Πολιτική

02/12/2020 - 16:43

"Τι θα πουν λοιπόν οι κύριοι της ΝΟΔΕ και ο κύριος  Αθανασίου  σε όλο αυτόν τον κόσμο που αφήνουν εκτός ενίσχυσης; "

Ο υπεύθυνος Αγροτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου κ. Στρατής Νικολάου απαντά στην πρόσφατη ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λέσβου και στον Βουλευτή Χ. Αθανασίου σχετικά με την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και όχι μόνο...

Με την ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ  Λέσβου όπως και ο κ. Αθανασίου εξακολουθούν να παραπλανούν και να  κοροϊδεύουν τον αγροτικό κόσμο υποτιμώντας  την νοημοσύνη του. Επειδή δεν μπορούν να μοιράσουν σωστά και με δίκαιο τρόπο τις ενισχύσεις της ΕΕ στους ελαιοπαραγωγούς, αλλά ούτε και να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα όλων των Λεσβίων αγροτών κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.  Έχουν μάθει τα δικά τους λάθη να τα ρίχνουν πάντα σε άλλους. Πάντα θα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα φταίνε οι αγρότες, θα φταίει η κοινωνία, θα φταίνε οι άλλοι, θα φταίει ο Χατζηπετρής, αλλά όχι αυτοί και η κυβέρνησή τους που κυβερνά ήδη δεκαέξι μήνες! 

Θα αφήσουν ένα σωρό ελαιοπαραγωγούς χωρίς ενίσχυση επειδή έλαβαν υπ’ όψιν τους  ένα ανημέρωτο, με λάθη και ελλείψεις  μητρώο αγροτών, προκειμένου να κάνουν τη μοιρασιά των ενισχύσεων. Λάθος εργαλείο όμως σημαίνει και λάθος μοιρασιά! Δεν γνώριζαν  ότι υπάρχουν  προβλήματα στο μητρώο αγροτών; Εξήγγειλαν ποσά και νούμερα ενίσχυσης χωρίς να ξέρουν τι θα μοιράσουν, σε πόσους θα τα μοιράσουν και αν το τελικό ποσό θα φτάσει ή θα περισσέψει. Πώς αλήθεια έκαναν την κατηγοριοποίηση των ενισχύσεων χωρίς να γνωρίζουν τους πραγματικούς δικαιούχους και τα συνολικά στρέμματα που θα έμπαιναν στο σύστημα; Λογαριασμούς στα κουτουρού έχουν κάνει και τους έχει πιάσει τώρα πανικός επειδή βλέπουν ότι οι μπακαλίστικοι λογαριασμοί τους δεν βγαίνουν! 

Λένε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που θέσπισε το νόμο για το ορισμό του επαγγελματία αγρότη σε ποσοστό  50% επί του αγροτικού εισοδήματος. Αυτό όμως ήταν διαχρονικό και συνολικό αίτημα του αγροτικού κόσμου, που ήθελε να προστατέψει το επάγγελμά του και να μην καταλήγουν οι επιδοτήσεις σε άσχετους που δεν έχουν μπει ποτέ τους σε χωράφι. Τέθηκε έντονα ως αίτημα στα αγροτικά μπλόκα του 2016 και ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε πράξη. Αν για την ΝΔ  δεν ήταν σωστό θα μπορούσε ήδη να το είχε καταργήσει.

Αλήθεια σε έναν κατά κύριο επάγγελμα αγρότη που έβγαλε πέρυσι ζημιές, ή δήλωσε μηδενικό εισόδημα, όπως δηλώνουν οι περισσότεροι σήμερα ελαιοπαραγωγοί και έχει κάποια έσοδα ως εργάτης δακοκτονίας, ή έσοδα από εργόσημα, ή από κάποια τρίτη πηγή π.χ. ενοίκια, τι σημασία θα είχε αν έχει  χαρακτηριστεί κατ επάγγελμα  αγρότης με ποσοστό 35%, 25%  ή 51%; Πάλι έξω δεν θα τον πετούσε το σύστημα; Ο συνταξιούχους αγρότης του ΟΓΑ ή ο νεοεισερχόμενος αγρότης που δεν έχουν προλάβει να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών κι αυτοί εκτός ενίσχυσης δεν είναι τώρα; Όσοι  αγρότες εκ παραδρομής δεν γράφτηκαν στο μητρώο και έχουν όλες τις προϋποθέσεις να πάρουν την ενίσχυση πάλι εκτός δεν είναι; Γιατί λοιπόν λένε ψέματα και παραπλάν τον αγροτικό κόσμο;  

Είχανε  δυο χρηματικές πηγές για να δώσουν ενισχύσεις στους αγρότες. Η πρώτη είναι οι εθνικοί πόροι και η δεύτερη τα χρήματα που επιτρέπει η ΕΕ να δώσει η χώρα μας από τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα χρήματα από τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν είναι χρήματα που πήρε τώρα η χώρα μας, αλλά το 2015 για την αγροτική της ανάπτυξη ολόκληρη την επταετία. Από αυτά τα χρήματα που το ύψος του συνολικά είναι  5,6 δις, μπορεί η χώρα μας να ξοδέψει μέχρι 126 εκατ, (ούτε ευρώ παραπάνω) σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ για να δώσει ενισχύσεις στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που πλήττονται από την πανδημία και όχι αποκλειστικά και ειδικά  στους ελαιοπαραγωγούς. 

Λένε όμως και ψέματα όταν καμαρώνουν πως με αίτημα της κυβέρνησή της ΝΔ δόθηκαν τα χρήματα αυτά. Η εισήγηση για να δοθούν αυτές οι ενισχύσεις έγινε στις 30/4/20 από τον Επίτροπο της Κομισιόν, αρχικά στο 1% και αργότερα  στο συμβούλιο Υπουργών στις 25/6/20,  το ύψος τους ανέβηκε στο 2% του ΠΑΑ. Η απόφαση αφορά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. και δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησής της ΝΔ όπως θέλουν  να το  παρουσιάσουν. 

Από τις παραπάνω χρηματικές πηγές έχουν δοθεί ενισχύσεις για την πανδημία σε πολλές ομάδες αγροτών. Προσωπικά πιστεύω ότι το μεγάλο λάθος του Υπουργείου ήταν ο εγκλωβισμός της μεγαλύτερης  αγροτικής  και με πολλές ιδιαιτερότητες ομάδας των ελαιοπαραγωγών στο Μέτρο ενίσχυσης της ΕΕ που είχε αυστηρούς περιορισμούς όπως,

α) οροφή στο συνολικό της ύψος της ενίσχυσης, 

β) αμετάβλητη εσωτερική διάρθρωση στα ποσά ανά κατηγορία στρεμμάτων και δικαιούχο, 

γ) κριτήριο παροχής τον ορισμό του επαγγελματία αγρότη 

δ) το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο υποβολής του Μέτρου μέχρι την 31/12/20,

ενώ μπορούσαν να δώσουν την ενίσχυση από εθνικούς πόρους κάνοντας χρήση των συστημάτων του ΟΣΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς κανέναν από τους παραπάνω περιορισμούς και διανέμοντας αυτήν με πιο οριζόντιο τρόπο θεσπίζοντας ακόμα και κοινωνικά ή εισοδηματικά κριτήρια ώστε να χωρέσει περισσότερους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Τα 126 εκατ. να τα έδιναν στις μικρότερες ομάδες αγροτών για να μην πάνε χαμένα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ  όλο το προηγούμενο διάστημα και πριν από την πανδημία ζητούσε με ερωτήσεις που κατέθεταν οι βουλευτές του στην Βουλή την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών. Ο δικός μας βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς στις 13/12/19 έκανε την πρώτη του ερώτηση. Ακολούθησαν κι άλλες. Ο ΣΥΡΙΖΑ  ήταν που στο προτεινόμενο πρόγραμμά του στήριξης της κοινωνίας «Μένουμε Όρθιοι» πρότεινε την ενίσχυση κάθε αγροτικής οικογένειας με μηνιαίο εισόδημα και την επί πλέον των  ελαιοπαραγωγών από εθνικούς πόρους πριν ακόμα πάρει αυτή την απόφαση η ΕΕ. 

Το θέμα όμως δεν είναι τι πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά τι πράττουν αυτοί που κυβερνούν. Τι θα πουν λοιπόν οι κύριοι της ΝΟΔΕ και ο κύριος  Αθανασίου  σε όλο αυτόν τον κόσμο που αφήνουν εκτός ενίσχυσης; Τι θα κάνουν για να διορθώσουν το λάθος τους και να πάρουν τις ενισχύσεις τους όλοι οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί που έμειναν  εκτός συστήματος; Σε τι χρησιμεύει η μικρή παράταση που δόθηκε αν δεν μπορούν να γίνουν όλες οι διορθώσεις στο Μητρώο και να εισαχθούν στην κατάσταση πληρωμής του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Τέλος πάει πολύ να ζητά η ΝΔ  και τα ρέστα από το ΣΥΡΙΖΑ. Στα  4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ νοικοκύρεψε την χώρα, την έβγαλε από τα μνημόνια και  την παρέδωσε με γεμάτα ταμεία. Αντί όμως με αυτά  να στηρίξουν τους αγρότες, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία ή την υγεία φτιάχνοντας ΜΕΘ, προτιμούν να τα δίνουν στις «λίστες Πέτσα» και με απευθείας αναθέσεις στους διαφόρους κομματικούς φίλους τους με τους οποίους κάνουν μπίζνες. Για άλλη μια φορά οδηγούν τον τόπο και τη χώρα μας στα βράχια και γρήγορα θα κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ  να ξαναβγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά».  

 

Μοιράσου το άρθρο!