Πολιτική

30/04/2022 - 08:27

Ο κ. Λετζέρι παραιτήθηκε, μήπως πρέπει επιτέλους να παραιτηθεί και ο κ. Μηταράκης;

Ο κ. Λετζέρι παραιτήθηκε, μήπως πρέπει επιτέλους να παραιτηθεί και ο κ. Μηταράκης;

Τέσσερις μήνες μετά τη βράβευση του Διευθυντή της Frontex, κ. Λετζέρι με τη «Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β' Τάξης», από τον κ. Μηταράκη, ο κ. Λετζέρι υπέβαλε την παραίτηση του υπό το βάρος των αποκαλύψεων για συγκάλυψη από την πλευρά της Frontex επανειλημμένων περιστατικών επαναπροωθήσεων. Όπως έχουμε σημειώσει στο παρελθόν, σχετική έκθεση επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου σημείωνε ότι όχι μόνο η Frontex γνώριζε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δεν αντέδρασε και κατάλληλα για να τις αποτρέψει. Έτσι φαίνεται ότι δικαιολογείται και η βράβευση του κ. Λετζέρι από την ελληνική κυβέρνηση με ένα βραβείο που δόθηκε για πρώτη φορά, μετά από πρωτοβουλία του κ. Μηταράκη.  

Ο Μιχάλης Μπάκας, Συντονιστής του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, δήλωσε σχετικά: "Αναμενόμενη ήταν η παραίτηση του κ. Λετζέρι μετά από τις καταγγελίες που συνεχίζονται κάθε μέρα για την ευθύνη της Frontex αναφορικά με τη συγκάλυψη επαναπροωθήσεων και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Λετζέρι στην επιστολή παραίτησης του ο οποίος σημειώνει: «η αποστολή/εντολή της Frontex έχει αλλάξει σιωπηλά, αλλά ουσιαστικά». Με λίγα λόγια, ο κ. Λετζέρι μας λέει παραπονούμενος ότι δεν είχε καταλάβει ότι η προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν σημαντική για τη λειτουργία της Frontex, το οποίο ελπίζουμε να κατανοήσει ο επόμενος Διευθυντής της. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις που συνεχίζονται στα σύνορα της. Δυστυχώς για εμάς στην Ελλάδα δεν παραιτήθηκε και ο κ. Μηταράκης, που εξακολουθεί να εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό.  

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούμε την άμεση παραίτηση του κ. Μηταράκη και καλούμε για μια ακόμη φορά την Ελληνική Κυβέρνηση να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο"

 

Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου
των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Μοιράσου το άρθρο!