Πολιτική

29/05/2013 - 06:09

Βιολογικός καθαρισμός και αποκατάσταση του σαπωνοποιείου Ελευθεριάδη, τα βασικά θέματα της επίσκεψης Δημάρχου στην Πέτρα

Βιολογικός καθαρισμός και αποκατάσταση του σαπωνοποιείου Ελευθεριάδη

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής & Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Βατό,  επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Βιολογικού Καθαρισμού Πέτρας, η κατασκευή του οποίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, γεγονός για το οποίο ο κ. Βουνάτσος εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί τηρείται το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης της εργολαβίας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για τους κατοίκους και το φυσικό περιβάλλον, της κατεξοχήν τουριστικής αυτής περιοχής, το οποίο είχε «στοιχειώσει», κυριολεκτικά και ολοκληρώνεται τώρα, ύστερα από μακροχρόνιες περιπέτειες, όπως είχε τονίσει ο Δήμαρχος και σε παλαιότερη δήλωσή του.

Ακολούθως, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας, Θεολόγο Κλεάνθη, τον Αντιδήμαρχο Πέτρας, Αντώνη Κουμαρά, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ηλία Κουνιαρέλλη, τον Αντιδήμαρχο, Γιάννη Βατό και κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, αποτελούμενο από την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας, Μαριάνθη Στυλιανίδου, τον Τμηματάρχη Ύδρευσης – Αποχέτευσης, Ανδρέα Παπαχριστοφόρου, την Πολ. Μηχανικό, Μαρία Πιαλλέ και την Μηχανολόγο – Μηχανικό, Δέσποινα Μακρή, προήδρευσε πολύωρης σύσκεψης με τα μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας, παρουσία και του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Στύψης, Φωκίωνα Γελαγώτη, όπου εξετάστηκαν διεξοδικά διάφορα ζητήματα της Δημοτικής αυτής Κοινότητας.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η εξέλιξη του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού και των δικτύων της περιοχής, καθώς και συμπληρωματικού δικτύου μικρού σχετικού μήκους, που δεν προβλέφθηκε, δυστυχώς, από την αρχική μελέτη, με αναλυτική ενημέρωση από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, την Προϊσταμένη και τα στελέχη της Τ.Υ.Δ.Λ. στους παριστάμενους.  Για το Δημοτικό Σχολείο Πέτρας, ένα πρόβλημα κληρονομημένο από οκταετίας περίπου και άλυτο μέχρι σήμερα, παρουσιάσθηκε η μελέτη αποκατάστασης της ευστάθειας και των φθορών που παρουσιάζει το κτίριο, ύστερα από δωρεάν μελέτη, την οποία εκπόνησε ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, κ. Κωνσταντίνος Σπυράκος, μετά από προσωπική επίσκεψή του. Όπως είπε ο Δήμαρχος, οι σχετικές εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις κλείσουν τα σχολεία, ώστε το Σεπτέμβριο τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε ασφαλές σχολείο.

Επίσης, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των ηλεκτρομηχανικών και λοιπών εργασιών στο κτήριο της «Μηχανής» Ελευθεριάδη. Κατ’ ακρίβειαν πρόκειται για την αποκατάσταση του παλαιού ελαιοτριβείου – σαπωνοποιείου Ελευθεριάδη, με εργολαβία της οποίας ανάδοχος – εργολάβος αναδείχθηκε ο Γεώργιος Χατζηαποστόλου, προϋπολογισμού 284.000 Ευρώ (με Φ.Π.Α.), χρηματοδοτούμενο από το Ε.Σ.Π.Α., η σύμβαση του οποίου θα υπογραφεί από το Δήμαρχο εντός του προσεχούς Ιουνίου.

Ακολούθησε συζήτηση για θέματα καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα (εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης, με τοποθέτηση ειδικών κάδων ανακύκλωσης εντός Ιουνίου ε.ε., ενίσχυση με συμβασιούχους, οκταμηνίτες εργάτες καθαριότητας), η αγροτική οδοποιία, ενώ σχετικά με την προετοιμασία για τη θερινή περίοδο και την έλευση Ελλήνων και ξένων τουριστών, διαπιστώθηκε ότι έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό οι ζημιές που προέκυψαν από τις θεομηνίες της χειμερινής περιόδου. Ειδικότερα, στον παραλιακό δημοτικό δρόμο της Πέτρας, η βατότητα έχει αποκατασταθεί πλήρως, ενώ από το Δήμαρχο τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης κονδυλίου για την εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης, για την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές.

Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο κ. Βουνάτσος επεσήμανε ότι οι τακτικές επισκέψεις Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και των υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου, έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού διαπιστώνεται κατά πόσο λύνονται προβλήματα στα χωριά μας, τα περισσότερα από τα οποία είναι κληρονομημένα από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει την εποικοδομητική συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβούλιου της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας, που καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη χώρα μας γενικότερα.

Μοιράσου το άρθρο!