Skip to main content
|

Νότης Μηταράκης : ελεγχόμενες δομές εκτός αστικού ιστού και αυτό θα αποσυμφορήσει τα νησιά μας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Το νέο σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσίασε επιγραμματικά ο Υπουργός κ. Νότης Μηταράκης στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄και β΄βαθμού της Σάμου κατά τη διάρκεια της δίωρης παραμονής του στο νησί. Ο Υπουργός συνοδευόμενος από τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής κ. Μάνο Λογοθέτη, τον Διευθυντή του πολιτικού του γραφείου κ. Κωνσταντίνο Κωστάκη και τον βουλευτή Σάμου κ. Χρ. Στεφανάδη, επισκέφτηκε αρχικά το υφιστάμενο ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου όπου συνομίλησε για λίγα λεπτά με τη Διοικήτρια κα Μαρία – Δήμητρα Νιούτσικου, προκειμένου να ενημερωθεί για τη λειτουργία της δομής και τα προβλήματά της.

Στην συνέχεια κατευθύνθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου όπου τον υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης και ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης, με τον Διοικητή 79 ΑΔΤΕ Ταξίαρχο κ. Δημήτρη Βακεντή, Διοικητή Π.Υ Σάμου Πύραρχο κ. Κων/νο Φράγκο και Υπολιμενάρχη Σάμου κ. Αντώνη Ραπατζίκο.

 

Στην συνάντηση όπως και σε αυτή που ακολούθησε με τον Δήμαρχο Αν. Σάμου κ. Γιώργο Στάντζο στο Δημαρχείο παρουσία όλων των Αντιδημάρχων και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήθηκε από τον Υπουργό η αποσυμφόρηση του νησιού, το κλείσιμο της υπάρχουσας δομής στην πόλη και η παραχώρησή του στον Δήμο, ενώ δεν παρέλειψαν να εστιάσουν και στην επιβάρυνση των υπηρεσιών της Τ.Α λόγω του μεταναστευτικού, ζητώντας να υπάρξει βοήθεια σε αυτό τον τομέα με μέτρα ανακούφισης και οικονομική ενίσχυση.

 

Ο κ. Μηταράκης ζήτησε και από τους δύο εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να εξευρεθεί χώρος 500 ως 1.000 τμ. προκειμένου να στεγαστούν αυτόνομα οι υπηρεσίες ασύλου ώστε να εγκατασταθεί το νέο προσωπικό και τα μηχανήματα που θα διευκολύνουν την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε στον υπουργό την καθυστέρηση που υπάρχει στο να εξεταστούν τα αιτήματα και ο Υπουργός απάντησε ότι αυτό έχει επισημανθεί και αυτό θέλει το Υπουργείο να βελτιώσει και με το νέο νόμο.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης ήταν το νέο ΚΥΤ στη Ζερβού όπου τον περίμεναν περίπου πενήντα κάτοικοι των Μυτιληνιών για να διαμαρτυρηθούν. Ο Υπουργός συνομίλησε μαζί τους δεχόμενος σκληρή κριτική για το έργο της κυβέρνησης ενώ ζήτησαν συγκεκριμένες απαντήσεις για την χωρητικότητα της νέας δομής. Ο κ. Μηταράκης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κατάσταση χωρίς ωστόσο οι απαντήσεις του να ικανοποιήσουν τους πολίτες. O Υπουργός δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα επισκεφτεί την Σάμο. «Σε δέκα μέρες» όπως είπε. Αναλυτικά το τι είπε με τους κατοίκους, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

 

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Λέσβο έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ήρθα σήμερα στην Σάμο θα πάω αργότερα στη Λέσβο, για να συνομιλήσω με τους κατοίκους, με τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Κύρια προτεραιότητα μας είναι η μείωση των ροών. Για την μείωση των ροών πρέπει αφενός να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης προστασίας των συνόρων και αφετέρου να λειτουργήσουν οι επιστροφές προς την Τουρκία και προς τις χώρες προέλευσης όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Απαραίτητο για αυτό είναι τα νέα κέντρα τα οποία θα αποσυμφορήσουν τον αστικό ιστό των νησιών. Σήμερα λειτουργούμε με ανοιχτές δομές μέσα στις πόλεις, σχεδιάζουμε ελεγχόμενες δομές εκτός αστικού ιστού και αυτό θα αποσυμφορήσει τα νησιά μας. Είναι ένα δύσκολο έργο. Χρειαζόμαστε την ενότητα, την συνεργασία όλων και στόχος αυτού του ταξιδιού είναι συνομιλώντας να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις. Θα κινηθούμε ταχύτατα, δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε».

 

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ

«Καταρχήν καταλαβαίνω πως νιώθετε και εγώ νησιώτης είμαι από τη Χίο, αντιμετωπίζουμε και εμείς στη Χίο ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου, δεχόμαστε αυτή την στιγμή από το 2015 έντονες μεταναστευτικές ροές, αυτό είναι ένα δεδομένο. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να σταματήσουν οι ροές. Πως θα σταματήσουν; Ή καλύτερα πως θα περιοριστούν;

1ον με την καλύτερη διαφύλαξη των συνόρων. Βασικός μας στόχος είναι ο περιορισμός των ροών. Συστηματικότερη φύλαξη των συνόρων και προσθέτουμε έμψυχο υλικό και σκάφοι στο Λιμενικό και ελικόπτερα και περιορίζουμε ροές

 

Το 2ο είναι ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι όποιος δεν δικαιούται διεθνούς προστασίας θα γυρίζει πίσω. Ξεκινήσαμε τις επιστροφές, προχθές στείλαμε τους πρώτους πίσω στην Τουρκία. Θα επιταχυνθούν οι επιστροφές, ήταν πολύ λίγοι αλλά ξεκινήσαμε. Για να επιταχυνθούν οι ροές χρειάζονται να υπάρχουν τα νέα κέντρα».

Σε ερωτήσεις κατοίκων για την ασφάλεια ο κ. Μηταράκης απάντησε πως γι αυτό η κυβέρνηση μιλάει για κλειστά κέντρα εκτός αστικού ιστού.

«Η νέα διαδικασία ασύλου μας επιτρέπει σε λίγες εβδομάδες να ολοκληρώνουμε τη εξέταση του αιτήματος ασύλου και ήδη ξεκίνησε αυτό και γίνεται. Όταν γίνεται ταχύτατα η εξέταση ασύλου σε λίγες εβδομάδες, όσοι δικαιούνται προστασίας θα φεύγουν στην ενδοχώρα και όσοι δεν δικαιούνται θα φεύγουν για την Τουρκία. Τι έχει συμβεί αυτή την στιγμή, όσοι έρχονται μένουν γιατί δεν μπορέσαμε να εξετάσουμε ταχύτατα τα άσυλα και έχουμε όλο αυτό τον κόσμο στη Σάμο γιατί δεν έχει πάρει απάντηση, ούτε ναι , ούτε όχι».

 

https://samostoday.gr/

 

----

up date διαβάστε εδώ για την επίσκεψή  του στη Μυτιλήνη:

Μηταράκης: «δεν χρειάζεται να πάμε στο ΚΥΤ Μόριας, ξέρουμε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή...»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία