Πολιτισμός

28/07/2023 - 20:00

37 φωτογράφοι, 148 φωτογραφικές αφηγήσεις στην Πλατεία Σαπφούς

Η φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, για ακόμα μια χρονιά, για ακόμα ένα καλοκαίρι, μέσα από την καθιερωμένη ομαδική έκθεση των μελών της στη πλατεία Σαπφούς, που έχει γίνει θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, δίνει δυναμικά το παρόν, παρουσιάζοντας στους πολίτες και στους επισκέπτες της πόλης και του νησιού, τη πολύμορφη δουλειά της.

Παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες και ΧΩΡΙΣ τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής του Τόπου, η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης συνεχίζει το δημιουργικό της έργο, με το ψυχικό σθένος και το μεράκι ορισμένων ανθρώπων που την πλαισιώνουν, τιμώντας ένα σωματείο με ενεργή συμβολή και προσφορά στον πολιτισμό της Μυτιλήνης, πρεσβευτή της ομορφιάς και της κουλτούρας της.

Στη φετινή ομαδική, καλοκαιρινή μας έκθεση, συμμετέχουν τριάντα επτά φωτογράφοι, παλαιά και νέα μέλη αλλά και φετινοί μαθητές της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης.

Τριάντα επτά θεματικές ενότητες (portfolio), εκατόν σαράντα οκτώ φωτογραφικές αφηγήσεις, διαφορετικές μεταξύ τους, που έχουν καμβά τη ζωή και έμπνευση τον άνθρωπο, τη φύση. Τον τόπο που αγαπάμε, τον πολιτισμό, το ταξίδι… που κουβαλούν τη σφραγίδα της προσωπικότητας του κάθε μετέχοντα, στήνοντας παιχνίδι με το φως, το χρώμα και τις σκιές, ένα παιχνίδι στο οποίο είμαστε όλοι καλεσμένοι.

Μέσα από τις φωτογραφίες τους, τα μέλη της Φωτογραφικής μας ομάδας, αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά, πως η εικόνα, ανάλογα με τον τρόπο παρουσιάζεται, μπορεί να αναδείξει τη δύναμη συμβολισμών και μηνυμάτων, αγγίζοντας τη ψυχή και το θυμικό του ανθρώπου.

 

Συμμετέχουν:

Μιχάλης Αικατερίνης, Νάγια Βακλατζή, Κώστας Γιαννακού, Αλέξανδρος Γκρους, Άννα Δεληνικόλα, Αρετή Δημητράκα, Nesrin Εrmis, Δήμητρα Εμμανουήλ, Νικολέτα Ευαγγέλου, Μαρία Ζαγοραίου, Κώστας Θεοδώρου, Σοφία Καζαμία, Νεκταρία Καρακλά, Γιάννης Καρατζάς, Μαρία Καστρινού, Γιωργής Λασκαρίδης, Στέλλα Λιόλιου, Βέννη Λυμπέρη, Θωμάς Μαμάκος, Αλέξανδρος Μαμουνής, Στέλιος Μεστούσης, Μιχάλης Μπάκας, Μαρία Μπουρού, Σίμος Μπουρούς, Τέρπος Παπαθεοδώρου, Σπύρος Παυλής, Σταυρίτσα Πλωμαρίτου, Γιώργος Πολυχρόνης, Βασίλης Ραϊστέλλης, Mariam Rekhviashvili, Κώστας Στεργίου, Μπάμπης Στυλιανίδης, Βάσω Τζιβόγλου, Κική Τσακαλάκη, Χριστόφορος Χατζιβασιλείου, Στέλιος Χατζηγιάννης, Ντόρα Χατζηχαραλάμπους

σδ

 

Και διαμαρτυρία για την στάση της Δημοτικής Αρχής:

Περί ασυνέπειας και λοιπών φαιδρών φαινομένων

 

Ο χρόνος τρέχει και κυλά και γυρίζει και ήρθε πάλι το πλήρωμα να συναντηθούμε στην αγαπημένη πλατεία να εκθέσουμε τη φωτογραφική ματιά μας, να δροσίσουμε την ατμόσφαιρα με κάθε λογής αποχρώσεις, να προβληματίσουμε και να προβληματιστούμε, να προκαλέσουμε συναισθήματα και συζητήσεις, να ανταλλάξουμε γνώμες, να υποβληθούμε σε κριτικές, να συστηθούμε ξανά με όσους γνωριζόμαστε, να γνωριστούμε με επίδοξους νέους φωτογράφους.

