Πολιτισμός

14/03/2011 - 15:08

16/03/2011: Εκδήλωση από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ για το Μανώλη Ρασούλη στο καφέ "ΔΙΑΥΛΟΣ"

Εκδήλωση Δημοκρατικής Αριστεράς Λέσβου στη μνήμη του Μανώλη Ρασούλη

Με την είδηση του θανάτου του ο Μανώλης Ρασούλης πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους πιο ευρηματικούς και ανατρεπτικούς Έλληνες τραγουδοποιούς, που τάραξαν τα ύδατα του ελληνικού τραγουδιού.

Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1945, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας έφυγε για το Λονδίνο, όπου έζησε έξι χρόνια, συμμετέχοντας στον αντιδικτατορικό αγώνα και το τροτσκιστικό κίνημα. Κατανοώντας ότι ο παραλογισμός της κοινωνικής πραγματικότητας δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί μόνο με πολιτικούς και οικονομικούς όρους, επιστρέφοντας στην Ελλάδα μπόλιασε την πολιτική θεωρία με την θρησκευτική πνευματικότητα και καταδύθηκε στον πολιτισμικό πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, το τραγούδι.

Κορυφαίες στιγμές στην μακρόχρονη δισκογραφική πορεία του αποτελούν «Τα τραγούδια της Χαρούλας» σε μουσική του Μάνου Λοϊζου , «η Εκδίκηση της Γυφτιάς» και τα «Δήθεν» σε μουσική του Νίκου Ξυδάκη, καθώς και οι συνεργασίες του με τους Πέτρο Βαγιόπουλο, Χρήστο Νικολόπουλο, Ορφέα Περίδη και Σωκράτη Μάλαμα. Μέσα σ’ ένα «μουσικό καθεστώς» κάθε άλλο παρά φιλικό απέναντί του, δημιούργησε τραγούδια τα οποία υπερβαίνοντας κάθε ανάχωμα, κατόρθωσαν να αγγίξουν τις καρδιές των Ελλήνων. Αδιάσειστη απόδειξη αυτού αποτελεί το άκουσμα τίτλων τραγουδιών του όπως «Πότε Βούδας, πότε Κούδας», «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια», «Όλα σε θυμίζουν», «Αχ, Ελλάδα, σ’ αγαπώ».

Πίσω από το στιχουργικό και συγγραφικό του έργο κρύβεται ένα μοναδικό χιούμορ, αποκύημα βαθύτατης καλλιέργειας και ευστροφίας, και μία άγρυπνη κριτική ματιά που δεν κουράζεται να παρακολουθεί και να σαρκάζει την αποσύνθεση της κοινωνικής πραγματικότητας, ελπίζοντας σε μία νέα σύνθεση.

Η Δημοκρατική Αριστερά Λέσβου στη μνήμη του διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη, 16 Μαρτίου, 7.30 μ.μ., στο καφενείο Δίαυλος, στην οποία θα προβληθεί ημίωρο ντοκιμαντέρ για τον Μανώλη Ρασούλη, θα γίνει εισαγωγή στο έργο του από τον καθηγητή Στρατή Ψάλτου και θα ακουστούν τραγούδια του.

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (ΔΗΜ.ΑΡ.) ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!