Πολιτική

16/01/2023 - 10:25

Ο Γιάννης Μπουρνούς στην πρώτη συνάντηση της νέας ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς, προκειμένου να πάρει μέρος στην πρώτη συνάντηση για το 2023 της νέας ηγεσίας (Προεδρείου και Πολιτικής Γραμματείας) του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), ως Αντιπρόεδρος του κόμματος. Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Λευτέρης Κρέτσος (μέλος της ΚΕ και τ. υφυπουργός), ως νεοεκλεγέν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Στη διήμερη συνάντηση συζητήθηκε η παρούσα συγκυρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οργάνωση της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τις Ευρωεκλογές του 2024, οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πάρει το ΚΕΑ μέσα στο 2023,  καθώς και η οργανωτική δομή του κόμματος μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας στο πρόσφατο συνέδριό του τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βιέννη.

Στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης βρέθηκαν η ενεργειακή κρίση, η εκτόξευση του κόστους ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, το Qatargate, καθώς και οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στις ελληνικές και τις ισπανικές εκλογές (Δεκέμβριος 2023).

Στο πλαίσιο του καταμερισμού των αρμοδιοτήτων της νέας ηγεσίας του ΚΕΑ, ο Αντιπρόεδρος, Γιάννης Μπουρνούς, ανέλαβε τα ζητήματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θεσμικών αλλαγών και διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, καθώς και την επαφή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις.  

Το πρωί της Κυριακής, η νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Βάλτερ Μπάιερ, συμμετείχε στις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ στις 13 Ιανουαρίου 1919, στο προάστιο Λίχτενμπεργκ του Βερολίνου, καταθέτοντας στεφάνι και λουλούδια στο "Μνημείο των Σοσιαλιστών".

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Γιάννης Μπουρνούς και ο Λευτέρης Κρέτσος είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία ομογενών της Οργάνωσης Μελών Βερολίνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Μετά το τέλος της διήμερης συνάντησης, ο Γιάννης Μπουρνούς δήλωσε:

"Ξεκινάμε τη θητεία μας ως νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με στόχο να την κάνουμε μια πιο μαζική, αποτελεσματική και φιλόδοξη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη. Να την ξαναβάλουμε στο πολιτικό παιχνίδι, αναβαθμίζοντας τις πολιτικές μας παρεμβάσεις για τα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες και τα ευρωπαϊκά όργανα. Παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας στην Ευρώπη, είμαι αισιόδοξος ότι στις Ευρωεκλογές του 2024 μπορούμε να έχουμε σημαντικά εκλογικά κέρδη. Πριν, όμως από τις Ευρωεκλογές, θα έχουν προηγηθεί οι ελληνικές και οι ισπανικές εκλογές, για τις οποίες σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει εντονότατο ενδιαφέρον. Εισέπραξα τις ελπίδες και τις ευχές όλων για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα μας".

Μοιράσου το άρθρο!