Πολιτική

20/06/2019 - 14:49

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου δεν είναι υπό διαπραγμάτευση»

O Γιάννης Μπουρνούς για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο: «Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου δεν είναι υπό διαπραγμάτευση»

Σε δήλωση του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και την Κύπρο ο υποψήφιος Βουλευτής Λέσβου αναφέρει: 


«Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες που πραγματοποιεί η τουρκική κυβέρνηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστούν προκλητική και ευθεία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός ανεξάρτητου κράτους, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Η κυβέρνησή μας κινητοποίησε και ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, τις διεθνείς της συμμαχίες, όπως τη Σύνοδο των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δική μας παρέμβαση στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδο Κορυφής) συζητιέται η τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.


Τα μηνύματα στην Τουρκία από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ είναι καταδικαστικά και είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών που κάναμε τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση των συμμαχιών και της γεωπολιτικής θέσης της πατρίδας μας. 


Η περιοχή μας χρειάζεται ειρήνη και σταθερότητα κι όχι εντάσεις. Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις προκλήσεις και τις εντάσεις και να ακολουθήσει έστω και τώρα το δρόμο του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου, αν επιθυμεί πραγματικά να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. 


Τυχόν νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα αντιμετωπιστούν σθεναρά και ανυποχώρητα από την ελληνική κυβέρνηση στη βάση των σαφών κανόνων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Σε κάθε περίπτωση, η αποτρεπτική δύναμη της πατρίδας μας παραμένει εξαιρετικά υψηλή και διασφαλίζει την εθνική μας κυριαρχία».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ 
Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Λέσβου
π. Προϊστάμενος Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργό

Μοιράσου το άρθρο!