Πολιτική

20/12/2012 - 14:03

Συνάντηση του Γιάννη Ζερδελή με τον Υπουργό υγείας Α. Λυκουρέντζο για τα ελλείμματα στις υπηρεσίες υγείας του νομού μας

Συνάντηση του Γιάννη Ζερδελή με τον Υπουργό υγείας Α. Λυκουρέντζο για τα ελλείμματα στις υπηρεσίες υγείας του νομού μας

Συνάντηση του βουλευτή νομού Λέσβου Γιάννη Ζερδελή με τον Υπουργό Υγείας - Ζήτησε άμεση κάλυψη των ελλείψεων που θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία

Tο έλλειμμα στις υπηρεσίες υγείας στο νομό Λέσβου αποτέλεσε το θέμα της συνάντησης του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιάννη Ζερδελή το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο βουλευτής μετέφερε στον υπουργό την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες από την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική και περιέγραψε τους σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία που εγκυμονούν οι ελλείψεις στα νοσοκομεία της Μυτιλήνης και της Λήμνου και στο Πολυδύναμο Αγροτικό Ιατρείο του Αγίου Ευστρατίου.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα υπέρογκα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία, που αδυνατούν να πληρώσουν τις υπερωρίες των εργαζομένων, ενώ συμβασιούχοι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πάρα πολλούς μήνες, αλλά και προς φαρμακοποιούς και εταιρείες υγειονομικού υλικού, που έχουν ως αποτέλεσμα ελλείψεις σε στοιχειώδη σκευάσματα και υλικά που φτάνουν σε σημείο επικινδυνότητας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παντελή έλλειψη γιατρών στο Ιατρείο του Αγίου Ευστρατίου. Μάλιστα ο βουλευτής έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στον υπουργό ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των κατοίκων του ακριτικού νησιού. Για μια ακόμα φορά τόνισε την ανάγκη να μην συγχωνευθούν οι δομές δευτεροβάθμιας υγείας, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο για το νησιωτικό νομό μας λόγω της ανεπαρκούς αλλά και κοστοβόρας διασύνδεσης μεταξύ των νησιών.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γιάννης Ζερδελής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η επαρκής χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών σε υγειονομική περίθαλψη χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις αποτελεί προτεραιότητα. Πέρα από τρόπους για άμεση λύση των προβλημάτων στο νομό μας που πρότεινα στον υπουργό, στο πρόγραμμά μας υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση για την υγεία με βασικούς άξονες:

  • Να μη συγχωνευθεί και να μην καταργηθεί καμιά δημόσια μονάδα υγείας.
  • Να έχουν όλοι ανεξαιρέτως δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για εξετάσεις και νοσήλια.
  • Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων και όχι να δημιουργηθούν περισσότερα με τις σχεδιαζόμενες απολύσεις.
  • Να αναβαθμιστεί η νοσοκομειακή περίθαλψη με τεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Να καταργηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις αμέσως για χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, φοιτητές και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και σταδιακά για όλους.
  • Να υπάρχει πρόσβαση σε επαρκώς ελεγμένα φάρμακα με βάση την καταλληλότητα τους για τις ανάγκες της υγείας των πολιτών και όχι με βάση τη λογιστική αντίληψη του χαμηλότερου κόστους.
  • Να στηριχτούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, ψυχικά πάσχοντες, ηλικιωμένοι, άποροι, τοξικοεξαρτημένοι κ.ά.) με χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών φροντίδας.
  • Να αναβαθμιστεί ολόπλευρα ο ΕΟΦ, να οργανωθεί εθνική φαρμακοβιομηχανία παραγωγής βασικών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, να συσταθεί δημόσιος φορέας προμήθειας-αποθήκευσης και διανομής τους.»

 

Μοιράσου το άρθρο!