Πολιτισμός

22/07/2019 - 11:37

7 λέξεις σε περιμένουν στην οδό Κομνηνάκη !

Το Solidarity Collage Project  ξεκίνησε 18/06 στην Μυτιλήνη, σε συνεργασία της Collage CONNECT PEOPLE ΑΜΚΕ και της ΗΛΙΑΚΤΙΔΑΣ ΑΜΚΕ και απευθυνόταν σε ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. Είχε  θέμα την τεχνική του κολλάζ και έχοντας ολοκληρώσει μια  εβδομάδα σεμιναρίων για την θεωρία και ιστορία και μια εβδομάδα πρακτικής άσκησης workshop, με εικαστική δημιουργία πρωτότυπων έργων χειροποίητου collage  από τα παιδιά. Επειδή ως γνωστόν απαγορεύεται να  δείξουμε πρόσωπα και ονόματα των ασυνόδευτων παιδιών δίπλα στις δημιουργίες τους , παρά μόνο τις καρδιές που χτυπούν πίσω τα κολλάζ που δημιουργήσαν, προτείναμε να διαλέξουν  σημαντικές  για αυτά λέξεις σαν υπογραφή για τα έργα που έφτιαξαν.

Η ιδέα

Έτσι γράφτηκαν από τα παιδιά  στις γλώσσες τους σημαντικές λέξεις που τα απασχολούν στο χαρτί με το χέρι τους, με σκοπό να  αποτυπώσουν τις έννοιες αυτές χωρίς ταμπέλες και προσδιορισμούς μόνο με εικόνες  και κατόπιν με την βοήθεια των μεταφραστών, αποδώσαμε τις λέξεις στα Αγγλικά.

Πιστεύουμε πως οι συγκεκριμένες λέξεις κρύβουν μια αλήθεια πιο βαθιά από το όνομα,  την ηλικία  , την γλώσσα , την θρησκεία και την χώρα τους . Επίσης είναι λέξεις που όλοι, ανεξαρτήτως διαχωρισμών βρίσκουμε μέσα μας και σίγουρα μπορούμε να τις κάνουμε εικόνες.

Οι λέξεις έχουν δύναμη και μνήμη, έτσι σκεφτήκαμε το συγκεκριμένο event που θα ολοκληρώσει το Solidarity Collage Project  αντί της κλασικής δημιουργίας εικαστικών συνόλων πάνω σ ’ένα ομαδικό μακρύ collage, να δουλέψουμε έχοντας σαν θέμα τις δικές τους λέξεις.  

Από αυτές τις λέξεις ελπίζουμε να εμπνευστούν και όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και να ανακαλύψουν μαζί με τα παιδιά τις εικόνες εκείνες που θα βοηθήσουν να εκφραστεί ένα διαδοχικό παιχνίδι χρωμάτων, δημιουργίας και φαντασίας.

 

Η δράση

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 24/07 από τις 18.00 έως τις 21.00 στην οδό Κομνηνάκη,  διοργανώνουμε μια δράση ομαδικής δημιουργίας ενός μακρύ θεματικού collage σε πεζόδρομο  στο κέντρο της Μυτιλήνης, να γνωριστούμε έστω και χωρίς να έχετε προηγούμενη εμπειρία να φτιάξουμε ένα μακρύ κολλάζ  με οδηγούς τη φαντασία και την καλλιτεχνική μας διάθεση μας.

 Η δράση είναι ανοιχτή στο κοινό σε μια προσπάθεια να βρεθούν και να δημιουργήσουν μαζί όσοι το επιθυμούν, από την τοπική κοινωνία, τους πρόσφυγες και τους ανθρώπους που βρίσκονται στο νησί από άλλες χώρες

 

Πληροφορίες

Φωτογραφικό υλικό και όλα τα απαραίτητα υλικά για την δημιουργία παρέχονται από την συλλογή της Collage CONNECT PEOPLE δωρεάν στα πλαίσια των δράσεων της για την ‘’ένωση’’ των ανθρώπων μέσω της Τέχνης. Η παρουσία των ασυνόδευτων προσφύγων και οι μεταφραστές που θα βοηθήσουν την δράση καθώς και κάθε απαραίτητη διαδικασία είναι υπό την φροντίδα της ΗΛΙΑΚΤΙΔΑΣ ΑΜΚΕ, που συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην  δημιουργική εξέλιξη, ανάπτυξη και ενσωμάτωση των προσφύγων στην τοπική κοινωνία.

Η δράση είναι ανοιχτή σε όλους και φυσικά σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Λέσβο για αντίστοιχους σκοπούς. Επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δυνατότητα συμμετοχής σας :

www.collage.gr

collagecp@gmail.com

fb : Collage connecting people -  Hliaktida amke

+30 6957 94 30 35 (Ioannis Maidanos collage artist)

 

Μοιράσου το άρθρο!