Πολιτισμός

16/06/2015 - 11:03

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

 

Αν, κατηφορίζοντας τα σοκάκια του Μολύβου, συναντήσετε ένα τρίο να παίζει Μπραμς ή αν, κοντά στο λιμάνι, ακούσετε αποσπάσματα από την Tέταρτη συμφωνία του Μάλερ είναι γιατί αυτό το καλοκαίρι ένα ξεχωριστό φεστιβάλ κλασικής μουσικής γεννιέται στο Βόρειο Αιγαίο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) | Molyvos International Music Festival (MIMF), που θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20 & 21 Αυγούστου στον Μόλυβο της Λέσβου, στην εναρκτήρια χρονιά συγκεντρώνει 21 κορυφαίους ερμηνευτές κλασικής μουσικής από όλο τον κόσμο σε μια τριήμερη μουσική γιορτή με θέμα τις «Μεταμορφώσεις».

 

Ιδρύτριες & καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ είναι οι ελληνογερμανίδες πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, που, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έχουν ήδη σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό τους αλλά και ένα ξεχωριστό ταμπεραμέντο. Ο συνδυασμός αυτός τις ώθησε να δημιουργήσουν ένα Φεστιβάλ που στον πυρήνα του συνυπάρχει η διαχρονικότητα της κλασικής μουσικής με τη φρεσκάδα του σήμερα, η δεξιοτεχνία στην ερμηνεία με την ελευθερία στην προσέγγιση.

 

Συνιδρυτής & αρωγός του Φεστιβάλ είναι ο Δημήτρης Τρύφων, νεαρός επιχειρηματίας με καταγωγή από τη Λέσβο.

 

Για αυτή την πρώτη χρονιά του Φεστιβάλ δημιουργούν ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με θέμα τις «Μεταμορφώσεις» καλώντας ταλαντούχους και ήδη διάσημους ερμηνευτές της γενιάς τους, όπως o Γερμανός κλαρινετίστας Σεμπάστιαν Μαντς, η Αμερικανίδα βιολονίστρια Κάρολαϊν Γκούλντινγκ, ο Γερμανός βιολοντσελίστας Μπένεντικτ Κλέκνερ και ο Βρετανός διευθυντής ορχήστρας Τζουλζ Γκέηλ να συμπράξουν με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας κλασικής μουσικής σκηνής, όπως η Γερμανίδα σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν και ο διεθνής μας σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος, σε συναυλίες και μικρά ιντερλούδια που θα δοθούν στο πανέμορφο κάστρο αλλά και σε γραφικά σημεία-έκπληξη του οικισμού.

 

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
 

Αξιοποιώντας την διαχρονική σαγήνη του Μολύβου, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για να βιώσει κανείς την κλασική μουσική σε ένα μαγευτικό τοπίο. Σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το Φεστιβάλ είναι έμπρακτη απόδειξη πως η μουσική μπορεί να εμπνεύσει, να συνδέσει και να ενώσει τους ανθρώπους, κοινό και μουσικούς από όλο τον κόσμο.

 

Πολύτιμος συνεργάτης του Φεστιβάλ είναι ο Φορέας Τουρισμού ΜολύβουThe Other Aegean”.

 

Όπως αναφέρουν η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν «Οι Μεταμορφώσεις δεν είναι μόνο το μουσικό θέμα του Φεστιβάλ, αλλά και ο στόχος του. Επιλέξαμε έργα στα οποία είτε ο συνθέτης είτε η ίδια η σύνθεση βιώνουν ένα είδος μεταμόρφωσης. (π.χ. Μεταμορφώσεις του Στράους, Από τη Ζωή μου του Σμέτανα, Τέταρτη συμφωνία του Μάλερ) Αυτά τα κομμάτια μας επιτρέπουν μια κλεφτή ματιά στις σκέψεις και τα συναισθήματα του συνθέτη και μας δείχνουν διαφορετικά μονοπάτια που μπορούμε να επιλέξουμε. Επιπλέον, το ρεπερτόριο και οι τίτλοι των τεσσάρων μας συναυλιών αντιπροσωπεύουν διαφορετικά στάδια μεταμόρφωσης μέσα στη ζωή.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ επιδιώκουμε η μεταμόρφωση να συμβεί μέσα από τη μουσική σε πολλά επίπεδα. Ο Μόλυβος μεταμορφώνεται μέσα από το Φεστιβάλ σε τόπο κλασικής μουσικής, ο καλλιτέχνης μεταμορφώνεται μέσα από τη μοναδική ομορφιά του Μολύβου, ο ακροατής μεταμορφώνεται και αντλεί έμπνευση μέσα από τη μουσική που παρουσιάζεται με μια φρέσκια προσέγγιση».

