Σοβαρή υποστελέχωση στα Δικαστήρια Λέσβου: Λειτουργούν με το μισό προσωπικό – Προειδοποίηση για κατάρρευση υπηρεσιών
Σοβαρή υποστελέχωση στα Δικαστήρια Λέσβου: Λειτουργούν με το μισό προσωπικό – Προειδοποίηση για κατάρρευση υπηρεσιών
Σοβαρό ζήτημα λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών της Λέσβου ανέδειξε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μεταξύ του υπουργού Γιώργου Φλωρίδη και της προέδρου του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου, Μυρσίνης Γιαννάκα, παρουσία του βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2026, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Σάββα, με βασικό αντικείμενο την έντονη υποστελέχωση που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές υπηρεσίες του νησιού και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην απονομή της δικαιοσύνης.
Υπηρεσίες που λειτουργούν με το μισό προσωπικό
Η πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης προβλέπονται συνολικά 20 οργανικές θέσεις — 16 γραμματέων, 3 επιμελητών και 1 υπαλλήλου πληροφορικής.
Στην πράξη όμως υπηρετούν μόλις 10 υπάλληλοι, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας επιμελητής και η θέση πληροφορικής παραμένει κενή.
Το αποτέλεσμα είναι η υπηρεσία να λειτουργεί με το 50% της προβλεπόμενης στελέχωσης, χωρίς τεχνική υποστήριξη σε μια περίοδο που το δικαστικό σύστημα περνά σε ψηφιακή μετάβαση.
Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας, καθώς ακόμη και η χορήγηση κανονικών αδειών καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, λόγω αδυναμίας αναπλήρωσης των υπαλλήλων.
Πρωτοδικείο Μυτιλήνης: 18 κενές θέσεις
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης.
Από τις 42 οργανικές θέσεις που προβλέπονται, καλυμμένες είναι μόλις οι 24, ενώ 18 παραμένουν κενές.
Η κατάσταση αυτή σημαίνει ότι το Πρωτοδικείο λειτουργεί με λιγότερο από τα δύο τρίτα της προβλεπόμενης δύναμης, παρά το γεγονός ότι καλείται να διαχειριστεί μεγάλο αριθμό υποθέσεων.
Στην επιβάρυνση αυτή προστίθενται:
- ο πληθυσμός της Λέσβου που φτάνει περίπου τους 85.000 κατοίκους
- οι ιδιαίτερες συνθήκες της νησιωτικότητας
- ο αυξημένος αριθμός υποθέσεων προηγούμενων ετών που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές ροές
- οι πρόσθετες διοικητικές απαιτήσεις της ψηφιακής μετάβασης της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες αποχωρήσεις υπαλλήλων λόγω συμπλήρωσης διετίας και αιτήσεων μετάθεσης, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
«Συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης»
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια εργάζονται συστηματικά πέραν του ωραρίου τους, ενώ παράλληλα αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των νεοδιοριζόμενων υπαλλήλων, κάτι που μειώνει ακόμη περισσότερο τον διαθέσιμο παραγωγικό χρόνο.
Η κατάσταση αυτή, όπως τονίστηκε, δεν αποτελεί απλώς μια διοικητική δυσχέρεια αλλά δημιουργεί συνθήκες συνεχούς επαγγελματικής εξουθένωσης για τους εργαζόμενους και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών.
Ζητούν άμεση κάλυψη των κενών
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην Περιφερειακή Έδρα Λήμνου του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων, μέσα στο επόμενο διάστημα η υπηρεσία κινδυνεύει να μείνει με μόλις έναν επιμελητή, καθώς μία υπάλληλος συνταξιοδοτείται και μία ακόμη έχει ήδη καταθέσει αίτηση μετάθεσης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατατέθηκαν εκ νέου όλα τα υπομνήματα και οι αναφορές του Συλλόγου, καθώς και οι επιστολές των διοικήσεων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.
Το βασικό αίτημα που τέθηκε προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η ανακατανομή και άμεση προκήρυξη οργανικών θέσεων, με βάση τον πραγματικό όγκο υποθέσεων και τις ιδιαίτερες ανάγκες μιας νησιωτικής περιοχής όπως η Λέσβος.