Πολιτισμός

05/10/2022 - 18:04

33η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Λέσβο - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Από 6 έως 8 Οκτωβρίου

Η 33η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου είναι γεγονός. Από τις 6 – 16 Οκτωβρίου 2022 θέατρα, χώροι πολιτισμού και εκδηλώσεων σε όλη τη Λέσβο θα δοξάσουν την 6η Τέχνη.

Η θεσμική διοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής επιστρέφει, στην έδρα της Γενικής Γραμματείας, στην Λέσβο μετά από 14 χρόνια σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Δήμο Μυτιλήνης και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Το νησί της Σαπφούς και του Αλκαίου, φιλοξενεί 28 ομάδες, 32 παραστάσεις με πάνω από 500 συντελεστές, που θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους στη Μυτιλήνη, τον Παπάδο, την Αγιάσο, την Καλλονή και το Μεσότοπο, με ελεύθερη είσοδο.

Ξεχωριστή στιγμή για τη Συνάντηση θα αποτελέσει η παράσταση - αφιέρωμα στα 100 χρόνια από το 1922, παράσταση συνεργασίας συντελεστών από 11 ομάδες, η οποία θα πραγματοποιηθεί Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Οκτωβρίου στον αύλειο χώρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Μικράς Ασίας 2, 81100).

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ο εραστής της τέχνης, ο αυθόρμητος, ο αυτόνομος, ο ανυπάκου- ος σε εντολές και βιοποριστικές ανάγκες, ο υπάκουος σε όνειρα και σε έσω ψιθύρους... ο ερασιτέχνης. Με αποσκευές γεμάτες λόγια, κινήσεις, σκηνικά, κοστούμια και μουσικές, τα ταξίδια στην ισορροπία της ψυχής είναι μονόδρομος. Πολλές φορές περισσότερη δοκιμασία φαντάζουν σε κάποιους για- τί ο προορισμός δεν είναι ούτε η δόξα ούτε τα χρήματα. Όμως ότι έχει στόχο να μιλάει στην ψυχή, να κρατάει ζωντανή την ελπίδα και τη νύχτα φωτεινή, τότε, αυτό έχει δικαίωμα να καυχιέται ότι πέτυχε. Έτσι και ο ερασιτέχνης του θεάτρου, που το σανίδι έχει αφουγκραστεί κάθε χαρά, κάθε αγωνία, κάθε συναίσθημά του, μπορεί να καυχιέται ότι έχει κάνει μάτια να δακρύζουν, ψυχές να λυτρώνονται, συνειδήσεις να αφυπνίζονται, ανθρώπους να ζούνε. Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής καλωσορίζει φέτος στην έδρα της, στο νησί της Λέσβου, τη θεσμική της διοργάνωση, τιμή στο Ερασιτεχνικό Θέατρο του Αιγαίου, που δι- οργανώνει εδώ και 33 χρόνια σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου. Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι στην Τέχνη για τους νησιώτες και τις νησιώτισσες ερασιτέχνες και λάτρεις του θεάτρου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Μυτιλήνης και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου. Φόρος τιμής αποδίδεται στη συμπλήρωση των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή με παραστάσεις συνεργασίας των θεατρικών ομάδων στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το πρώην Υπουργείο Αιγαίου, πρώτο Διοικητήριο του νησιού μετά την απελευθέρωσή του, ορφανοτροφείο και χώρος υποδοχής των προσφύγων της Μικράς Ασίας! Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής διοργανωτής, ηθικός και έμπρακτος υποστηρικτής δράσεων σύγχρονου πολιτισμού, στοχεύει στην κοινωνική ευημερία των μόνιμων κατοίκων των νησιών αλλά και των επισκεπτών αυτών. Το ταξίδι της αυτογνωσίας, της ερμηνείας του κόσμου και της κάθαρσης να μην τελειώσει ποτέ για εσάς και τους μετόχους της διαδικασίας αυτής, τους θεατές!

Μανώλης Κουτουλάκης Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού συμμετέχει ως συνδιοργανωτής,  αναλαμβάνοντας την πληρωμή δαπανών για την υλοποίηση της δράσης αυτής, ύψους δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ.  