 

Στους στόχους του Φεστιβάλ είναι να κάνει την κλασική μουσική πιο προσιτή σε ανθρώπους όλων των ηλικιών με πρωτότυπες εκδηλώσεις, διαδραστικά δρώμενα μέσα στο χωριό του Μολύβου, ειδικά διαμορφωμένες συναυλίες και μουσικά εργαστήρια για παιδιά και νέους. Επίσης, να αποτελέσει σημαντικό θεσμό κλασικής μουσικής στη χώρα μας και δημοφιλή μουσικό προορισμό παγκοσμίως.

Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται από διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς όπως ο Βρετανός διευθυντής ορχήστρας Σερ Ρότζερ Νόρρινγκτον και ο Γερμανός πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Λαρς Φογκτ (μέλη γνωμοδοτικής επιτροπής ΔιΦεΜΜ).

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ευχαριστεί την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την ευγενική της υποστήριξη.

 

 πρόγραμμα:

 

19.08.15
Μια Νέα Εποχή | Συναυλία έναρξης | Κάστρο Μολύβου | 21:00

Νταριύς Μιλώ (1892 -1974)
Σκαραμούς, έργο 165
(διασκευή: Ντον Στιούαρτ)

Γιοχάννες Μπραμς (1833 - 1897)
Τρίο για κόρνο βιολί και πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 40

Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906 - 1975)
Δύο κομμάτια για οκτέτο εγχόρδων, έργο 11

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756 - 1791)
Aντάτζιο και Ρόντο σε ντο ελάσσονα, KV 617

Άστορ Πιατσόλλα (1921-1992)
Tango Suite
(διασκευή: Θεόδωρος Κερκέζος)


20.08.15
Συναυλία για παιδιά και νέους | Κάστρο Μολύβου | 19:00

Ρίχαρντ Στράους (1864 - 1949)
Τα εύθυμα καμώματα του Τιλ Οϊλενσπίγκελ, έργο 28
(διασκευή: Μπρετ Ντην)

Αποσπάσματα από τα έργα:

Ρόμπερτ Σούμαν (1810 – 1856)
Κουιντέτο για πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 44

Γιοχάνες Μπραμς (1833 – 1897)
Παραλλαγές και φούγκα σε ένα θέμα του Χαίντελ, έργο 24

Ένγκελμπερτ Χούμπερντινκ (1854 -1921)
Χένζελ και Γκρέτελ

Εμπνευσμένη Γενιά | Κάστρο Μολύβου | 21:15

Ρίχαρντ Στράους (1864 - 1949)
Τα φαιδρά καμώματα του Τιλ Οϊλενσπίγκελ, έργο 28
(διασκευή: Μπρετ Ντην)

Ρόμπερτ Σούμαν (1810 - 1856)
Κουιντέτο για πιάνο και έγχορδα σε μι ύφεση ελάσσονα, έργο 44

Λούντβιχ φαν Μπετόβεν (1770 -1827)
Σεπτέτο για κλαρινέτο, φαγκότο, κόρνο, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο και κοντραμπάσο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 20


21.08.15
Mεταμόρφωση| Μεσημεριανή συναυλία | Συνεδριακό Κέντρο Μηθύμνης (Μόλυβος) | 12:00

Μπέντζαμιν Μπρίττεν (1913 - 1976)
Έξι μεταμορφώσεις σύμφωνα με τον Οβίδιο, έργο 49

Ζαν Φρανσέ (1912 - 1997)
Μικρό κουαρτέτο
(διασκευή: Σεμπάστιαν Μαντς)

Ρίχαρντ Στράους (1864 - 1949)
Mεταμορφώσεις
(διασκευή: Ρούντολφ Λέοπολντ)
Μετάβαση | Συναυλίας λήξης | Κάστρο Μολύβου | 21:00

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756 - 1791)
Σονάτα σε σι ύφεση μείζονα, KV 358

Μπέντιχ Σμέτανα (1824 - 1884)
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.1 σε μι ελάσσονα «Από τη ζωή μου»

Γκούσταβ Μάλερ (1860 - 1911)
Συμφωνία αρ. 4 σε σολ μείζονα
(διασκευή: Κλάους Σίμον)
Μουσικές Συναντήσεις στο Μόλυβο
Μην χάσετε τις μίνι συναυλίες-έκπληξηΚάθε μέρα του Φεστιβάλ, οι "Μουσικές Συναντήσεις στο Μόλυβο" - μικρά μουσικά ιντερλούδια - θα πραγματοποιούνται σε γραφικά σημεία-έκπληξη με μουσικούς από το Φεστιβάλ. Βρείτε μας στους δρόμους, στο λιμάνι, στην παραλία... Βρείτε μας και γίνετε κι εσείς μέρος μοναδικών μουσικών συναντήσεων.

Δύο φορές την ημέρα, κατά τις 12:00 και τις 18:00

 

Τιμές εισιτηρίων:
Συναυλίες Κάστρου: €30, €20, €10, €8, €5(φοιτητές & κάτω των 18)
Συναυλία Συνεδριακό Κέντρο Μηθύμνης: €5
Συναυλία για παιδιά & νέους: είσοδος ελεύθερη

 

Μοιράσου το άρθρο!