Και εκεί που είχαμε λάβει μεγαλόπνοες υποσχέσεις σοβαρής υποστήριξης των φετινών προσπαθειών μας για να καταστεί υλικά δυνατό να παρουσιάσουμε ένα ιδιαίτερα ευρύ και αξιόλογο αποτέλεσμα, στηρίζοντας για μια ακόμη φορά διαχρονικά το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων της τοπικής Αρχής του Δήμου Μυτιλήνης, και ενώ πυρετωδώς εργαζόμασταν και εν πάση περιπτώσει όλα ήταν έτοιμα για ένα σύνολο πολυσχιδών φωτογραφικών δράσεων στην περιφέρεια του Δήμου Μυτιλήνης, προς μεγάλη μας έκπληξη, τέσσερις μόλις μέρες πριν την έναρξη των εκδηλώσεων πληροφορηθήκαμε ότι δεν θα τύχουμε χρηματοδότησης, εμείς και κάποιοι άλλοι κατονομαζόμενοι σε ένα στεγνό περιεχομένου και αιτιολογιών έγγραφο που ούτε καν κοινοποιήθηκε στο σύλλογό μας αλλά το πληροφορηθήκαμε δια τηλεφώνου!

Καθώς φαίνεται έγινε συνήθεια και πρακτική και κανόνας σε τούτο τον πολιτισμικά λαμπρό και συνάμα ταλαιπωρημένο τόπο, η διγλωσσία και η ασυνέπεια των επισήμων. Γιατί δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει, να υπαναχωρούν την τελευταία στιγμή οι Αρχές από τις υποχρεώσεις τους απέναντί μας και επί ζημία μας και εν τέλει επί ζημία του πολιτισμού. Ας έχουν υπόψη οι επαΐοντες τη γνωστή φράση που αποδίδεται στον αρχαίο Έλληνα ποιητή Μένανδρο «Το δις εξαμαρτείν τ' αυτόν ουκ ανδρός σοφού».

Χωρίς διάθεση να περιαυτολογήσουμε, η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης (ΦΕΜ), από τα παλαιότερα και πλέον δραστήρια σωματεία, με ενεργό και πλούσιο πολιτισμικό αποτύπωμα στο νησί της Λέσβου και πέρα απ’ αυτό εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια, ούτε συστάσεις χρειάζεται, ούτε ελεημοσύνες. Ούτε προτίθεται να συμπληρώνει προγράμματα σε φυλλάδια και να γίνεται ουραγός στις ματαιοδοξίες οποιουδήποτε.

Αξιώνουμε σοβαρή συνεργασία με όποιον μας την επιζητά, συνέπεια λόγων και έργων, ειλικρίνεια, ευθύτητα, εντιμότητα και σοβαρότητα, κατά τον τρόπο που θεωρούμε πορευόμαστε και εμείς τόσα χρόνια.

Η καλοκαιρινή φωτογραφική έκθεση των μελών της ΦΕΜ στο πιο κεντρικό σημείο του πόλης έχει γίνει θεσμός. Θεσμός της πόλης της Μυτιλήνης, των κατοίκων και των επισκεπτών της, όχι των πολιτικών αρχόντων, να εξηγούμαστε. Αν και εραστές του φωτογραφικού φακού δεν φωτογραφίζουμε υπευθύνους, ούτε έχουμε πρόθεση καταλογισμών και πολιτικολογίας. Ούτε είμαστε θιασώτες του δωρεάν. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε τα κακώς κείμενα.

Αποφασισμένοι πάντως να μη χαλάσουμε τις διαθέσεις μας καλοκαιριάτικα, στην παρούσα φάση χαριτολογώντας διαμαρτυρόμαστε για την «τιμητική» που επιφύλαξε η δημοτική Αρχή για μια ακόμη φορά στις δράσεις μας και συνεχίζουμε απτόητοι το φωτογραφικό ραντεβού μας στην πλατεία Σαπφούς από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 6 Αυγούστου 2023, με ή χωρίς υλική υποστήριξη, όχι υπό την αιγίδα του νομικού προσώπου του Δήμου Μυτιλήνης αλλά υπό την αιγίδα του ... εαυτού μας.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη, ευελπιστούμε στη αισθητική τέρψη σας, αναμένουμε την καλοπροαίρετη κριτική σας.

 

Το Συμβούλιο της ΦΕΜ

 

Μοιράσου το άρθρο!