.Ψυχογιού, Ν.Σαντορινιού, Θ. Δρίτσα, Α. Μιχαηλίδη, Γ.Μπουρνού καθώς και του ευρωβουλευτή Κ. Αρβανίτη για τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο 

Δύο νέες τραγωδίες με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως γυναίκες και παιδιά, είναι δυστυχώς σε εξέλιξη από χθες το βράδυ στη Λέσβο και στα Κύθηρα, σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη Λέσβο, στη βάρκα επέβαιναν περί τα 40 άτομα, αντίστοιχα στα Κύθηρα ναυάγησε ιστιοφόρο σκάφος με 96 επιβαίνοντες. Μέχρι στιγμής τα δημοσιεύματα κάνουν λόγω για πλήθος νεκρών και αγνοούμενων. 

Οι πράγματι ηρωικές προσπάθειες ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και των λοιπών δυνάμεων, είναι αξιέπαινες. Αυτό, όμως, που για μία ακόμα φορά καταγράφεται, είναι η πλήρης ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του, για την περίθαλψη και τη φροντίδα των διασωθέντων, στη στεριά. Μόνο χάρη στην τεράστια προσφορά εθελοντών του νησιού για μία ακόμη φορά, έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστούν τα πολύ-πολύ στοιχειώδη, όπως λίγες κουβέρτες, τρόφιμα και άλλα τα οποία προφανώς και δεν επαρκούν.    

Να σημειωθεί ότι ειδικά στα Κύθηρα  οι εθελοντές του νησιού, σχεδόν στο σύνολό τους, είναι για τέταρτη μέρα άγρυπνοι, με δεδομένο ότι πριν τέσσερις μέρες όπως είναι γνωστό, συνέβη ένα ακόμα περιστατικό στο Καψάλι που έκτοτε οι άνθρωποι "στεγάζονται"  σε υπόστεγο δίπλα στη θάλασσα με πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χωρίς καμία κυριολεκτικά κρατική φροντίδα και διαβιούν σε πλήρη επικινδυνότητα για την υγεία τους και την ασφάλειά τους, υποστηριζόμενοι μόνο από εθελοντές. 

Το ελληνικό Κράτος και η Αυτοδιοίκηση με όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και πολιτικής προστασίας, οφείλουν να ανταποκριθούν στις προβλεπόμενες υποχρεώσεις τους όπως προκύπτουν από τους διεθνείς και ελληνικούς νόμους, αλλά και από τις αρχές του στοιχειώδους ανθρώπινου πολιτισμού.

Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες, όπως εξακολουθεί να κάνει με την ανοχή της ηγεσίας της ΕΕ, και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τους διεθνείς κανόνες.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει επιτέλους τον καταστροφικό ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, αλλά και την ευρωπαϊκή ηγεσία, να πάψει να παριστάνει ότι δεν βλέπει τους νεκρούς σε όλη τη Μεσόγειο και να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια δίκαιη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, βασισμένη στην ισοκατανομή και τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις, με νόμιμες και ασφαλείς οδούς, σε σύνορα που θα φυλάσσονται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Που θα προστατεύει πρώτα από όλα την ανθρώπινη ζωή και θα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες πρώτης εισόδου.

 

----

Λαϊκή Συσπείρωση στο Βόρειο Αιγαίο

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΛΑ.Σ 

Για τα νέα πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες

 

Για άλλη μια φορά τα νερά του Αιγαίου γίνονται νεκροταφείο δεκάδων ξεριζωμένων, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Οι πολίτες των νησιών μας, ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή τη τραγική κατάσταση, που αποτελεί πλέον, σχεδόν καθημερινή πραγματικότητα για τους κατατρεγμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της οικονομικής εξαθλίωσης που βιώνουν και της εγκληματικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την «κανονικότητα» αυτού του θανάτου που προκαλούν η απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ και όσων την συνδιαμορφώνουν,. Εργαλειοποιούν την προσφυγιά και μετανάστευση και κλείνουν τα μάτια στην απάνθρωπη δράση των διακινητών.

Εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων - επαναπροωθήσεων, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για το λαό και προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

ΛΕΣΒΟΣ 06/10/2022

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 

----

 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα νέα πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες

Κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την “κανονικότητα” του θανάτου ξεριζωμένων ανθρώπων και την “καθημερινότητα” των πολύνεκρων ναυαγίων, όπως τα πρόσφατα ναυάγια στη Λέσβο και τα Κύθηρα με δεκάδες νεκρούς. Κανένας δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια στις αιτίες αυτής της τραγωδίας που γίνονται ακόμη πιο φανερές.

Η εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων, η επικίνδυνη δράση των διακινητών, τα αιματηρά γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες τους αναπτύσσονται στο έδαφος της άθλιας κι απάνθρωπης ευρωενωσιακής πολιτικής, που έχουν συνδιαμορφώσει και υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. 

Εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για το λαό και προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

---

 

ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

Το σημερινό πολύνεκρο ναυάγιο στη Λέσβο με θύματα γυναίκες και παιδιά, υπενθυμίζει με το πιο τραγικό τρόπο ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν «τελείωσε», όπως, ισχυρίζεται η κυβέρνηση και ο κ.Μηταράκης, αλλά συνεχίζει να γεννά τραγωδίες και να προσθέτει νεκρούς στην ήδη μακρά λίστα των απωλειών στα νερά του Αιγαίου.

Η Τουρκία υποχρεούται από τις διεθνείς της δεσμεύσεις, να σταματήσει να εργαλοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες και να εξαρθρώσει επιτέλους τα παράνομα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων, των οποίων η αδίστακτη δράση οδηγεί ανθρώπους στο θάνατο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα το ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης που έχει αναλάβει αυτόβουλα, δίχως να ρωτήσει τον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα εμάς τους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου και να πιέσει την Ε.Ε για ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που θα προβλέπει αναλογική κατανομή και επανεγκαταστάσεις από τις χώρες εισόδου στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε, με νόμιμες και ασφαλείς οδούς.

Για να σταματήσουμε επιτέλους να θρηνούμε χαμένες ζωές στο Αιγαίο.

 

---

 

Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά

αγώνας για την ανατροπή των αντιπροσφυγικών πολιτικών

Νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεριζώνονται από τις εστίες τους στην Αφρική και την Ασία και παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς με την ελπίδα πως θα βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Η Θέουτα της Ισπανίας, η Λαμπεντούζα της Ιταλίας, οι ανατολικές ακτές της Λέσβου είναι ορισμένα από τα σημεία που χάνονται κάθε χρόνο ανθρώπινες ζωές. Η Μεσόγειος είναι ο υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες.

Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η φτώχεια και η πείνα, δηλαδή ο καπιταλισμός της εποχής μας, δημιουργεί τα προσφυγικά κύματα. Η ρατσιστική πολιτική της «Ευρώπης φρούριο», που την υιοθέτησαν όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις, μαζί με τις κυβερνήσεις όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. ευθύνεται για τους χιλιάδες νεκρούς πρόσφυγες.

Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός, οι απαγωγές προσφύγων από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, τα push back είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα της αντιπροσφυγικής πολιτικής που εφαρμόζεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο ενώνει την φωνή της με την φωνή του κινήματος αλληλεγγύης, τις φωνές των προσφύγων και των μεταναστών ενάντια στις δολοφονικές αντιπροσφυγικές πολιτικές. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι η νέα εργατική βάρδια και μαζί τους αναπτύσσουμε σχέσεις ταξικής αλληλεγγύης.

 

 

---

Με Πυξίδα τον Πολίτη 

Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε τις πολιτικές της Ε.Ε., την υποκρισία της που στέλνει χιλιάδες αθώους ανθρώπους στο θάνατο.

Για πόσο ακόμα θα μετράμε πνιγμένους, άνδρες, γυναίκες, αθώα παιδιά που το μόνο έγκλημα που έκαναν ήταν να αναζητήσουν ένα ανθρώπινο μέλλον!

Για πόσο ακόμα θα επιτρέπουμε το Αιγαίο από θάλασσα ειρήνης να γίνεται υγρός τάφος και πεδίο εγκληματικών επαναπροωθήσεων!

Όχι, καμιά ανοχή σε μια κυβέρνηση που με την υπογραφή της και τη συνενοχή της στέλνει στο θάνατο αθώους και για όσους γλιτώσουν η μόνη της έννοια είναι να χτίζει Βάστριες-φυλακές!

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται αδύναμη να θέσει το προσφυγικό στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής και να σταματήσει τα παιχνίδια του Ερντογάν.

Επιλέγει πρακτικές παράνομες και εγκληματικές, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.

Στηρίζει την απάνθρωπη πολιτική της: στους αποτρεπτικούς κυματισμούς της μισαλλοδοξίας, στις σπασμένες μηχανές του ακραίου εθνικισμού.

Και στις σιωπές...

Στις σιωπές που εύκολα μετατρέπονται σε συναινέσεις σε κάθε καταπάτηση δικαιωμάτων, στην άλωση συνειδήσεων και στον εθισμό στην απανθρωπιά και την καταστολή.

Αν στις κοινωνίες μας επικρατήσει ο «νόμος της σιωπής» για όσα συμβαίνουν στα νερά του Αιγαίου, αύριο δεν θα υπάρχει ίχνος αντίδρασης στα μέτρα που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση στα εργασιακά, στο χώρο της εκπαίδευσης, στα νοσοκομεία.

Γι’ αυτό ας μιλήσουμε τώρα ας σπάσουμε τη σιωπή ας ακουστούμε παντού πριν είναι αργά!

 Ανδρεαδέλλη Βασιλική

 Ζερβού Μαρία

 Μαλλιαρός Δημήτρης

 Χιωτέλλη Εριφύλη

--

Μοιράσου το άρθρο!