Πολιτική

03/09/2012 - 13:29

Ο Νίκος Σηφουνάκης για την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο Νίκος Σηφουνάκης για την εκτός σχεδίου δόμηση

 

Ο Βουλευτής και τ. Αναπληρωτής Υπουργός  ΥΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης, αναφορικά με τοπικά  δημοσιεύματα και την ανακοίνωση δυο συνδικαλιστικών φορέων τεχνικών της Λέσβου σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, δήλωσε:
 «Είναι χρήσιμο να υπενθυμίσω ότι τα  σχετικά Προεδρικά Διατάγματα,  βασίστηκαν σε μελέτες,  που εκπονήθηκαν  τελευταία,  από αρμόδια Α.Ε.Ι. ή αρμόδιους επιστήμονες για τον προσδιορισμό όρων και περιορισμών  δόμησης  προστασίας του  φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.  Τόσο από το τέως Υπουργείο Αιγαίου όσο και  από το ΥΠΕΚΑ και εντάσσονται στο πλαίσιο της αναγκαίας συμπόρευσης της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά  κρατούντα.
Ειδικότερα για την εκτός σχεδίου δόμηση, αρμόδιοι  επιστημονικοί, νομικοί και περιβαλλοντολογικοί φορείς έχουν εκφρασθεί κατά τρόπο σαφέστατο. Είμαστε η μόνη χώρα στον πολιτισμένο κόσμο που επιτρέπεται η ανέγερση κατοικίας οπουδήποτε, ειδικότερα στην  Ευρώπη θεωρείται σχεδόν εγκληματικό.
Σαφώς πρέπει να προσδιορισθούν μέσω των χωροταξικών μελετών  οι χρήσεις γης και ότι άλλο είναι αναγκαίο προκειμένου να δομείται ο χώρος συντεταγμένα  και σύμφωνα με την φορική του ικανότητα. 
Όμως  πως μπορεί να γίνει όταν π.χ. οι γνωστές νοοτροπίες, εδώ και δεκαπέντε χρόνια δεν επιτρέπουν  να προχωρήσει το ειδικό χωροταξικό στην Καλλονή; Όταν το παράρτημα της περιοχής μας του ΤΕΕ έχει χρηματοδοτηθεί εδώ και τρία χρόνια να συντάξει σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για την προστασία ορισμένων αξιόλογων  Αρχιτεκτονικά οικισμών της Λέσβου  αδιαφορεί;
Ας γνωρίζουν λοιπόν όλοι όσοι αρέσκονται μόνο στον καταγγελτικό λόγο ότι δυστυχώς ήδη έχει τεθεί το θέμα και αν μόνοι μας δεν μεριμνήσουμε  θα μας επιβληθεί και  αυτό μέσω μνημονίου.
Το σχέδιο Π.Δ. που πρόσφατα επεξεργάσθηκε και ενέκρινε το ΣτΕ για τα νησιά είναι ένα συμβιβαστικό – ενδιάμεσο βήμα μέχρι να υπάρξει η πλήρης εναρμόνιση.
Όσοι δεν μπορούν ούτε αυτό να κατανοήσουν δεν βοηθούν ούτε τα δικά τους μικροσυμφέροντα.»

Μοιράσου το άρθρο!