Πολιτική

09/06/2020 - 21:24

Ποιος φταίει για το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων στο ΚΥΤ Μόριας;

Ευθύνες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιρρίπτει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, για το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων έξω απο τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης  κανει λόγο για έλλειψη χρηματοδότησης και αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εξηγούν  στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι με επιστολή στις 27 Μαΐου προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το υπουργείο προσφέρθηκε να αναλάβει τη χρηματοδότηση των εξωτερικών ιατρείων σε νησιά, όπου λειτουργούν κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, με σκοπό τη συνέχιση λειτουργίας τους για όσο χρονικό διάστημα υφίστανται οι έκτακτες ανάγκες δημοσίας υγείας. Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, για το σκοπό αυτό "θα αξιοποιείτο η έκτακτη επιχορήγηση των δήμων με τους οποίους η Περιφέρεια δύναται να συμπράξει" και διευκρινίζουν ότι η κείμενη νομοθεσία επιτρέπει την χρηματοδότηση μόνο προς δήμους, για δράσεις που σχετίζονται με την μεταναστευτική κρίση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, "δεν υπήρξε ανταπόκριση της Περιφέρειας" στην πρωτοβουλία αυτή.

 

Ερώτηση στη Βουλή από την Μαρία Κομνηνάνα

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Υγείας

Στα ΚΥΤ των νησιών Χίου, Λέσβου και Σάμου λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία, με την παρουσία γιατρών και νοσηλευτών, μετά από χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το ποσό των 160.000 ευρώ.

Την 1η Ιουνίου 2020, η λειτουργία των συγκεκριμένων εξωτερικών ιατρείων έληξε λόγω μη πρόβλεψης χρηματοδότησης.

Το γεγονός αυτό θα χει αρνητικές συνέπειες για την υγεία των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα τρία νησιά, αλλά και των νησιωτών και μάλιστα, διαρκούσης της πανδημίας του κορονοϊού. 

 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  • Ποια μέτρα θα λάβουν για την άμεση επαναλειτουργία και την πλήρη στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων των ΚΥΤ με μόνιμες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επιστημόνων υγείας;
  • Τι χρηματοδότηση θα προβλέψουν για τη διαρκή λειτουργία με όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή των εξωτερικών ιατρείων των ΚΥΤ;

 

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω

Μοιράσου το άρθρο!