Πολιτική

18/09/2020 - 09:55

Στρατής Ζαφείρης: Αποσυμφόρηση τώρα - Απαιτείται Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά

 Δήλωση Στρατή Ζαφείρη

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό και μετά την ολοσχερή καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας από τη φωτιά, η Λέσβος ξαναβρίσκεται πάλι σε ένα οριακό σημείο, που απαιτεί ουσιαστικές αποφάσεις και λύσεις, τώρα.

Θεωρώ ότι πλέον έτσι όπως έχουν εξελιχθεί οι συνθήκες:

  1. Η άμεση και χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή αποσυμφόρηση της Λέσβου είναι πρώτης προτεραιότητας και καθίσταται ύψιστη εθνική ανάγκη.
  2. Καμία νέα δομή δεν πρέπει να δημιουργηθεί στο νησί της Λέσβου
  3. Το ΚΥΤ Μόριας θα πρέπει να κλείσει οριστικά

Η Λέσβος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που αποτελούν το ανατολικό σύνορο της χώρας, θα πρέπει να θωρακιστούν και από άποψη ενίσχυσης του ντόπιου πληθυσμού και με γενναία μέτρα στήριξης της τοπικής τους Οικονομίας. Απαιτείται λοιπόν Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά με εμπροσθοβαρή μέτρα ενίσχυσης της τοπικής Οικονομίας, που θα κάνει τα νησιά να ξεφύγουν από το φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης. Αυτό αποτελεί εθνική υποχρέωση και ύψιστη εθνική προτεραιότητα.

Κατ’ αντιστοιχία με ό,τι έχει αποφασιστεί για τη Θράκη, επιβάλλεται να συσταθεί άμεσα Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή με αντικείμενο την ανάπτυξη και τα εθνικά ζητήματα της περιοχής μας.

Τέλος ιδιαίτερα σήμερα, σε εποχή πανδημίας, λόγω του κορωνοϊού, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας του πληθυσμού και θωράκισης του συστήματος υγείας.

 

* Ο Στρατής Ζαφείρης είναι Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία Δυτικής Λέσβου»

Μοιράσου το άρθρο!