Πολιτισμός

09/06/2011 - 07:17

Θα γίνουν και φέτος οι εκδηλώσεις στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε τελικά να πραγματοποιήσει και φέτος εκδηλώσεις στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Η απόφαση πάρθηκε μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου κ. Ηρακλή Βερβέρη . Σύμφωνα με την εισήγηση θα διατεθούν πιστώσεις ύψους 80.000 ευρώ , το πρόγραμμα θα καταρτιστεί από την υπηρεσία και θα εγκριθεί από επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος. Ο κινηματογράφος θα διατηρηθεί , ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες και νέα σχήματα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη έχει ως εξής :

«Είναι γνωστό ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου μέχρι το έτος 2007 δεν πραγματοποιούσε η ίδια πολιτιστικές εκδηλώσεις αντίθετα χρηματοδοτούσε εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων και των δήμων του Νομού Λέσβου . Από το 2007 αποφάσισε να πραγματοποιήσει η ίδια πολιτιστικές οργανώσεις μέσω της διεύθυνσης Τουρισμού – Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις αυτές έγιναν γρήγορα δημοφιλείς δεδομένου ότι γινόταν σε ένα νεοκλασικό κτίριο, όπως είναι το αρχοντικό Γεωργιάδη, διακρίνονταν για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διέθεταν και επιπλέον όλες οι υπηρεσίες προσφερόταν δωρεά. Ο κινηματογράφος και οι ποιοτικές ταινίες που προβλήθηκαν είναι το δυνατό σημείο των εκδηλώσεων στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Μεγάλη συμβολή όμως στην επιτυχία των εκδηλώσεων είχε και το ίδιο το Αρχοντικό Γεωργιάδη. Ένα κτίριο που αγοράστηκε το 1999 , από τη Νομαρχιακή Αρχή του Δημ. Βουνάτσου, είχε γίνει στόχος αγοράς από την πρώτη αιρετή Νομαρχιακή Αρχή του Αλέκου Μαθιέλλη. Στην αρχή για να μετατραπεί σε μουσικό γυμνάσιο, αφού και η όψη και η φυσιογνωμία του κτιρίου ταίριαζε με εκείνη του γυμνασίου, αργότερα, όταν παραχωρήθηκε για το μουσικό γυμνάσιο το αρχοντικό ΚΑΤΣΑΝΗ, για διοικητήριο. Τελικά ούτε για διοικητήριο αγοράστηκε, αφού το Υπουργείο Οικονομικών, παραχώρησε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου το κτίριο που στεγάζει σήμερα τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Έτσι το αρχοντικό Γεωργιάδη αγοράστηκε χωρίς να έχει προσδιοριστεί μέχρι σήμερα η χρήση του. Έγινε αρκετή συζήτηση για τη διαμόρφωσή του σε ναυτικό μουσείο, ενώ προτάθηκε και για άλλες χρήσεις. Η προηγούμενη Νομαρχιακή αρχή, μολονότι χρησιμοποίησε τον αύλειο χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις εν τούτοις δεν προχώρησε στις αναγκαίες εργασίες. Η πολιτική της νέας περιφερειακής αρχής είναι α) Να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες εργασίες αναπαλαίωσης του κτιρίου β) να ορίσει το χώρο μόνιμα σαν χώρο πολιτισμού και άλλων εκδηλώσεων γ) να στεγάσει τις σχετικές υπηρεσίες (Τουρισμού/πολιτισμού) οι οποίες θα αναλάβουν και τη διαχείριση του κτιρίου.

Όσο αφορά τις φετινές εκδηλώσεις θα διατηρηθεί ο κινηματογράφος , ενώ θα γίνει προσπάθεια να δοθεί η δυνατότητα σε ντόπιους και νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Η διάρκεια των εκδηλώσεων θα είναι τριών μηνών (20 Ιουνίου – 20 Σεπτεμβρίου), την ευθύνη της οργάνωσης θα έχει το τμήμα πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, ενώ τη ευθύνη της πολιτικής για τη φυσιογνωμία των εκδηλώσεων θα έχει σχετική επιτροπή που θα οριστεί.

Σε αυτό το πολιτιστικό φεστιβάλ, θα βρουν στέγη όλες οι τέχνες και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Μουσική, θέατρο, χορός, ποίηση, εικαστικές τέχνες, κινηματογράφος, γαστρονομία, κ.λ.π., θα δώσουν ραντεβού, καλλιτέχνες και κοινό, με ελεύθερη πάντοτε είσοδο, και κύριο γνώρισμα την ποιότητα και τη καινοτόμο πρωτοπορία.

Αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμα γι αυτό και προβλέψαμε στο προϋπολογισμό τις απαραίτητες πιστώσεις. Η διαφορά είναι ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε όλες τις πιστώσεις αφού οι μισές από αυτές θα πρέπει να διατεθούν για να εξοφληθούν οι ανεξόφλητες δαπάνες του 2010.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων θα διατεθούν 80.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, φορέας 0072 ΚΑΕ 0844, για θα καλυφθούν οι παρακάτω δαπάνες της διοργάνωσης :

1. Εργασίες και υλικά διευθέτησης και ευπρεπισμού των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων 2.000 ευρώ

2. Εκτυπώσεις, διαφήμιση, έντυπα 2000 ευρώ

3. Τεχνική υποστήριξη των εκδηλώσεων 13.000 ευρώ

4. Έξοδα λειτουργίας θερινών κινηματογράφων (ενοίκια, μεταφορικά ταινιών, αμοιβές τεχνικών) 15.000 ευρώ

5. Αμοιβές και έξοδα καλλιτεχνών 48.000 ευρώ.

Μετά την έγκριση της παρούσας το Τμήμα Πολιτισμού θα φέρει, στην αρμόδια επιτροπή εκδηλώσεων Αρχοντικών Γεωργιάδη για έγκριση , αναλυτικό ημερολόγιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και αναλυτικό προϋπολογισμό εξόδων.».

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί αναλυτικά το πρόγραμμα.

πηγη: http://iraververis.blogspot.com/

Μοιράσου το άρθρο!