Η Αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη δήλωσε: 

“Η Περιφερειακή Αρχή ως γνωστόν προσπαθεί να κάνει πράξη τα όσα υπόσχεται μιας και πιστεύει ακράδαντα στην δύναμη της συνεργασίας ειδικά στον τομέα της ανάδειξης του πολιτισμού μας. Με χαρά συμμετέχουμε ως συνδιοργανωτές στην δράση αυτή, καλωσορίζοντας την συμμετοχή των 12 ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων από όλο το Αιγαίο! Είμαστε σίγουροι  ότι το φως της τέχνης του θεάτρου και των ανθρώπων που αφιλοκερδώς το υπηρετούν θα βοηθήσει όλους μας να σκεφτούμε ξανά αξίες και αρχές που τηλεοπτικοί εργολάβοι ισοπέδωσαν τα προηγούμενα χρόνια. Ας μην χάσουμε την δυνατότητα αυτή που μας προφέρεται και ας ανταμείψουμε με ένα χειροκρότημα όλους όσους θα συμμετέχουν στην συνάντηση αυτή, είναι η μόνη τους αμοιβή!”

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

«Με χαρά απευθύνω τον μικρό αυτό χαιρετισμό, ευχαριστώ- ντας όλους εσάς διοργανωτές και συμμετέχοντες όλων των ειδικοτήτων στην 33η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου. Η Τέχνη κατοικεί στη ψυχή κάθε ανθρώπου και το "Θέατρο" είναι μία μορφή Τέχνης ξεχωριστή, που παράγει Πολιτισμό και επιδρά βοηθητικά στην πολιτισμική ανάταξη των ανθρώπων. Είναι γνωστό ότι η Θεατρική Παιδεία βαδίζει χέρι με χέρι με την Κοινωνική Παιδεία και προάγει την Κοινωνική Συνείδηση. Οι μορφές έκφρασης του θεάτρου, κοινωνικοποιούν τους συντελεστές μίας παράστασης με το κοινό της και προάγουν το ήθος και τις κοινωνικές αρετές ενός λαού. Συμφέρον κάθε «Πολιτεί- ας» είναι η προαγωγή της Κοινωνίας ως προτεραιότητα, για τη διαμόρφωση του ίδιου του υπαρκτού μέλλοντος της. Διοργανώσεις όπως αυτή βοηθούν το θέατρο να εξελίξει τις Κοινωνικές Λειτουργίες, στην περιοχή μας, παράλληλα με την πνευματική περιπλάνηση που πραγματώνει την εσωτερική βελτίωση όλων των συμμετεχόντων και του κοινού. Καλή επιτυχία στην 33η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.»

Κωνσταντίνος Ι. Μουτζούρης Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Πρ. Πρύτανης Ε.Μ.Π.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε στον Δήμο Μυτιλήνης την 33η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου και από την πόλη μάλιστα απ’ όπου ξεκίνησε αυτό το διαφορετικό ταξίδι. Το θέατρο αποτελεί σημαντική κοιτίδα πολιτισμού για την περιοχή μας και σημείο αναφοράς για πλήθος εκδηλώσεων ευρύτερου πολιτιστικού περιεχομένου. Βρισκόμενη στην τέtαρτη δεκαετία, η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου ξεπερνώντας τα όποια προβλήματα που προέκυψαν όλα αυτά τα χρόνια. Κατάφερε όχι μόνο να γίνει ένας σημαντικός θεσμός συνάντησης θεατρικών σχημάτων των νησιών του Αιγαίου αλλά να έχει καταλυτικό ρόλο στο πολιτιστικό γίνεσθε του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου. Η καταξίωση άλλωστε διαπιστώνεται από την μεγάλη συμ- μετοχή ανθρώπων του ερασιτεχνικού θεάτρου που δίνουν το καλύτερο εαυτό τους για την ευγενή άμιλλα και διάκριση. Παράλληλα η προσδοκία των κατοίκων των νησιών για τη συ- νάντηση αυτή δείχνει την πολιτιστική της εμβέλεια στις τοπικές κοινωνίες μας. Και μέσα από τον πολιτισμό αγγίζουμε την ευαίσθητη και δημιουργική πλευρά του ανθρώπου. Με αυτά σας καλωσορίζω στο Δήμο μας ευχόμενος όμορφες μαγευτικές θεατρικές βραδιές.

Ευστράτιος Κύτελης Δήμαρχος Μυτιλήνης

 

Ακολουθεί  συνοπτικό πρόγραμμα των παραστάσεων.

κλικ για μεγέθυνση

pr

 

** Η παράσταση της Δευτέρα 10/10 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Πολιτισμού «Οδυσσέας Ελύτης» στον Παπάδο Γέρας δυστυχώς ακυρώνεται για λόγους ανωτέρας βίας.

 

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα στο επισυναπτόμενο αρχείο ή σκανάρετε στην εικόνα που ακολουθεί:

αδ

Μοιράσου το άρθρο!