ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ: Το «Εξοικονομώ 2025» μετατρέπεται σε εργαλείο νησιωτικού αποκλεισμού
Επανερχόμαστε: Το «Εξοικονομώ 2025» μετατρέπεται σε εργαλείο νησιωτικού αποκλεισμού
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λέσβου επανέρχεται στο ζήτημα του προγράμματος «Εξοικονομώ 2025», το οποίο είχαμε αναδείξει δημόσια ήδη από τον Νοέμβριο του 2025, προειδοποιώντας για τις σοβαρές αδικίες και τις επικίνδυνες στρεβλώσεις που θα δημιουργούσε η εφαρμογή του, ιδιαίτερα εις βάρος των νησιωτικών περιοχών.
Σήμερα οι εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν.
Στη Λέσβο, από το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, μόλις 13 εγκρίθηκαν, και μάλιστα με βαριά περικομμένο προϋπολογισμό, ενώ 233 αιτήσεις οδηγήθηκαν στις επιλαχούσες. Δηλαδή, πάνω από το 94% των πολιτών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αποκλείστηκαν στην πράξη από τη χρηματοδότηση.
Αυτό δεν είναι «τεχνικό πρόβλημα».
Είναι πολιτική επιλογή.
Η κυβέρνηση αλλοιώνει εκ των υστέρων τους όρους του προγράμματος και επιβάλλει αυθαίρετους «κόφτες» που δεν προβλέπονται σε κανένα θεσμικό κείμενο. Ο «κόφτης» των 280 ευρώ/τ.μ., που δεν προβλέπεται ούτε σε Υπουργική Απόφαση ούτε στον επίσημο οδηγό, εφαρμόστηκε επτά μήνες μετά τη λήξη των αιτήσεων και οδήγησε σε μαζικές περικοπές επιλέξιμων προϋπολογισμών σε χιλιάδες αιτήσεις πανελλαδικά.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση διεύρυνε την κατηγορία των σεισμοπαθών και πλημμυροπαθών περιοχών χωρίς να αυξήσει τον συνολικό προϋπολογισμό και χωρίς να προβλέψει κατανομή εγκεκριμένου προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια.
Με απλά λόγια:
βάζουν περισσότερες περιοχές στο ίδιο – ανεπαρκές – χρηματοδοτικό καλάθι και μετά παριστάνουν τους έκπληκτους που δεν φτάνουν τα χρήματα.
Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο:
οι νησιωτικές Περιφέρειες, και ειδικά το Βόρειο Αιγαίο, σπρώχνονται εκτός χρηματοδότησης.
Αυτό δεν είναι ούτε «αστοχία εφαρμογής» ούτε «γραφειοκρατικό μπέρδεμα».
Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή που βαθαίνει τις γεωγραφικές και κοινωνικές ανισότητες και υποβαθμίζει τη νησιωτική Ελλάδα.
Υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα των αυθαίρετων αλλαγών στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025» έχει ήδη τεθεί επίσημα στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βασισμένη σε ανακοίνωση των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης, καταγγέλλοντας την αιφνιδιαστική επιβολή του «κόφτη» των 280 €/τ.μ. και τη μονομερή μείωση του επιλέξιμου προϋπολογισμού χιλιάδων αιτήσεων.
Παράλληλα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης έφερε το θέμα με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις για το πώς ένα πρόγραμμα με ρητό όριο 35.000 € ανά αίτηση κατέληξε να εφαρμόζει εκ των υστέρων πλαφόν που δεν υπήρχε στην προκήρυξη ούτε στον επίσημο οδηγό.
Οι κυβερνητικές απαντήσεις επιβεβαίωσαν ότι το όριο των 280 €/τ.μ. εφαρμόστηκε αυτόματα στο Πληροφοριακό Σύστημα χωρίς διαβούλευση, χωρίς θεσμική τεκμηρίωση και χωρίς πρόνοια για τις νησιωτικές περιοχές.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λέσβου:
• Καταγγέλλει την άνιση μεταχείριση των νησιωτικών περιοχών στο «Εξοικονομώ 2025».
• Καταγγέλλει την αυθαίρετη επιβολή του «κόφτη» των 280 ευρώ/τ.μ.
• Απαιτεί άμεση αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού.
• Απαιτεί δεσμευτική κατανομή εγκεκριμένου προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια.
• Ζητά επανεξέταση όλων των απορριφθεισών και περικομμένων αιτήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λέσβου θα συνεχίσει να παρεμβαίνει και να διεκδικεί μέχρι να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η διαφάνεια και η ισότητα για τη νησιωτική Ελλάδα.