Πολιτική

11/02/2013 - 12:32

Παρακράτηση αποδοχών των εργαζόμενων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο Δήμο Λέσβου - Ερώτηση Γ.Ζερδελή

Παρακράτηση αποδοχών των εργαζόμενων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο Δήμο Λέσβου - Ερώτηση Γ.Ζερδελή

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρά την ύπαρξη προσωρινής διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης με την οποία ο Δήμος Λέσβου υποχρεώνεται να μην προχωρήσει σε διαθεσιμότητα τους 19 υπαλλήλους ΙΔΑΧ, που εμπίπτουν στη σχετική διάταξη του Ν. 4093/12, αρνείται να καταβάλλει στους υπαλλήλους αυτούς το σύνολο των αποδοχών τους, όπως ρητά  ορίζει η απόφαση του δικαστηρίου.
Αντ’ αυτού, η Ενιαία Αρχή Πληρωμής συνεχίζει να περικόπτει τις αποδοχές τους κατά 25%,.σε εκτέλεση σχετικών εντολών του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρά την προσωρινή απόφαση του Δικαστηρίου.

Για το θέμα αυτό κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ  Γιάννης Ζερδελής.


Ακλουθεί  το πλήρες κείμενο της ερώτησης



Προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
 


Στο Δήμο Λέσβου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με τις διατάξεις του ν. 4093/12 δεκαεννέα εργαζόμενοι, στους οποίους έγινε περικοπή των αποδοχών τους κατά 25% σε εφαρμογή του άρθρου 48 του ν. 4111/13 (ενσωμάτωση Π.Ν.Π. της 12.12.2012).
Οι εργαζόμενοι αυτοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη με την κατάθεση ασφαλτικών μέτρων από τη μεριά τους. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έχει οριστεί μετά από αναβολή για την 22α Φεβρουαρίου 2013. Από την 3η Ιανουαρίου 2013 όμως, που έγινε η κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων στο δικαστήριο, έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης με την οποία διατάσσεται ο Δήμος Λέσβου να απασχολεί προσωρινά τους αιτούντες υπαλλήλους με καθεστώς πλήρους απασχόλησης στην ίδια θέση εργασίας, με το ίδιο αντικείμενο απασχόλησης και τους αρχικούς όρους εργασίας που είχαν μέχρι τη 12η Νοεμβρίου του 2012 ως τη συζήτηση της υπό κρίση αίτησης.
Και ενώ ο Δήμος Λέσβου απέστειλε στην Αρχή Πληρωμής τις μισθοδοτικές καταστάσεις των εν λόγω υπαλλήλων σε εφαρμογή της προσωρινής διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης με πλήρεις αποδοχές, η Ενιαία Αρχή Πληρωμής περιέκοψε το 25% των αποδοχών αυτών, παρά το γεγονός ότι της έγινε γνωστή η προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου, επικαλούμενη σχετικές εντολές του Υπουργείου σας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Είναι σε γνώση του η προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και αν ναι, γιατί αυτή δεν εφαρμόζεται για τους εργαζόμενους του Δήμου Λέσβου που τεθήκαν σε διαθεσιμότητα;
2.    Τι μέτρα θα πάρει ώστε οι υπηρεσίες του Υπουργείου να εφαρμόζουν τις δικαστικές αποφάσεις;
3.    Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις με αριθμό 35/2013, 36/2013 και 37/2013 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χίου, με τις οποίες έγιναν δεκτές οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων εργαζόμενων που τεθήκαν σε διαθεσιμότητα στο Δήμο Χίου και με τις οποίες τίθεται σε αμφισβήτηση η νομιμότητα της σχετικής διάταξης του Ν. 4093/2012, είναι στις προθέσεις του Υπουργού η απόσυρση της εν λόγω διάταξης περί διαθεσιμότητας;

Ο  ερωτών  βουλευτής
Ζερδελής Γιάννης, βουλευτής ν. Λέσβου
 

Μοιράσου το άρθρο!